Foto: Ulla-Carin Ekblom

Svenska kyrkan i Örebro vände konfirmandtrenden med ”Inte som du tror”

Nyhet Publicerad Ändrad

Pandemin innebar anpassningar för konfirmandarbetet och en del inställda planer – men sedan dess har Svenska kyrkan laddat om på nytt. Hösten 2023 startas 13 nya konfagrupper i Örebro.

Med satsningen ”Inte som du tror”, som bland annat inkluderar en stor konfirmandfest, lyckades Svenska kyrkan i Örebro vända konfirmandtrenden. 26 maj 2023 arrangeras festen för elfte gången – med Hanna Ferm som huvudartist.

Festen har flera syften, poängterar Therese Blixt, församlingspedagog med ansvar för planeringen av festen:

– ”Inte som du tror”-festen vänder sig både till våra nuvarande konfirmander och till de ungdomar som ska börja åttan i höst, som kanske är lite nyfikna på vad konfirmation är och kan vara. 

– För våra nuvarande konfirmander är festen en del av målgången, en slags final. De har ju satsat ett år på att fundera över livets verkligt stora frågor. Det är absolut värt att fira. För ungdomarna som ska börja åttan i höst är festen en möjlighet att komma och känna sig för, ställa frågor om de olika grupperna, möta ledarna och bilda sig en egen uppfattning.

Kiira och Herman är två av alla konfirmander i Örebro 2022-2023. Svenska kyrkans satsning "Inte som du tror" vände konfirmandtrenden i Örebro. Under 2022 var det 10-årsjubileum. Foto: Ulla-Carin Ekblom

Vände konfirmandtrenden

Med ”Inte som du tror” lyckades Svenska kyrkan vända konfirmandtrenden i Örebro.

– Vi har blivit bättre på att lyfta fram konfirmationen och förklara vad den innebär. Många nöjda ungdomar ger i sin tur att fler vågar testa. Det ger ringar på vattnet. Under pandemin, när vi levt med en rad begränsningar och inte kunnat träffas som vanligt, upplevde vi ett tapp – men vi är på god väg att ta igen det. 

13 nya grupper startar i höst

För ungdomarna blir konfatiden en speciell period i livet med nya kompisar, läger och viktiga samtal om livet, rättvisa, tro, solidaritet och empati.

– Jag brukar säga att konfirmanderna får nycklar att ha med sig genom livet. Ungdomarna själva beskriver konfan som kravlös på det sättet att man får vara den man är, man behöver inte prestera eller göra sig till. Och många hittar vänner för livet.

Hösten 2023 startar Svenska kyrkan i Örebro 13 nya konfagrupper med olika teman och inriktningar. Dit hör exempelvis dans, media, gaming och fiske.

Här nedan kan du se en film från 2022 när mellovinnaren Tusse var huvudartist.

Konfirmandökningen i Örebro i siffror

Under 2012 blev 146 ungdomar konfirmerade genom att delta i någon av konfirmandgrupperna inom Örebro pastorat. År 2013 startade satsningen "Inte som du tror". År 2014 hade siffran stigit till 182 och 2015 till 190. Under 2019 valde 230 ungdomar att konfirmera sig hos Örebro pastorat. 2020 landade siffran på 227 och under pandemiåret 2021 på 178. Under 2022 valde 197 ungdomar att konfirmera sig hos Örebro pastorat.

Konfirmandutvecklingen i procent
 • 2012 blev 12,3 % av alla 15-åringar som bor i Örebro pastorat konfirmerade (26,7 % om man enbart studerar gruppen medlemmar).
 • 2016 blev 16,3 % av alla 15-åringar som bor i Örebro pastorat konfirmerade (33,5 % om man enbart studerar gruppen medlemmar).
 • 2018 blev 14,8 % av alla 15-åringar som bor i Örebro pastorat konfirmerade (34,3 % om man enbart studerar gruppen medlemmar).
 • 2019 blev 15,1 % av alla 15-åringar som bor i Örebro pastorat konfirmerade (36,7 % om man enbart studerar gruppen medlemmar).
 • 2020 blev 13,3 % av alla 15-åringar som bor i Örebro pastorat konfirmerade (32,3 % om man enbart studerar gruppen medlemmar).
 • 2021 blev 10,7 % av alla 15-åringar som bor i Örebro pastorat konfirmerade (27,2 % om man enbart studerar gruppen medlemmar).
 • 2022 blev 10,1 % av alla 15-åringar som bor i Örebro pastorat konfirmerade (35,7 % om man enbart studerar gruppen medlemmar).
 • Cecilia Andersson

  Cecilia Andersson

  Svenska kyrkan i Örebro

  Kommunikatör, Kommunikation, Enheten för utvecklingsstöd, Kansliet för Örebro pastorat, Örebro pastorat

  Mer om Cecilia Andersson

  Kommunikatör

Allt om festen "Inte som du tror" i Örebro 26/5

I år arrangeras konfirmandfesten ”Inte som du tror” för elfte gången. Årets huvudartist är Hanna Ferm. Festen vänder sig till både nuvarande konfirmander och till de ungdomar som ska börja åttan i höst. Platsen är S:t Nicolai kyrka.

Född 2009? Vi startar 13 nya konfagrupper i höst!

Har alla samma chans? Finns Gud? Är det du som bestämmer hur du ska leva ditt liv? Får man tycka vad man vill? Stora frågor kräver stora svar. Vilka är dina? Hösten 2023 startar vi 13 nya konfagrupper med olika teman i Örebro. Konfirmation är inte som du tror.

Välj grupp utifrån tema!

Gaming, sommar, dans, media eller kanske äventyr? Här hittar du våra konfagrupper i Örebro, sorterade efter tema!