Vigsel

I människors vänskap och kärlek till varandra anar vi också Guds kärlek. I partnerskap och äktenskap kan vi se en glimt av Gud i en annan person och förmedla något av Guds närvaro till den andra. Vigseln och välsignelsen är ett sätt att ge uttryck åt detta. Det är en offentlig markering att två människor vill leva tillsammans. 

Boka vigsel

Bokning av vigsel görs via bokningstelefon: 08-505 815 01,  telefontiden för bokningen är tisdag - torsdag kl 09.00-13.00 eller mejla: skarpnack.bokning@svenskakyrkan.se
Obs! Bokningen är stängd röda dagar, klämdagar samt storhelger. 

Efter överenskommelse med tjänstgörande präst finns även möjlighet till vigsel i hemmet eller annan plats.

Kärleken är tålmodig och god.  Kärleken är inte stridslysten,  inte skrytsam och inte uppblåst.  Den är inte utmanande, inte självisk,  den brusar inte upp,  den vill inget något ont.  Den finner inte glädje i orätten men gläds  med sanningen. Allt bär den, allt tror den,  allt hoppas den, allt uthärdar den.

1 Kor 13:4-7
Collage med två bilder: närbild på två händer som byter ringar och bild på två personer som håller i en ring under ett bröllop.

Vigseln, eller som de flesta säger bröllopet, mellan två människor är ett uttryck för kärleken och viljan att dela livet med varandra. I vigselgudstjänsten avger brudparet löften till varandra och församlingen ber om Guds välsignelse över parets liv tillsammans. 

Före vigseln fyller ni i “Intyg om hindersprövning” hos Skatteverket (sida hos Skatteverket), som prästen får för att kunna genomföra en giltig vigsel. Kontakta församlingsexpeditionen i god tid innan ni önskar vigsel eller välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap. Utifrån ert önskemål om dag och ledig tid för präst och kyrka görs en bokning. 

Om vigsel och bröllop

Bröllopet - en fest
Bröllop är ofta en fest och ett minne för livet, inte bara för dem som gifter sig, utan också för släkt och vänner. Ofta planeras det långt i förväg. Men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Den är gratis för kyrkans medlemmar och kan i princip äga rum var som helst. Förutom brudparet behövs egentligen bara prästen och två vittnen för att vigseln ska bli juridiskt giltig.

Planera ett bröllop
Vigseln är en viktig händelse i två människors liv. Några gifter sig tidigt på sin gemensamma livsvandring, andra långt senare. Vigseln kan betyda olika för människor beroende på om man känt varandra en kortare tid eller levet tillsammans i många år och kanske redan har barn.

Har man bestämt sig för att lova inför Gud och församlingen att älska i nöd och lust börjar ett planeringsarbete, oavsett om man väljer ett stort eller litet bröllop. Hur långt i förväg man behöver börja planera är svårt att säga men se det som ett pussel som ska läggas och där varje bit har en viktig innebörd.

Vigsel i kyrkan
Själva kyrkorummet förstärker stämningen av högtid och allvar. Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt. I samråd med vigselförrättare och musiker kan man göra vigseln personlig med olika symbolhandlingar, dikter och sånger.

Den kyrkliga vigseln präglas av tanken att äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund. Man uttrycker det med läsning av bibelord, brudparets löften ”inför Gud och i denna församlings närvaro”, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet. Att vigas i kyrkan med bön och Guds välsignelse stärker gemenskapen och samhörigheten.

Vigselsamtalet
Samtalet med prästen handlar ofta mycket om det praktiska, hur man ska gå och stå, hur man gör med ringar och bukett, hur gästerna ska sitta etc. Men det finns mer att prata om. Det viktiga är att ni ser prästen som en samarbetspartner i något av det mest betydelsefulla och roligaste ni gör i livet. Det är bra att se till att få träffa prästen i god tid före vigseln. Då får ni berätta om vad som är oroande och glädjande. Och framför allt, vad ni vill uttrycka genom att gifta er. Vad vill ni säga era släktingar och vänner med att gifta er - och att gifta er i kyrkan? Prästen är ”specialist” på det som händer i kyrkan.

Vigselsamtalet kan vara ett sätt att tänka efter före, så att tankar och känslor kommer med och inte dränks av nervositet eller rädsla att göra ”fel” i kyrkan. När ni och prästen i lugn och ro talat igenom om hur man gör och om meningen och symboliken - då är det lättare att vara närvarande helt och fullt i det som sker i kyrkan. Känslan av att ”veta” vad som kommer att hända, utan att behöva hålla i alla trådarna själv, kan ge en trygghet i den stora stunden. Samtalet med prästen kan vara ett sätt att samla ihop sig inför själva vigselakten.

Medverkande vänner
Vigselakten är egentligen inte särskilt lång. Därför är det inte fel om man gör gudstjänsten litet längre. Vänner och släktingar som spelar, sjunger eller läser dikter gör bröllopet mer personligt, och även om den som skall medverka är nervös så är det ett hedersuppdrag att bli tillfrågad.

Om någon, förutom kyrkomusikern, ska spela eller sjunga under vigselakten och behöver ackompanjemang, är det bra att ta kontakt med församlingens kantor några veckor innan vigseln. Vilken kyrkomusiker som tjänstgör kan ni få veta genom att kontakta församlingsexpeditionen.

Praktiska förberedelser
Såväl kyrkan och prästen som festlokalen kan vara upptagna långt i förväg. Det kan vara bra att ha flera alternativa datum för att få ihop dessa tre på bästa sätt.