Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Roslagens norra pastorat Besöksadress: Drottninggatan 17, 74232 östhammar Postadress: Box 51, 74221 Östhammar Telefon:+46(173)42800 E-post till Roslagens norra pastorat

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Ord på vägen

På väg av Anne-Marie Larsson, präst

Hosianna! Hurra! Jesus finns på de jämlikas sida.

Vi har just sett filmen ”Tusen gånger starkare” med konfirmanderna på lägret. Den handlar om en klass dit en ny tjej kommer och vänder upp och ner på invanda mönster och givna normer. Hon utmanar lärarna genom att ifrågasätta varför killarna kommer undan så lätt med att bland annat snacka rakt ut och smita ifrån att städa efter sig. Hon utmanar klassen genom att tjejerna blir engagerade och tar mer plats och pratar mer och säger sin mening. Hon är besvärlig och ogillas mer och mer av skolans ledning. Hon blir obekväm med sitt krav på rättvisa.
Kanske är karaktärerna i filmen överdrivna men den säger något om maktstrukturer och hur rädda vi människor kan vara för förändring.Hon, tjejen som kommer till klassen i filmen, utmanar också mig. Hennes självklara sätt att ta plats, höras och synas känns inte helt bekvämt. Jag är inte van vid det. Hon väcker nåt inom mig av protest. Protest mot allt som är fel. Hon väcker nåt i mig av rädsla. Rädsla att inte passa in och vara omtyckt.
Jämlikhet – det handlar filmen om - behöver vi alls nämna det mer i Sverige idag? Just här och nu i advent- och juletid finns det väl annat som är viktigare?!
Första advents hosiannarop ljuder genom tiden; Hosianna! Jesus rider in i Jerusalem på en åsna. Oväntat! Han bryter normer och vänder upp och ner på mönstret av en kungs ankomst.
Hosianna! Jesus kommer till de fattiga. Oväntat! Han ifrågasätter makthavares sätt att sköta sitt jobb.
Hosianna! Jesus tar plats bland de små. Oväntat! Han engagerar sig i barnen, kvinnorna och de utsatta.
En sekvens i filmen vi såg är gränsöverskridande. Hela klassen dansar i en uppvisning tillsammans. Tillsammans blir de starka för en stund och ingen rädsla skymtas just där. De är jämlikar.

Jämlikhet i jul-och adventstid kan handla om att dela med sig, om att skapa gemenskap och protestera mot orättvisor.

När Jesus möter människorna sittande på en åsna, som det berättas om i evangelierna, kommer han i ögonhöjd med dem runtomkring, inte ovanifrån utan på en mänsklig, nära nivå. Gud blev människa, det är vad kristen tro handlar om. Jesus står på de jämlikas sida. På så sätt kommer himmelriket nära. Det finns plats för oss alla i Guds rike redan nu på jorden.