Foto: Anna Theander

Vandringstips i augusti: Torsö

Vandra på Skara stifts marker! På ett antal ställen har Skara stift upplåtit mark för vandringsleder. På Torsö i Vänern kan du vandra en sträckning genom stiftsreservatet Tjäderåsen och också passera den nya klimatstigen.

Torsö i Vänern, utanför Mariestad, erbjuder flera vandringsleder och sträckningar. Vandringstipset i augusti går söderut från Laxhall på öns västra sida och vänder sedan norrut genom stiftsreservatet Tjäderåsen - en sträcka på knappt 10 kilometer. Leden går delvis på skogsvägar och delvis i skogsterräng, som är ojämn men inte kuperad. 

Vid Laxhall finns en stor parkeringsplats. Härifrån går du ner mot restaurangen där information om lederna finns på skyltar. Följ orange markering mot Hattarevik, en sträcka på ungefär 4 kilometer. (När du efter en knapp kilometer kommer till en t-korsning som visar Hattarevik åt båda håll, så väljer du att du gå till höger).

Framme vid Hattarevik finns en fin badplats för den som vill ta ett dopp längs vägen. Vänd sedan tillbaka och följ orange märkning längs grusvägen för att vandra genom Tjäderåsens stiftsreservat. Så småningom når du reservatet och den nya klimatstigen, när du svänger in i skogen igen. Här kan du ta del av information om reservatet och också lära dig mer om klimatfrågorna. Klimatstigen går längs leden och vänder sedan tillbaka igen - om du inte vill gå hela klimatstigen följer du den orange märkningen efter ungefär halva klimatstigen och håller vänster där klimatstigen tar till höger. Fortsätt följa märkningen för att komma tillbaka till parkeringen vid Laxhall. Denna led är knappt 10 kilometer. 

Vill du vandra en kortare sträcka på Torsö? Gå istället hela klimatstigen, som är ca 2,3 kilometer. Där stigen börjar finns en liten parkeringsplats och en grillkåta. Vandra på egen hand eller ta med barn eller barnbarn! Klimatstigens syfte är att sprida kunskap och hopp i klimatfrågan och vänder sig till barn i tioårsåldern men passar givetvis alla!
Här kan du läsa mer om klimatstigen och hittar också vägbeskrivning.

Här hittar du mer information om vandring på Torsö samt ledkarta

Här kan du läsa mer om att Vandra vid Vänern

 

Vandra vid Vänern

Det finns ett flertal natursköna vandringsleder på kyrkans marker av varierande karaktär. Inom en timmes resväg kan du uppleva allt från Vänerns öar till platåberg.

Vandringstips i juli: Holleden i Vårgårda

Vandra på Skara stifts marker! På ett antal ställen har Skara stift upplåtit mark för vandringsleder. Juli månads tips leder till Vårgårdabygden och den fina Holleden. Här kan du njuta av motion, natur och historiens vingslag.

Vandringstips i juni: Bredareds ekhage

Vandra på Skara stifts marker! I Bredared kan du njuta av skir försommargrönska i stiftsreservatet Bredareds ekhage. Några vandringsleder passerar precis förbi reservatet.

Vandringstips i maj: Billingeleden

Vandra på Skara stifts marker! I maj går vandringstipset till Billingeleden och stiftsreservatet Oxhagen. Med detta tips kan du upptäcka reservatet och gå en liten bit av leden. Kanske hinner du njuta av vitsipporna innan de blommat över.

Vandringstips i april: Tranebergsleden

Vandra på Skara stifts marker! Vandringstipset i april månad går till Kållandsö och den vackra Tranebergsleden.