En operfekt jul

Så här års är vi många som försöker ordna inför julen så att den blir så god och mysig som vi längtar efter.

VECKANS KRÖNIKA

I oss lever och lockar bilder av den perfekta julen. Det handlar om gemenskap med nära och kära, ett putsat och pyntat hem, god mat och tillfällen att visa omtanke om varandra.
    Ofta tar detta yttre upp så mycket av vår tid och kraft att vi stannar vid det. Men det finns mer att upptäcka.
    När vi läser julevangeliet så upptäcker vi aäg för den inre resan. Maria och  Josef har ju ingenstans att bo och är alltså beroende av andras hjälp.
    Hos oss kan det handla om att ta initiativ till att läsa julevangeliet eller till kyrkobesök.

Gud vill gå längre
Men Gud vill längre in i våra liv. Julens glädjebudskap handlar om Gud som inte är rädd för det bristfälliga.
    Det är Gud som inte räds att gästa oss människor i våra liv, så som de verkligen är. För Maria och Josef var julnatten säkert inte så som de hade önskat.
   Mitt ibland alla våra välputsade fasader rymmer julen en möjlighet att stanna upp inför vad vi har i våra liv. Vi får se att gudabarnet faktiskt ligger i vardagens krubba.

Själva kärnan
Jesus finns inte bara utanför, utan också inom oss. Jesus frågar om han får komma in i hjärtat. Öppnar vi så kommer han in i oss.
    Mötet med Jesus själv är kärnan i Julens budskap. Det är han som är tillvarons innersta hemlighet, Gud själv som kommit till vår jord. Han är den som skall rädda oss till himmelen.

En större längtan
Längtan vi känner efter den perfekta julen kanske inte är menad att kunna mättas här på jorden?
    Kanske vår jullängtan egentligen bottnar i en större längtan som Gud har lagt ner i oss? Vi kan börja möta Honom redan här.
    Det gör inget om vårt julfirande inte är perfekt. Vi får bli närvarande i julen just som den är, med öppna sinnen, som barn.
    När vi vågar vara närvarande i ett liv som inte är som det borde, så kan vi i våra liv upptäcka en krubba där Gud kommer oss till mötes. Så låt oss våga fira en operfekt jul!

Av Anders Åström, Ödenäs