VECKANS KRÖNIKA
Tekniken har nu nått så långt att det börjar bli verklighet av det vi sett på film sedan 50-talet. Det ska gå exempelvis gå att sätta sig vid köksbordet och säga "Jag vill ha kaffe". Alldeles strax startar då kaffebryggaren.
Ställer man sedan frågan "vad finns det att äta till kaffet?" så frågar kanske rösten: "har du joggat?" Blir svaret ja räknar den upp lämpliga energirika tilltugg som just då finns i skafferiet. Blir svaret nej presenteras andra förslag.
I filmerna brukar detta sluta med kaos. Numera menar företagen att det ska fungera utan problem.
Intelligens
Den här utvecklingen bygger på att man kommit långt med datorerna. De utför inte bara kommandon utan utvecklar också en slags intelligens. Det sker genom att de samlar och bearbetar erfarenheter från det som händer.
Detta används sedan för att reagera på olika tilltal och utföra vissa saker. Sådan här utrustning brukar kallas assistenter.
Det gör att vi ganska snart kommer att kunna ha hyfsat naturliga samtal med datoriserade robotar. Men forskarna betonar att datorernas intelligens inte är en kopia av den mänskliga. Den ska snarast ses som ett komplement.
Kvinnligt
Risken att datorerna tar över, eller startar krig mot människorna, är enligt forskarna mycket liten. Men ändå finns det problem med utvecklingen.
– De flesta av de här assistenterna har kvinnliga namn och röster, samtidigt som de styrs helt av att man säger till dem vad de ska göra. Man behöver aldrig säga tack, aldrig säga förlåt. Vad lär man sig av det, av att alltid få det man vill ha? säger Kriti Sharma, som är chef på ett stort brittiskt dataföretag till tidningen Computer Sweden.
En amerikansk forskare som provat utrustningen hemma berättar att hans barn börjat skrika åt honom på samma sätt som till maskinerna: Gör det! Ge mig en smörgås!
Behöver motstånd
Så problemet kanske inte är datorerna utan människorna. Vi utvecklas inte utan motstånd. Det kan vi bara få genom umgänget med andra människor.
Och börjar vi sedan fundera över frågor om livets mening, så kan ingen dator i världen svara på det. Och det behövs faktiskt inte heller, eftersom Gud alltid är tillgänglig för den som vill prata med honom. Och han är så långt från en robot det går att komma.
Av Sven-Erik Falk, kommunikatör, Skara