Kurs- och konferensgården Solliden, som ägs och drivs av Svenska kyrkan, är omtalad för sina populära måltider. Sollidens restaurang har stort fokus på ekologisk och närproducerad mat – och är dessutom krav-certifierad.
För att ta nästa steg i arbetet med hållbar mat tar Svenska kyrkan och Solliden nu hjälp av 21 studenter vid Örebro universitets miljövetenskapliga program med inriktning mot hållbara livsmedelssystem. Uppdraget: Att öka kunskap, helhetsförståelse, handlingskraft, vilja och lust för hållbar mat.
– Det finns otroligt mycket forskning kring mat och hållbarhet. Men svårare är: Hur får man till det praktiskt i verksamheten – och hur får vi människor att reflektera över hållbar mat? Därför är vi glada att få arbeta tillsammans med universitetet och studenterna i ett case som ger oss värdefulla idéer, säger Hanna Kjell, Svenska kyrkans miljöstrateg i Örebro.
Hållbar mat ut ett vetenskapligt perspektiv
Konstutställning med fokus på hållbar mat, diskussionsunderlag till temamiddagar på Solliden – eller vetenskapligt grundade argument mot fördomar om hållbar mat? Det är exempel på projekt som studenterna kan välja att presentera.
– Vi tar hjälp av studenterna för att få en vetenskaplig grund till vårt arbete med hållbar mat, säger Maria Comstedt, föreståndare på Solliden. Vi får exempelvis frågor om och möter en del kritik mot vegetarisk och ekologiskt producerad mat. Vad säger forskningen? Hur kan man bemöta fördomar? Det har vi bett studenterna titta på.
Färdplan för klimatet
Svenska kyrkan har som mål att vara klimatneutral till år 2030 – och i det omställningsarbetet blir maten en viktig pusselbit, säger Hanna Kjell:
– Ur ett miljöperspektiv väger maten tungt. Mat är också en fråga som många brinner för: Vi samlas kring maten och pratar gärna om mat.
– Man kan säga att samarbetet med universitetet är ett steg för att uppnå klimatmålen för Svenska kyrkan Örebro pastorat, säger Maria Comstedt. Som kyrka menar vi att klimatkrisen även är en existentiell kris som väcker djupt andliga frågor. Där vill vi vara med och göra skillnad och skapa hopp – genom mod och konkret handling.
Kurs om livsmedelssystemets hållbarhetsutmaningar
Arbetet på Solliden ligger som en avslutande del i den kurs om livsmedelssystemets hållbarhetsutmaningar som miljövetarstudenterna läser just nu.
– Detta samarbete är så spännande och värdefullt för oss, säger Johanna Björklund, forskare och programansvarig för miljövetenskapligt program, inriktning hållbara livsmedelssystem vid Örebro universitet.
– Studenterna har fått massor av nya teoretiska kunskaper som de nu får möjlighet att kommunicera till andra. De ska försöka omsätta kunskaperna till praktisk handling och får möta den komplexitet och de svårigheter som det innebär, säger Johanna Björklund.
Kontaktpersoner
- Maria Comstedt, föreståndare på Svenska kyrkans kursgård Solliden, 019-15 46 15, maria.comstedt@svenskakyrkan.se
- Hanna Kjell, Svenska kyrkans miljöstrateg i Örebro, 019-15 46 19, hanna.kjell@svenskakyrkan.se