Att skildra kyrkans dryckesvanor

Redaktören bad om en text med midsommartema. Det kan redaktören glömma.

Foto: Sven-Erik Falk

VECKANS KRÖNIKA

Men det finns ett litet samband med dagens text och helgen. Jag anar nämligen att på midsommarfesten kommer jag att tvingas diskutera kyrkliga resor och dryckesvanor. Allt som en följd av radioekots och Aftonbladets (AB) rapportering.
   Ekot och AB har begärt in underlag från församlingarna om deras utlandsresor mm. Därefter gjorde man sitt bästa för att skildra vad man såg som missbruk. En svart vecka för kyrkan.

Vettiga saker
För att ta reda på vad som verkligen hänt går jag till Svenska kyrkans webbsajt. Jag ser till min glädje att den är helt omgjord. I grunden är startsidan en sökmotor.
   Trots att det inte är någon nyhetsajt så finns det ändå en länk till en sida om Ekots och AB:s rapportering. Det är inte dåligt gjort. Berörda kyrkoledare säger vettiga saker.
   Det finns inget försök att relativisera och försvara. Utan man vill gå till botten med det hela och fatta nödvändiga beslut. I en medlemsfinansierad organisation måste det naturligtvis vara nolltolerans mot alla tveksamheter.

Kyrkan är transparent
En av de ansvariga journalisterna på radion skriver om sitt grävande ”Myndigheter, kommuner och andra delar av offentliga Sverige vill helst inte att missförhållanden ska komma fram i media. Svenska Kyrkan vill att vi journalister ska hitta saker som inte står rätt till i organisationen. ” http://journalisttips.se/2016/06/20/gastblogg-sa-granskar-du-kyrkan/

Förvirrad
Gott så att Ekot är nöjd med öppenheten i kyrkan. Jag är dock mindre nöjd med kyrkans webbsajt.
   Jag blir förvirrad. Det är svårt att få en samlad bild. Något säger mig att vissa rapporter är kolossalt överdrivna. Jag vill veta mer exakt vad som är missbruk och vad som är trams.
   Jag hade behövt en redaktionellt sammanhållen, bearbetad och genomtänkt text för att förstå vad som hänt.

Svenska akademin och ärkebiskopen
Faktum är att jag tror att när det gäller kyrkans kommunikation så borde jag ha en partner i ärkebiskopen.
   Svenska akademins remissyttrande över förslaget till ny kyrkohandbok fick för några veckor sedan ett sådant massmedialt utrymme att ärkebiskopen ansåg sig tvungen att svara på kritiken.
   Sådant har man ju aldrig hört talas om; att den som bett om sypunkter blir så sur att hen går ut och kritiserar den som hörsammat önskan om synpunkter.
Men jag förstår ärkebiskopen. Akademins yttrande fick ett sådant genomslag så det gällde nog att skademinimera.
   I brist på bättre plattform fick det bli ett öppet brev. Ett inslag på en välbesökt kyrklig nyhetssajt hade naturligtvis varit mycket bättre. Om den funnits.

Även en midsommarafton
Jag noterar att när biskoparna vill säga något så blir det i Dagens Nyheter eller i Dagen.
   Kyrkans webbsajt borde vara den naturliga platsen för nyheter och debatt.
Men för detta krävs redaktionell vilja och tanke. Och inte minst dagliga uppdateringar
   Alltså; en kyrkans motsvarighet till dagen.se. En sajt som är så angelägen att präster och kyrkfolk kollar sajten varje dag. Även en midsommarafton.

Av Sten Dellby, Äspered
Publicerad 23 juni 2016