Mitt namn står i boken

Aldrig annars går gymmen så bra som strax efter nyår.

Foto: Sven-Erik Falk

VECKANS KRÖNIKA

Vi lovar högtidligt att börja träna, och det syns i deras medlemsregister som fylls på med nya namn.
   Nyårslöftenas tid har snart passerat, men behovet av att motionera mer kvarstår. Åtminstone för mig. Nästan allting jag gör bygger på att jag sitter stilla, och kroppen börjar protestera allt mer högljutt.
   Mitt liv består numera av veckopendling, vilket gör att mina tidigare, om än inte så frekventa, rutiner kring motion har gått om intet.
På min arbetsplats finns en träningsanläggning. Trots att vi som är anställda har förmånliga villkor har det tagit mig över ett år att komma till skott.
   Men i morse hände det! Nya träningskläder inköpta, nytt hänglås till skåpet i omklädningsrummet likaså. Men trots goda materiella förutsättningar kändes det motigt att kliva in genom de stora glasdörrarna.

Oändliga möjligheter
Kvinnan bakom disken log, trots den tidiga timmen, vänligt mot mig och förklarade att omklädningsrummet ligger i källaren – där borta, ner för trappan. ”Och sedan kommer du tillbaka hit igen så ska vi pricka av dig i boken där alla anställdas namn finns listade. Sedan är det bara att köra igång!”
   Där på disken har mitt för- och efternamn funnits i en bok hela tiden, utan att jag har vetat om det. Svart på vitt. Jag hör dit, jag är välkommen där – för mitt namn står i boken.
   Efter namnet fanns en hoppfull och till synes oändlig rad av tomma rutor. Där ska jag ska skriva datumet varje gång jag tränar framöver.
   När jag en timme senare, svettig och trött och med skoskav, lämnade gymmet så ropade kvinnan i receptionen efter mig: ”Då ses vi snart igen, då!”.
    Resten av dagen har jag hört ett eko från mitt eget dop ringa i huvudet: ”Gud… skriv hennes namn i Livets bok och bevara henne i ditt ljus, nu och alltid. Amen.”

”Och jag såg de döda, höga och låga, stå inför tronen, och böckerna öppnades. Och ännu en bok öppnades, livets bok.”
Upp 20:12

Av Helena Taubner, förtroendevald i Hjo
Publicerad 30 januari 2016