Foto: Lars Lindgren

Länna kyrka

I Länna församling finns flera intressanta historiska minnesmärken att besöka, där Du kan få en känsla för hur livet tedde sig i äldre tider. Läs mer

Rundtur i Länna kyrka

Historik

Till Länna kyrka färdas du idag, längs en delvis medeltida väg, genom en vacker och kulturrik roslagsbygd. Kyrkans långhus och sakristia byggdes 1303, i en sluttning ned mot Länna kyrksjö. En välplanerad placering, eftersom det var just här bygdens stora marknadsplats låg under medeltiden – omgiven av vatten och där två viktiga vattenleder korsades. 
Länna kommer från ordet landningsplats. Antagligen syftar det till alla båtar, fyllda­ med varor från när och fjärran, som lade till här förr i tiden. Församlingsborna färdades övervägande med båt till kyrkan och det finns flera detaljer som tyder på att det stod en kyrka i närheten redan på 1100-talet.

Enligt folkmun, ingen vet om det stämmer, skulle den första kyrkan egentligen byggas i närliggande Mora. Bönderna i Mora började bygga kyrkan på en åker, men Lännabönderna som ville ha kyrkan i Lännbyn kom på natten och rev ner det. Så det byggdes på dagen och revs på natten. Till slut fick Lännabönderna som de ville. Än idag kan du besöka den så kallade kyrkåkern där det finns en stor stenfylld grop som enligt tradition är resterna av Moraböndernas försök till kyrkbygge.

Vapenhuset på dagens kyrka byggdes till under 1400-talets förra del och under en restaurering 1895 gjordes valven i långhuset och vitputsen togs bort på kyrkans utsida. I stället gjordes tjocka cementfogar mellan murstenarna.

Söder om kyrkan, mellan kyrkogården och sjön, är den gamla kyrkvallen belägen. Vid stranden syns ännu lämningar av landfästet till åtminstone en av de bryggor, vid vilka kyrkbåtarna lagt till. I slutet av 1800-talet fanns sex kyrkbåtar, som kunde rymma upp till 50 personer, i bruk. Kyrkobesökare kom med båt till söndagens högmässa och på hemvägen kunde det bli lite extra festligt då det hände att de rodde i kapp en bit. Traditionen med särskilda kyrkbåtar lever än idag.

Länna kyrkbåt

Länna församling har som enda församling i pastoratet fortfarande en riktig kyrkbåt i bruk. En sjunken kyrkbåt från 1920-talet finns i Länna kyrksjö och det gjordes en dykning för att för att få en uppfattning om storlek och modell. Vidare fick Erik och Arne Fredriksson vid Mora varv uppdraget av kyrkoherde Gustaf Björklund att bygga en ny kyrkbåt.

Den nya kyrkbåten sjösattes 8 juli 1984 och på den tiden var det ett rikt båtliv på Länna kyrksjö.

Under Länna kyrkvecka, som vanligtvis infaller sista veckan i juli, finns kaffe­servering och det erbjuds föredrag, konserter och visning av kyrkan och klockstapeln. På söndagen avslutas den öppna kyrkveckan med att församlingens roddarlag ror ut i sällskap av en sångerska som kular över sjön. Därefter vidtar kyrkroddssöndagens friluftsgudstjänst, utomhus om vädret tillåter, där spelemän alltid medverkar.

Dopfunt nu och förr

I vapenhuset står en dopfuntsfot i ljusgrå sandsten från 1100-talets slut som tros ha använts i en äldre kyrka vid den här platsen, men som antagligen skadats vid flytt till denna kyrka. 

Dopfunten som används idag antas vara skapad av Aris Claeszon 1629 och placerad i Länna kyrka 1632. Gabriel Gustafsson Oxenstierna och hans maka Margareta Bielke sägs ha skänkt den och själva cuppan pryds bland annat av Oxenstiernas och Bielkes vapen. Margareta Bielke dog barnlös 1629 och det finns de som tror att hon dog i barnsäng och att funten var beställd till det väntade barnets ankomst.


Imponerande gravmonument

I koret finns ett praktfullt gravmonument av sandsten, över riksrådet Axel Ryning och hans hustru Margareta Bielke, ägare av Penningby slott. Friherren Ryning dog 1620 och begravdes i Länna kyrka, änkan Margareta gifte om sig 1622 med Oxenstierna och vid hennes död begravdes även hon i Länna kyrka.
I tumbans* främre hörn ses sörjande genier. Enligt romersk religion fanns en tro att alla män försågs med en genius och kvinnor med en juno vid födseln, en slags skyddsande som var med dig under hela ditt liv. I de bakre hörnen ses sörjande putti med bortvända ansikten och i mitten är det en såpbubbleblåsande putto med foten på en dödskalle – förglömlighetens symbol. Bakom tumban ses en tavla med latinsk skrift, ovanför den deras släktvapen och längs sidorna flertal vapensköldar som visar att Ryning hade en anrik släkt. Förr i tiden var adeln noga med sina stamtavlor. Det var viktigt för både män och kvinnor i en ädel släkt att föra sitt ståtliga arv vidare. Ryning avled barnlös men fick ett imponerande gravmonument för sina insatser för riket.
(*kistliknande gravmonument där den döde avbildas, på locket, med inristning eller skulptur)

