Mäster Olofs kapell
Foto: Peter Lindström

Nej. Vi bär inte ut kors ur våra kyrkor.

Nyhet Publicerad Ändrad

Det har rapporterats om att antalet borgerliga begravningar ökar. Det stämmer. Det har påståtts i media att vi i Örebro pastorat bär ut kors ur våra kyrkor och tar den neutrala begravningen ett steg längre. Det stämmer inte. Nu reder vi ut begreppen.

Begravningsverksamheten är ett statligt uppdrag som Svenska kyrkan, eller annan huvudman, har fått för att alla ska få en viloplats, oavsett tro. För snart 50 år sedan byggdes Örebro krematorium på Norra kyrkogården. I fastigheten finns flera ceremonilokaler för borgerliga, sekulära och religiösa begravningsakter. 

Ett neutralt rum – för alla

Ceremonilokalerna har utformats neutralt, för att möjliggöra akter för människor med olika livsåskådningar och tro. Vid kristna ceremonier/gudstjänster ställs kors och andra religiösa symboler fram och vid borgerliga begravningar anpassas rummet efter andra önskemål. Finns det önskemål om symboler utifrån andra religiösa traditioner, ja då anpassar vi rummet efter det. 

Bär vi ut korsen ur kyrkan?

Mäster Olofs kapell, som syns här på webbsidan och förekom i ett inslag i TV4 i december 2021, är ingen kyrka – det är en ceremonilokal. Så nej, vi bär inte ut några kors ur kyrkan. Ur våra kyrkor bär vi aldrig ut några kors. Att ha en borgerlig begravning i Svenska kyrkans kyrkor är heller inte möjligt. I grundmöbleringen i Mäster Olofs kapell ingår korset, men eftersom ceremonilokalen utformas neutralt bär vi ut korset de gånger det inte önskas – det har vi gjort i alla år. Som sagt: rummet anpassas och förändras efter behov. 

Efter allmänhetens påtryckningar?

Att vi ”efter allmänhetens påtryckningar öppnar för helt neutrala begravningar”, som media rapporterat, stämmer inte. Våra neutrala lokaler, som exempelvis Mäster Olofs kapell, har haft öppet för begravningar sedan 1975. Det handlar alltså inte om några påtryckningar vare sig från allmänheten eller andra religiösa grupper. Vi agerar utifrån det statliga uppdrag vi har och har haft under många år.

Kyrkogård utan symboler?

Plockar Örebro kyrkogårdsförvaltning bort kristna symboler från våra kyrkogårdar? Nej. Vi har låtit skapa en plats på Norra kyrkogården, ett litet område, där inga religiösa symboler förekommer. Beslutet fattades demokratiskt av kyrkogårdsutskottet våren 2021. Det hade tidigare förts fram önskemål om en neutral plats på kyrkogården. Varför inte anlägga ny mark åt detta, utanför kyrkogården? För att vi inte kan det. Det är kyrkogården vi rår över och det är där vi kunde möta önskemålet om en neutral plats.