Vänner från Sydafrika besöker Skara stift

Den 6-11 september får Skara stift besök från Sydafrika. Det är en grupp från Sydöstra stiftet under ledning av biskop PP Buthelezi som då gästar sitt svenska vänstift.

Biskop PP Buthelezi leder gruppen från Sydafrika som besöker Skara stift. Foto: Sven-Erik Falk

Besöket sker på inbjudan av biskop Åke Bonnier. Syftet med de fem dagarna är framför allt för att prata om utbyten, inte minst ungdomsutbyte, stiften emellan. Man ska också diskutera och hur vänskap mellan församlingar i Sydöstra stiftet och Skara stift bäst uppmuntras.

Får se mycket
Den fem personer starka delegationen från Sydafrika kommer att hinna se flera platser i Skara stift under sin vistelse i Sverige. På programmet står besök i såväl Borås som Tidaholm. På båda platserna blir det presentationer av församlingarnas arbete och i Borås också samtal kring ett eventuellt framtida utbyte.
    Dessutom blir det överläggningar med föreningen Senapskornet som under många år stött kyrkan arbete i Sydafrika. De sydafrikanska gästerna besöker också Skara liksom de båda stiftsgårdarna Flämslätt och Lilleskog.
    Besöket avslutas med en högtidsgudstjänst i Skara domkyrka då biskop Buthelezi predikar.

Mångårigt samarbete
Samarbetet med kyrkan i Sydafrika sträcker sig många år tillbaka i tiden. Officiellt har det funnits en vänstiftsförbindelse sedan 1995 mellan Skara och det som officiellt heter Sydöstra stiftet(SED) inom den evangelisk lutherska kyrkan i södra Afrika, förkortat ELCSA.
   Denna lutherska kyrka i södra Afrika omfattar även Swaziland och delar av Botswana. Det Sydöstra stiftet omfattar i sin tur KwaZulu-Natal-provinsen som är en av de mindre av Sydafrikas nio provinser, men trots det ungefär lika stort som halva Sverige. Huvudort är hamnstaden Durban och omkring 220 000 personer tillhör Lutherska kyrkan i Sydöstra stiftet.