Om idén
I mars 2023 besökte journalisten och sydafrikakännaren Marika Griehsel Skellefteå för att visa sin dokumentärfilm ”A Tree Has Fallen – remembering Archbishop Desmond Tutu”. Marika kommer i år att delta som moderator i ett panelsamtal under MR-dagarna.
Under och efter hennes förra besök föddes idén till ett musikaliskt samarbete. Filmmusiken till A Tree Has Fallen är skriven och framförd av Concord Nkabinde, en sydafrikansk musiker, kompositör och musiklärare som gjort flera internationella projekt. Som ett urval av artistsamarbeten kan nämnas Johnny Clegg, Miriam Makeba, Vusi Mahlasela och Nils Landgren.
Svenskfödda Camilla Griehsel är en av Irlands mest mångsidiga och passionerade sångerskor. Hennes senaste projekt Mamasounge är en hyllning till sånger från avlägsna länder som överskrider kulturella, tidsmässiga och geografiska gränser för att visa att en sångs sanna innebörd kan kännas djupt, oavsett vilket språk den framförs på.
Saara Hermansson, numera Kågebo, verksam som slöjdare, musiker och språklärare, hittade med hjälp av musiken sitt samiska ursprung. Hon deltar med egna jojkar i själfulla möten med den sydafrikanska musikens rytmvärld.
Gruppen Lejonmyren tillkom i samband med Sara Lidmans 100-årsjubileum 2023 och gjorde sitt första framträdande på Sara kulturhus med musik av Abdullah Ibrahim, även han en sydafrikansk musiker.
Kulturskolans elever med olika konstformer, både musik och dans, medverkar, så även Svenska kyrkans barnkörer, som grupp från respektive församling eller i projektform. Det hela beror på hur vi får ihop logistiken.
Idé
Initialt i tankearbetet kring MR-dagarna nämndes hoppet (och kanske det extra behovet av hopp i dagens samhälle) som en viktig känsla att skapa vid arrangemanget. Arbetet med försoning som bärande kraft behöver vara ständigt närvarande i ett hållbart samhällsbygge. Här får Desmond Tutu:s arbete mot Apartheidregimen visa på hur något ingen trodde skulle gå faktiskt gick. Vi nås idag av rapporter om att demokratin och de mänskliga rättigheterna i Sydafrika återigen hotas, precis som vi också kan se i många länder betydligt närmare oss. Därför är det extra viktigt att hålla fanan för frågorna högt.
Sara Lidman, vars namn Kulturhuset som MR-dagarna utspelas i bär, var ju också en viktig nationell och internationell figur i sitt engagemang för Sydafrika. Hon bidrog till att sätta internationellt fokus på de grymheter som begicks under apartheid och inspirerade många att delta i kampen för rättvisa och mänskliga rättigheter. Hennes arbete påverkade inte bara den svenska opinionen utan hade också en global räckvidd, vilket bidrog till den bredare rörelsen som till slut ledde till apartheidregimens fall.
En konsert med temat hopp, och dessutom med glad och svängig musik tycker jag skulle kunna vara en lämplig kvällsaktivitet för konferensdeltagarna och även för en bredare allmänhet. Detta skulle i så fall kunna gå till såhär:
1: Concord Nkabinde och Camilla Griehsel utgör stommen/basen för konserten.
2: Ackompanjemang står den lokala gruppen ”Lejonmyren” för.
3: Kulturskolan och Svenska kyrkan i Skellefteå skulle kunna medverka med t.ex. barnkörer och/eller andra elever. På så sätt får vi in barnperspektivet. Kulturskolans breda spektrum av konstnärliga uttryck (inte bara musik) kan även komma till sin rätt. Både Concord och Camilla är också positiva till workshops i skolmiljö, både på musikområdet men även med mänskliga rättighetstema generellt.
4: Eftersom både Concord och Camilla ägnat sig åt världsmusik känns innehåll med samiska Saara Hermansson självklart och uppskattat. Här kan vi också lyfta Skellefteå som samisk förvaltningskommun och den försoningsprocess som i många år drivits mellan Svenska kyrkan och den samiska befolkningen.
Om körernas medverkan
Konserten i sin helhet är 90 minuter lång och innehåller alltifrån jojk till sydafrikansk musik. Concord och Camilla är vana att samarbete med barn och ser en stor glädje i det! Fyra sånger tillsammans med barnkören planeras i detta nu som ska kunna motsvara körernas kunskapsnivåer, varav en av sångerna är konsertens ”grande finale” där samtliga medverkande finns på scen.
Hur övar vi?
Sångerna övas med fördel under några tillfällen i oktober och november. Mp3-filer kommer att finnas som ”singback” för att få in rätt känsla och uttal (mestadels engelska). Beroende på vilka körer som medverkar kan vissa övningar ske i respektive körs hemvist och ett genrep med fullt band sker kvällen innan konserten.