Gravskötsel - service och tjänster

En kyrkogård är en plats som ger ro och tillfälle till eftertanke för många. Det är därför viktigt att platsen är välskött. Vill man inte sköta graven själv kan man köpa det som tjänst.

Ansvaret för skötseln på kyrkogården delas mellan församlingen och gravrättsinnehavarna. Som gravrättsinnehavare ansvarar du för din grav medan förvaltningen sköter kyrkogårdarnas allmänna ytor. Du som vill kan köpa skötsel av graven, plantering och utsmyckning.

Köpa GRAVSKÖTSEL OCH BLOMPLANTERING

Gravskötsel är en service som församlingen erbjuder varje gravrättsinnehavare mot en serviceavgift. Avgiften ska täcka de kostnader som är förknippade med skötseln av respektive grav.

I Sävar-Holmöns församling erbjuds två nivåer av skötselavtal och avtalen kan tecknas för antingen 1 år i taget med löpande fakturering eller för 3 år med fast pris under avtalstiden.

Det löpande avtalet kan kopplas till ett så kallat avräkningskonto. Då betalar man in en summa i förskott, maximalt 20 000 kronor. Varje år dras sedan den aktuella kostnaden för gravskötseln från kontot tills den dag pengarna är slut.

Sköta graven själv

Den som väljer att inte teckna ett gravskötselavtal ansvarar själv för att gravplatsen hålls i ordnat skick enligt begravningslagen (kap 7 §3). Detta eftersom kostnaden för gravskötsel inte täcks av begravningsavgiften. I praktiken innebär det att man på egen hand måste klippa gräset närmast gravstenen och hålla eventuell planteringsyta fri från ogräs.

Grundskötselavtal

Det här är vårt enklaste gravskötselavtal och omfattar endast gräsklippning/puts runt graven. Gravens planteringsyta måste du med det här avtalet sköta själv.

Utökat skötselavtal

Det utökade skötselavtalet innehåller ett brett utbud av tjänster men ej plantering av växter.

• Gräsklippning och putsning av gravens gräsytor under hela säsongen.
  • Grusade gravar ogräsrensas och krattas.
  • Planteringsytan rensas från ogräs under växtsäsongen samt påfylls med ny jord vid behov.
  • Kontinuerligt bortplockning av engångsljus och vaser med vissna blommor.
  • Vårstädning. Under april till maj tar vi bort vinterdekorationer och putsar perenna växter.
  • Höststädning. Under september till oktober tar vi bort sommarblommor.
  • Riktning av gravsten (ej säkring)

Övriga tjänster

Alla priser gäller för 2018. Beställning kan göras för 1 år, 3 år eller tills vidare med årlig fakurering.

Vattning (ingår i utökat skötselavtal): 100 kr/år

Plantering sommarblommor: 230 kr
1-åriga sommarblommor, 3 större och fyra kantväxter ingår

Morsdagsros: 120 kr

Morsdagsbukett (rosor): 80 kr

Vårplantering, 3 st penséer i kruka: 80 kr

Höstplantering av ljung: 1 st 50 kr, tillkommande 30 kr/st

Vinterkrans: 200 kr
Granris/mosskrans, läggs ut vid Allhelgona

Ljuständning vid Allhelgona, inklusive 1 ljus: 70 kr

Tvättning av gravsten: 400 kr

Sävar-Holmöns Församlingsexpedition

Post- och besöksadress

Sävar-Holmöns Församling
Forsells väg 16
918 31 Sävar
Måndag - fredag: 09.00-15.00 (lunchstängt 12.00-13.00)
090 - 71 25 00
savar.forsamling@svenskakyrkan.se

Personalens kontaktuppgifter och direktnummer hittar du här.