Gravstenssäkerhet

Det är gravrättsinnehavaren som måste vidta och bekosta åtgärder för att säkerställa att en monterad gravsten inte utgör en säkerhetsrisk för besökare och personal.

Pastoratet uppmanar därför gravrättsinnehavare, vars gravanordningar ligger eller lutar, att åtgärda dessa.
För detta jobb rekommenderar pastoratet att gravrättsinnehavaren kontaktar en gravstensfirma.

Följande kyrkogårdar finns inom Skellefteå pastorat:

Sankt Olovs församling
Alhems kyrkogård
Sunnanå kyrkogård

Skellefteå landsförsamling
Norra kyrkogården
Lunds kyrkogård

Kågedalens församling
Kusmark kyrkogård
Kåge kyrkogård

Byske-Fällfors församling
Gamla kyrkogården i Byske
Byske Norra kyrkogård
Fällfors kyrkogård
Finnträsk kyrkogård

Jörn-Bolidens församling
Bolidens kyrkogård
Österjörns kyrkogård

Pastoratet kommer att genomföra belastningsprov på gravanordningar på alla kyrkogårdar. Arbetet startar under 2017 och vara slutfört 2021. Belastningsprov innebär att gravstenens stabilitet prövas. Gravrättsinnehavaren kommer att meddelas om belastningsprovet har underkänts.

Ronny Hägglöf

Skellefteå pastorat

Chef för begravnings- och fastighetsförvaltning, Ledningsgrupp