Foto: Kurt

Den vackraste känslan

Det finns människor som trivs med att vara ensamma och som söker ensamheten. Kurt är en av dem.

Varför valde du att flytta till en gård i Hälsingland?
– Jag behövde frid och vara med mig själv, berättar Kurt Nyberg.
Han har nyligen flyttat till ett gammalt skolhus på en gård i Hälsingland, i närheten av Kilafors. Just nu bor han i köket där han eldar i vedspisen för att hålla värmen. Tre dagar i veckan bor han i Uppsala där han arbetar för föreningarna Hjärnkoll, som arbetar för ökad öppenhet för psykisk ohälsa och RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa). Där möter han många människor men upplever också att det sociala livet påverkar hans tänkande. När han kommer tillbaka till gården kan han slappna av och vara i en annan atmosfär där inte samma krav ställs.
Hur har psykisk ohälsa påverkat ditt liv?
– Under 80-talet fick jag psykosproblem och erbjöds medicinering som jag skulle behöva ta resten av mitt liv. Istället valde jag bort medicineringen och arbetade med mina psykoser. Det tog många år. Efter min skilsmässa tog jag hand om mina barn varannan helg och blev engagerad i RSMH. Där fanns människor som förstod mig och drivkraften att ta hand om mina barn, möjliggjorde att hålla psykoserna under kontroll.
Med psykisk ohälsa förlorade jag min status och kunde inte ha kvar mitt gamla arbete.

Varför behöver du ensamheten?
Kurt berättar att han har behov av ensamhet för att kunna sortera allt:
– Jag blir väldigt trött av att möta människor. I ensamheten kan jag gå igenom det som händer inom mig, men också de intryck som kommer utifrån.
Efter en period av utmattning gjorde Kurt en pilgrimsvandring till Trondheim i Norge.

Hitta stillhet i sig själv

Vad hjälpte dig då?
– Tror det var en lång tid i ensamhet. När man går har man något att göra men ingen vardag som pockar på. Istället kan man hitta stillhet i sig själv.
Kurt menar att många med schizofreni har behov av ensamhet och att man kan hitta nya sätt att se på ensamhet.

Vad har tron betytt för dig?
Kurt säger att han blev frälst och att det gav honom en helt ny värld och behövde någon att dela den med.
– Jag upptäckte att kristna var annorlunda än jag trodde, på ett positivt sätt. Jag började se Bibeln som en handbok för människor med psykisk ohälsa! Texterna stöttade mig och de svåra texterna hade också något att säga mig. Jag hade gått ur kyrkan men vågade närma mig den igen.

Har du något budskap till oss som har psykisk ohälsa?
– Istället för att hela tiden oroa sig för sin psykiska ohälsa, kan man pröva ensamhet.
Man kan sätta upp ett enkelt mål för sig själv, tex vandra till Trondheim eller odla en trädgård! När man kommer ur svårigheter kan man upptäcka att man kan dela en annan människas smärta i medkänsla. Det är den vackraste känslan man kan ha. Text: Sara J Grip