En amerikansk resa

Jag har varit i USA. För mig var det en stor upplevelse.

Foto: Sven-Erik Falk

VECKANS KRÖNIKA

Egentligen var jag med som medföljande åt mitt 12-åriga barnbarn. Vi hängde på en körresa från pastoratet och det var en möjlighet som jag är tacksam för.
    Barnets bästa kompis bor tillfälligt i Washington, och mamman där bjöd in sin kör för att sjunga den 6 juni. Därav möjligheten.

En grön stad
Staden Washington DC är grön med många parker och med Potomacfloden som flyter genom stan. Dessutom saknar den skyskrapor, och blir på det sättet ganska tillgänglig.
   Vi hann med att gå genom den stora parken the Mall, som börjar vid Capitolium och slutar vid Lincoln memorial, cirka fem kilometer lång.
   Vi fick se svenska ambassaden med sitt fantastiska trädäck högst upp med utsikt över floden.

Nationaldag hos ambassadören
Sveriges nationaldag firades på ambassadörens residens dit alla i närområdet med svensk anknytning var inbjudna. Det blev cirka 200 personer. Vår kör Con Futuro från Örslösa församling sjöng på egen hand och ihop med en kör från landet.
    Ett spelmanslag som finns i Washington underhöll, och så blev det förstås ett intressant tal av ambassadören Björn Lyrvall om det politiska nuläget.
    Gästerna satt på filtar i gröngräset med sin picknick och ambassaden bjöd alla på jordgubbstårta. Mycket uppskattat.

Alla behövdes vid gudstjänst
På söndagen medverkade Con Futuro i en friluftsgudstjänst som också innehöll ett dop. Gudstjänsten hölls på två språk. Den svenska församlingen har besök av en SKUT-präst från New York en gång per månad.
   Efteråt var det mat i det gröna, alla hade med sig någonting i matväg. Tre långbord dukades upp, alla var välkomna att ta för sig och det räckte till 90 personer. Dopfamiljen bjöd på tårta till alla.
   Alla hade en roll vid denna gudstjänst. En del hade med sig stolar, någon dukade, andra hade med mat efter förmåga. Men alla bidrog och alla var behövda. Dessutom är dessa gudstjänster en möjlighet att hålla kontakt med andra svenskar.

Nästan som Grästorp
Jag hittade en "bonnamarknad" mitt i stan. En bit av en gata var avspärrad och där sålde bönder från omlandet sina produkter. Mjölk, fruset kött, grönsaker, jordgubbar och blommor. Hur roligt som helst att gå runt och prata med bönderna, ungefär som i Grästorp när de har sin närodlade marknad.
    Min upplevelse är att folk är vänliga, gärna pratar med okända och har över huvud taget en rätt avslappnad inställning till sin vardag.
   Nu var det ju mest svenskar och deras partners som vi träffade, sedan pratade jag en del med taxichaffisar, busschaufförer, hotellpersonal med mera. Alla var lika språksamma oavsett hudfärg.
   Och! Alla var rörande eniga med mig om att Trump borde bort, han är en fara för demokratin. Vi kom in på honom varje gång och det var de som frågade vad jag tyckte.
   Vi åkte hem efter fyra nätter i denna storstad, så nöjda med vårt besök och med känslan av att dit vill jag igen.

Av Gudrun Carlsson, Friel