Medeltidsmålningar och barockinredning

På södra korväggen kan du se ett fint exempel på 1300-talets höggotiska målarkonst. De medeltida kalkmålningarna, i form av fyra apostlagestalter, är bland de äldsta muralmålningar vi har bevarat i länet. Efter 1400-talets valvslagning målades korets valvkappor med senmedeltidens typiska bladslingor. Från medeltiden finns också ett triumfkrucifix. Det ursprungliga korset saknas, men Jesusfiguren är från omkring 1300–1350. Stormaktstiden under 1600-talet har lämnat tydliga spår när det gäller kyrkans inredning. Barockinredningen består främst av donationer från ägarna till närliggande Penningby och ett exempel är den stora altaruppsatsen. Det förgyllda ramverket i trä är vackert snidat av Stockholmsskulptören Marcus Hebel 1661 och oljemålningarna från omkring år 1600 tros vara krigsbyten från Polen. På inskriftstavlan längst ner är det noterat att altaruppsatsen är skänkt 1661 av riksrådet greve Anders Torstenson, ägare av Penningby 1657–1678. Även predikstolen från 1699 utmärker rik barock och är utförd av Stockholmsbildhuggaren Jochim Lütkeschwager. Församlingen bad redan 1694 riksrådet Johan Gabriel Stenbock om en predikstol, men arbetet utfördes inte förrän under 1697–98.
De förgyllda pyramiderna vid altarringens båda ändar tros också vara utförda av Lütkeschwager.
Predikstolen uppfördes i kyrkan omålad men en insamling inom socknen bekostade en målning 1702. Baron Johan Gabriel Sack såg 1731 till att den även blev förgylld.

Under den stora renoveringen 1895 restaurerades bland annat predikstolen som blev ommålad och det var även detta år det nuvarande altarbordet och altarringen uppfördes. Den senaste större renoveringen utfördes 1965–66 där golvet blev omlagt, predikstolens ursprungliga färg togs fram och kyrkan fick en ny bänkinredning. Dock finns rester av 1600–1700-talets bänkinredning kvar i panelen under läktaren och en sluten bänk med dörr på läktaren.

Orgeln genom tiderna

Fler gåvor har skänkts till kyrkan av Penningbys olika ägare, så som timglasen i predikstolen 1761, nummertavlorna 1762 och en kristallkrona 1831. Så även när slottet bytte ägare, fortsatte traditionen att värna om kyrkan.

Greve Gustaf Fredrik von Rosen lämnade 1812 förslag om en ny orgel, frågan diskuterades på kyrkostämman i många år och greven hann avlida innan beslut fattades. Men 1826 byggdes
äntligen orgeln, enligt hans förslag, av landets då främste orgelbyggare Pehr Zacharias Strand och hans bror Jonas Samuel Strand, organist i Länna. Orgeln byggs om 1895 av Anders Victor Lundahl från Stockholm, där han infogade 8 stämmor från Strands orgel. En ny orgel byggs 1939 av Bo Wedrup i Uppsala och byggs om av samma firma 1966.Även nu behålls fasaden och de 8 stämmorna från Strands orgel.

Idag används däremot en ny digital Allen-orgel, med högtalare, som invigdes 2006. Både fasad och pipor finns intakt kvar. I kyrkan finns även en flygel, skänkt av Ebba och Carl Mannerfelts stiftelse och invigd 2001.

En båt ute och två skepp inne

Länna kyrka har inte bara en kyrkbåt ute i sjön, utan även votivskepp inne i kyrkan. Votiv betyder löfte och ursprungligen skänktes votivskeppen till kyrkorna av besättningar i sjönöd, som bad till Gud och lovade att skänka en gåva om de undgick katastrofen. Länna kyrka har inte mindre än två. Det äldsta votivskeppet är ett örlogsfartyg skänkt av mäster Påwel Wätter runt 1677–80. Det betydligt nyare är en modell av Roslagens sista segelskuta Sofia av Länna, tillverkad 1968 av skepparen Erik Grönros som en gång var matros på Sofia.

Storklockans medeltida klang

Det är inte bara kyrkan som är känd för sin vackra akustik. Uppe i backen nordväst om kyrkan, på andra sidan landsvägen, ligger en rödfärgad klockstapel, uppförd av byggmästaren Carl Öhrn 1767. I den finns en stor klocka som även den är känd för sin ovanligt sköna klang. Detta omtalas bl.a. i en reseberättelse från 1700-talet.

Klockan är en av Upplands största medeltida klockor och är med stor sannolikhet gjuten i Stockholm 1527 av den kända klockgjutaren Johannes Bosson och hans bror Nicolaus. Just denna är inte signerad men har en stor likhet med storklockan i Ununge, som är signerad av bröderna.

