Lyssna

Björkö-Arholma kyrkogård

Björkö-Arholma kyrkogård, ligger cirka en kilometer från Björkö-Arholma kyrka.

Björkö-Arholma kyrkogård 
Adress: Stora Marumsvägen, 764 53  Björkö. (Buss 636).

Björkö-Arholma kyrkogård

Kyrkogården anlades för att öborna skulle slippa den långa färden till Vätö kyrkogård. Hemska historier har berättats om de svåra likfärderna, ca 12 km fågelvägen, som kunde ta mer än ett dygn. När isen varken bar eller brast, fick de lov att ”brånga” båten med kistan, dvs. att med ishakar och stänger skjuta båten framåt meter för meter, under det att denna ständigt sjönk genom isen. Och sista biten till Vätö kyrka drogs kistan på en kälke genom skogen och över bergen.

Kyrkogården kunde inte förläggas i anslutning till kyrkan eftersom de hade inneburit omfattande bergsprängningar, så i stället anlades den 1910 i Norrsand i Marum, en kilometer från kyrkan.

År 1966 utvidgades kyrkogården och i samband med det uppfördes klockstapeln med en klocka som gjutits i Bergholtz klockgjuteri i Sigtuna och som donerades av skärkarlarna Wilhelm och Eugen Jansson.  I direkt anslutning till klockstapeln ligger minneslunden. 

På en stor del av gravstenarna går det fortfarande att läsa yrkestitlar som haft direkt samband med bygdens karaktär; ”styrmannen”, ”skepparen”, ”mästerlotsen”, ”sjökapten”, ”kronolotsen”, ”fyrmästaren”, ”fyrvaktaren”.

År 1922 anlades en begravningsplats för omkomna och främmande sjömän och samtidigt uppfördes en minnessten av granit från Vätöbergs stenhuggeri med inskriptionen: ”Främlingar som havet gav åter – Församlingen reste vården”. År 1933 uppfördes även en minnessten utförd efter arkitekt Gustav Bobergs ritningar, med inskriptionen: ”Till minne av församlingsbor som fått sin grav i havet”.

Gravformer på Björkö-Arholma kyrkogård

Gravsättning kan vara att sätta ned en kista eller urna i en grav, att sätta ned urna i askgravlund, placera aska i minneslund eller på annan plats, till exempel spridas till havs.

Vill du veta mer om allt som rör begravning? Skriften Om begravning ger svar på de flesta frågor som har med kostnader, ansvar och annat som är bra att veta. På Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations webbplats finns den även på fler språk. Om begravning

Kistgravar

Begravning sker i en kista vid egen plats som markeras med till exempel gravsten. Anhöriga medverkar vid jordsättning och utsmyckar platsen enligt egna önskemål.
En kistgrav kan rymma upp till fyra kistor och det går också att gravsätta urnor i en kistgrav. Efter nedsänkning återfylls graven. Gravkullen bibehålls ett år innan den jämnas till marknivå och ytan återställs. Då kan gravsten och eventuell blomlåda monteras. Jordbegravning måste ske inom 30 dagar efter dödsfall. En eller flera gravrättsinnehavare ansvarar för bland annat gravens skötsel. Förvaltningen erbjuder gravskötselservice. Gravrättsinnehavaren bestämmer om en gravvård ska sättas upp på gravplatsen, till exempel i form av gravsten.


Urngravar

Avlidna kremeras och begravs i urna vid egen, markerad plats. En urngrav kan rymma upp till sex urnor och gravsättning av urna måste ske inom ett år efter kremering. Anhöriga (eller begravningsbyrån) bokar gravsättning. En eller flera gravrättsinnehavare ansvarar bl. a.  för gravens skötsel. Anhöriga utsmyckar platsen enligt egna önskemål, förvaltningen erbjuder även gravrättsinnehavare gravskötselservice. Gravrättsinnehavaren bestämmer om en gravvård ska sättas upp på gravplatsen, till exempel i form av gravsten.


Minneslund

En gemensam gravplats av anonym karaktär, där askan grävs ner, utan att platsen markeras. Nedgrävning utförs av kyrkogårdsförvaltningen under värdiga former, utan närvaro av anhöriga. Möjlighet att beställa gravvård till exempel gravsten/minnesplatta finns inte. Besökare får medverka till utsmyckning med snittblommor och ljus på anvisad plats.