Så kan örebroare hjälpa nyanlända ungdomar och barn

Nyhet Publicerad Ändrad

Svenska kyrkan samarbetar med Tegelbruket och Örebro kommun för att ge nyanlända barn och ungdomar som flytt undan krig och katastrof en bra start i Sverige – och du kan hjälpa till.

Svenska kyrkan vill ge nyanlända ungdomar och barn en bra start i Sverige och Örebro. Därför samarbetar vi med Tegelbruket och Örebro kommun, bland annat genom att skapa betydelsefulla fritidsaktiviteter för de barn som kommit hit. Du kan hjälpa oss, exempelvis genom att bli språk- och läxhjälpare på onsdagskvällar på Tegelbruket eller genom att bli mentor.

Ta ett uppdrag!

Ola Frideblad.
Ola Frideblad är Svenska kyrkans projektledare på Tegelbruket. Här startades språk- och läxhjälp för ensamkommande barn och ungdomar i november 2015! Foto: Ulla-Carin Ekblom

Vi behöver fler som vill vara med och välkomna nyanlända barn och ungdomar till Örebro. Intresserad? Här är några exempel på uppdrag där du ger av din tid.

 • Språkcafé och läxhjälp på Tegelbruket
  Svenska kyrkan och Tegelbruket arrangerar studie- och språkhjälp på onsdagskvällar på allaktivitetshuset Tegelbruket i Markbacken. Vi söker dig som vill vara med under kvällen (välj mellan tiderna 17–19.30 eller 19.30–21). Du behöver inga speciella förkunskaper. Anmäl dig till Rada Alazawi, e-post rada.alazawi@tegelbruket.se eller kontakta Ola Frideblad, telefon 019-15 47 68 eller e-post: ola.frideblad@svenskakyrkan.se om du har frågor.
 • Mentor under ett år
  En mentor är en vuxen kompis som lyssnar, kanske hänger med på fotbollsmatch, fikar eller bara pratar. Rekordmånga ungdomar i åldern 13-17 står i kö till Tegelbrukets mentorprogram just nu. Är du över 20 år och vill bli mentor åt en ungdom? Alla är välkomna att bli mentor, men vi vill slå ett extra slag för dig som är kille och skulle vilja bli mentor till en ensamkommande kille i åldern 13-17. Ni träffas ca 2 gånger/månad. För frågor och anmälan, kontakta Ida Eriksson, ida@tegelbruket.org.
 • God man 
  Örebro kommun söker dig som vill bli god man för ett ensamkommande barn. Läs mer och anmäl ditt intresse på Örebro kommuns webb.
 • Särskilt förordnad vårdnadshavare
  Örebro kommun söker dig som vill bli särskilt förordnad vårdnadshavare till ett ensamkommande barn. Läs mer och anmäl ditt intresse på Örebro kommuns webb.
 • Familjehem
  Örebro kommun söker er som vill bli familjehem för ett ensamkommande barn. Läs mer och anmäl ert intresse på Örebro kommuns webb
Fem ungdomar sitter ring ett fikabord.
Svenska kyrkan och Tegelbruket arrangerar språkcafé och läxhjälp på onsdagskvällar på allaktivitetshuset Tegelbruket i Markbacken. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Magnus Aronson /Ikon