Foto: Joakim Carlström IKON

Bröllop

Paris är för många romantikens stad. Kan vi boka bröllop i Svenska kyrkan?

Vi vill gifta oss i Paris, går det?
I Frankrike har vi ingen vigselrätt vilket innebär att vi kan erbjuda en kyrklig välsignelse över borgligt ingånget äktenskap. Borglig vigsel förrättar ni på ambassaden i Paris eller hemma i Sverige.

Behöver man vara medlem i Svenska kyrkan?
Minst en måste vara medlem i Svenska kyrkan. Är du utskriven ur Sverige skall minst en av er ha betalat ett medlemskap till församlingen i Paris.

Vilka papper behöver vi få av er?
Vi behöver ett bevis på att ni är borgligt vigda. Intyget skickas via mail så snart det är gjort. Vi behöver också kopior på era pass. Dessa skickas via mail. Från er församling hemma i Sverige ska ni be om en ”välsignelseblankett” som ska mailas till oss så snart som möjligt.

Vad kostar det?
Eftersom utlandskyrkan till största delen drivs med insamlade medel tar vi ut en avgift. Den varierar beroende på antalet gäster och om årsavgiften till församlingen här i Paris är betald (belopp inom parentes).

För att bokningen ska genomföras ska bokningsavgiften på 50 € betalas in till oss i vår franska bank SOCIETE GENERALE, IBAN laddar du ner här

Senast en vecka före välsignelsen vill vi att ni betalar in resterande belopp till vårt bankkonto enligt följande prislista:

  • Färre än 25 personer 600€ (400€ för medlem Svenska kyrkan Paris)
  • 26-100 personer 700€ (600€)
  • mer än 100 personer 1400€ (1300€).

Beloppets sätts in på vårt franska konto i SOCIETE GENERALE. IBAN laddar du ner här

Ange vigseldatum och namn på inbetalningen.

Hur bokar man?
Eposta till paris@svenskakyrkan.se

För att bokningen ska genomföras ska bokningsavgiften på 50 € betalas till vårt franska konto, se ovan. 

Vi vill ha välsignelse på annan ort, går det?
I undantagsfall kan vi åka till annan ort för att förrätta välsignelse. Det måste vara på rimligt avstånd från Paris och max en timmes körväg bort. Då kostar välsignelsen 1200 €+ resa. 

Hur går själva välsignelsen till?
Om det är möjligt träffas vi innan välsignelsen för att gå igenom hur gudstjänsten går till. Annars tar vi det via mail eller per telefon.
För att förbereda er kan ni gå in på Svenska kyrkans hemsida och läsa hur gudstjänsten går till. Vi följer ungefär den ordningen.

Om ni vill diskutera musikinslagen så kontaktar ni vår organist Björn Åkerhage. Epost: bjorn.akerhage@svenskakyrkan.se

Språk
Eftersom vi är en svensk kyrka sker välsignelsen på svenska men inslag av franska eller engelska är möjligt. Faddrar och andra vuxna kan läsa texter, be böner eller liknande på franska eller engelska.