Det är en av de få medeltida klockor som fortfarande är i bruk. Den 150 cm höga klockan pryds bland annat av två bilder av Johannes Döpare samt inskriften:

”anno domini mdxxvll consvmmatvm et fusvm est praesens opvs ad honorem dei beate marie virginis et sancti erici | et utilitatem ecclesie lenna spectabili viro domino iohanni petri stot eiusdem ecclesie curato ordinante et diligentissime procurante tempore crucis invencionis”, vilket kan översättas till: 

” I Herrans år 1527 fullbordades och göts detta arbete till Guds, den saliga jungfrun Marias och S. Eriks ära och Länna kyrka till gagn på uppdrag och genom nitisk försorg av samma kyrkas pastor, vördige herr Johannes Petri Stot, vid korsmässotid”

Det finns även två mindre klockor. Mellanklockan är gjuten av Gerhard Meyer i Stockholm 1730 och den minsta klockan är troligen gjuten på 1630-talet i Delsbo, Hälsingland.

Det lilla extra finns till låns

Vill ni göra ert bröllop lite extra minnesvärt med unika detaljer?
Planerar ni dop och önskar ha en dopklänning, men vill inte köpa?
Vill ni pryda en anhörigs kista med ett vackert bårtäcke?

Länna församling erbjuder flera saker att låna konstadsfritt i samband med bokning av vigsel-, dop- och begravningsgudstjänst. Vid förfrågan om utlåning, kontakta församlingsherden.

Vigsel med vackra och ovanliga inslag

Kanske vill ni ta en tur på sjön som nygifta eller ta bröllopsbilder under en blomsterbåge. I samband med en vigsel kan ni boka en tur med kyrkbåten helt kostnadsfritt och då ingår även roddare från församlingen. Det finns även möjlighet att låna den vackra blomsterbågen kostnadsfritt.
Antingen kan ni pryda kyrkbåten som brudparet på föregående sida har gjort, eller placera den vackert och inbjudande i kyrkan.

Många tycker det är fint med gamla bröllopstraditioner och kanske har ni både något nytt och något blått, men saknar något gammalt och något lånat?  Eller vill ni ha det där lilla extra? Då kan ni låna både ett vackert brudarmband och någon av våra två olika brudkronor.

Ena brudkronan är skänkt av Demoiselle Margareta Lovisa Humble, dotter till prosten Olof Humble. Den nätta kronan, i förgyllt silver, skänktes till Länna församlings fattigkassa 1830 med orden ”att den kunde uthyras till förmån för de fattiga”.

Livets första fest

Dopet är ett tillfälle för glädje och fest för att välkomna ditt barn till livet. Ditt barn kan döpas i kyrkan, hemma eller på en älskad plats någonstans. Det kan vara i församlingen där ni bor, eller i en annan församling. Barn, unga och vuxna är alla lika välkomna att döpas. 
Döper ni ett litet barn i Länna församling finns två olika dopklänningar som ni gärna får låna kostnadsfritt.

Ett sista farväl

Om du förlorar en människa som står dig nära, behöver du ta hand om dig och få tid att sörja. Men kanske är det inte nog med sorgen. Kanske är du den som ansvarar för det praktiska som att till exempel ordna med begravning? Vid en begravningsceremoni med kista finns möjlighet att låna vårt vackra bårtäcke.

En av tio församlingar

Länna församling ingår i Roslagens östra pastorat tillsammans med:

Blidö, Estuna-Söderbykarl, Frötuna, Lohärads, Norrtälje-Malsta, Riala, Roslagsbro-Vätö, Rådmansö och Väddö församlingar. 

I Länna församling firas gudstjänst också i Högmarsö kapell, Rosenlundskyrkan i Bergshamra och ibland friluftsgudstjänster på andra platser.

Tips!

”När kyrkbåtarna trängdes i Länna” är en spännande skildring av kyrkbåtens historia i ljudboksformat. Ladda ner gratisappen Storyspot på din mobil och sök på Länna.

 

Sittplatser i kyrkan: 200 personer.
Adress: Länna kyrka, Lännaby 91, 761 93 NORRTÄLJE.
Vägbeskrivning: Ta 276 mot Åkersberga/Furusund vik av vid skylten Länna kyrka 4 km, följ vägen och skyltarna mot Länna kyrka, då du ser vatten är du nära. 

Foto: Lars Lindgren
Foto: Lars Lindgren
Foto: Lars Lindgren
Foto: Lars Lindgren
Foto: Lars Lindgren
Foto: Lars Lindgren
Foto: Lars Lindgren

Det lilla extra finns till låns

Bårtäcke i Länna kyrka Foto: Monica Enfjord
Blomsterbågen pryder i kyrkan Foto: Britt-Marie Söderberg Tegenborg
Blomsterbågen pryder kyrkbåten Foto: Brudparets privata bild
Kyrkrodd i Länna kyrksjö Foto: Monica Enfjord
En av brudkronorna Foto: Britt-Marie Söderberg Tegenborg
Den andra brudkronan Foto: Britt-Marie Söderberg Tegenborg
En av dopklänningarna Foto: Lizen Nordblom
Den andra dopklänningen Foto: Lizen Nordblom