Lyssna

Skarpnäcks församling, ett tryggt rum för unga att växa

Nenne Chune Jogestrand, 22, ungdomsledare, och Emelie Sagrelius, 32, pedagog, delar med sig av sina erfarenheter av hur kyrkan har hjälpt dem och andra unga att hantera ångest och känslomässig stress.

 

I en tid där ungas psykiska ohälsa ökar, framstår Svenska kyrkan som en ovärderlig plats för stöd och gemenskap. 

Nenne kom till Skarpnäcks församling som en blyg tonåring med mycket ångest, inspirerad av storasysterns engagemang. Efter att ha konfirmerat sig blev kyrkan en trygg plats för henne. ”Det är svårt att hitta sådana ställen,” berättar hon. Genom gemenskapen i kyrkan lärde hon sig om ledarskap och fick verktyg att hantera sin ångest. ”Det är en plats där jag har utvecklats som människa.” förklarar hon. 

 

Emelie betonar vikten av mötet med unga. ”Vi bygger relationer, vilket gör att ungdomarna känner sig trygga att öppna upp.” Att skapa en miljö där unga kan vara sårbara utan rädsla för att bli dömda är centralt. ”Det är lättare att delta när man känner förtroende för sina ledare”, säger Nenne.

Nenne har tidigare haft svårt att prata med terapeuter, men i kyrkan kunde hon bygga relationer som gjorde att hon kände sig bekväm. ”Dit har jag kunnat gå för att få stöd och prata om allt!” Emelie instämmer och berättar att de vuxna i Skarpnäcks församling är utbildade pedagoger och har verktyg för att stödja ungdomarna.

 

En viktig del av deras arbete handlar om kommunikation och öppenhet. Emelie berättar hur de aktivt håller kontakt med föräldrarna till de ungdomar som deltar. ”Det är viktigt att föräldrar känner sig trygga med var deras barn är”, säger Nenne.

 

I takt med att samhället har förändrats ökar också ungas oro. Nenne och Emelie påpekar att det nu finns en större öppenhet kring psykisk ohälsa, vilket gör att fler vågar prata om sina känslor. ”Det är vanligare nu att ungdomar delar sina erfarenheter på sociala medier”, säger Emelie. Detta skapar både möjligheter och utmaningar; fler ser att de inte är ensamma, men pressen att jämföra sig med andra ökar.

 

I dessa trygga rum kan viktiga samtal ske. Ungdomarna diskuterar ofta ämnen som kärlek, vänskap och framtidsoro. Nenne berättar om tisdagshäng där ungdomar i åldern 15-16 samlas för att umgås utan mobiltelefoner. ”De älskar att prata och dela med sig av sina liv.” Denna gemenskap skapar en stark känsla av tillhörighet och motverkar isolering, ett vanligt symptom på psykisk ohälsa. Trots ökad öppenhet kvarstår utmaningar. Emelie och Nenne märker en förändring i hur sociala medier påverkar ungdomars liv. ”Det finns en konstant press att uppträda på ett visst sätt,” säger Emelie. Detta kan skapa en illusion av gemenskap, men leda till ensamhet och ångest.

 

För unga som brottas med psykisk ohälsa kan kyrkan vara en livlina och en plats där trygga relationer kan utvecklas. Genom samarbeten med fritidsgårdar och aktiv kontakt med föräldrar skapas en inkluderande miljö där unga kan växa. ”Vi i Skarpnäcks församling erbjuder en trygg plats där man kan mötas och växa som människa; här får alla känna sig sedda