En person sitter och surfar på sin mobiltelefon.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Högt tryck på Jourhavande präst – nås hela sommaren

Nyhet Publicerad

Telefonsamtalen till Jourhavande präst ökade med ca 40% och chatten mer än fördubblades under coronamånaderna mars-juni i år, jämfört med samma period året innan. Behoven är fortsatt stora – och Jourhavande präst tar inte semester.

– Vi finns kvällar och nätter hela sommaren, som vanligt, för den som behöver prata och bli lyssnad på, säger Nina Sagovinter, präst och nationell samordnare.

Redan i januari märktes en ökning av samtalen, som kan ha berott på de aktuella klimatfrågorna samt bränderna i Australien. Sedan fortsatte samtalen att öka i takt med coronavirusets spridning. Det ökade trycket ledde till både förstärkta resurser och längre öppettider under våren.

– Våren var väldigt tuff för många av oss och mycket mer ensamhet än vanligt. Trycket på jouren var högst i april och maj. Det var fortfarande högt i juni, och självklart kommer det att finnas stort behov av kontakt även under sommaren.

Under perioden mars-maj var antalet telefonsamtal nära 3 000 fler per månad än under motsvarande period 2019, och i juni nära 2 000 fler. Chatten, där fler yngre än äldre hör av sig, mer än fördubblades under våren och försommaren jämfört med 2019.

– Man orkar inte oroa sig för många saker samtidigt, men världsläget är oroligt och coronasituationen finns som en klangbotten i allas våra liv. Det leder till existentiella frågor kring liv, död och ensamhet, säger Nina Sagovinter.

– Sen får man naturligtvis prata om precis vad som helst! Man kanske helt enkelt behöver någon att säga godnatt till, och vi finns bara några knapptryckningar bort för alla som behöver bli lyssnade på. Vi tar inte semester och den som kontaktar oss blir alltid tagen på allvar.

Jourhavande präst finns till för alla som behöver stöd, oavsett vad det gäller. För prästerna som arbetar i jouren gäller absolut tystnadsplikt, och det förs inga anteckningar eller journaler. Chattkonversationer och digitala brev sparas inte.

Om Jourhavande präst

Jourhavande präst är en kostnadsfri tjänst som Svenska kyrkan erbjuder under kvällar och nätter, i samarbete med SOS Alarm. Telefonsamtal tas emot via nödnumret 112 alla dagar kl 17-06, och chatten som nås via webben är öppen alla dagar kl 18-24. Digitala brev kan skickas dygnet runt.

 

Den som kontaktar tjänsten är anonym, liksom prästen. Jourhavande präst finns över hela landet och i jouren arbetar både kvinnor och män i alla åldrar, anställda i Svenska kyrkan.