Meny

Svenska kyrkan fortsätter samarbetet med KIF Örebro

 Sedan 2018 har Svenska kyrkan och KIF Örebro DFF bidragit till varandras verksamheter. Detta fortsätter även 2020. "Det var inget svårt beslut. Både KIF Örebro och Svenska kyrkan har kvinnors och flickors rättigheter i fokus och jobbar bra ihop sida vid sida" säger kyrkoherde Ewa Selin.

När flick- och damfotbollsföreningen KIF Örebros ekonomi var som mest pressad hösten 2018 och klubben behövde Örebros stöd som mest, gick Svenska kyrkan in som partner. Detta innan det ens stod klart att KIF Örebro hade säkrat sin plats i OBOS Damallsvenskan för 2019.

– A-lagstjejernas inställning och laganda imponerade, de slet på under extremt tuffa ekonomiska förutsättningar. Vi ville med partnerskapet visa att vi tror på laget, på Örebro och på lika villkor, säger Ewa Selin, kyrkoherde för Svenska kyrkan Örebro pastorat.

KIF Örebro tog sig till OBOS Damallsvenskan och klarade verksamhetsåret med ett plusresultat på 139 000 kr efter stora krafter från civilsamhället tillsammans med klubben. Och säsongen 2019 slutade KIF Örebro på en åttonde plats, som bästa nykomling i OBOS Damallsvenskan. En stark prestation, tycker Ewa Selin:

– Men skillnaderna mellan löner och villkor för spelarna i herr- respektive damallsvenskan är så stora att de emellanåt är svåra att ta till sig.

Som samarbetspartner är Svenska kyrkan klockren och precis den typ av samhällsförbättrande aktör som vi vill förknippas med

Björn Andersson, klubbchef KIF Örebro

Samarbetar för flickors och kvinnors rättigheter

Svenska kyrkan arbetar med flickors och kvinnors rättigheter både lokalt och globalt, konstaterar hon.

– Vi och KIF Örebro har en gemensam grundsyn i att mycket återstå att göra och båda parter står tydligt upp för alla människors lika värde. KIF-spelare har på flera sätt engagerat sig i våra insamlingar till förmån för flickors rättigheter världen över – nu senast handlade det om vår stora insamling till Panzisjukhuset, där fredspristagaren Denis Mukwege räddar kvinnor och barn som utsatts för sexuellt krigsrelaterat våld. Slutsumman landade på drygt 125 000 kronor.

”Svenska kyrkan är en samhällsförbättrande aktör”

– Årets stora julinsamling handlar också om alla flickors rätt till ett värdigt liv och även där kommer vi samarbeta med KIF Örebro. Vi vet till exempel att klubben kommer finnas med under vårt Julsångsmaraton i S:t Nicolai kyrka den 7 december. Det är både hoppfullt och roligt att arbeta för de här frågorna tillsammans.

KIF Örebro kommenterar samarbetet:

– Utan Svenska kyrkans insats hade vi kanske inte stått här idag och pratat om hur vi som klubb fortsatt ska kunna förbättra för Örebros fotbollstjejer. Som samarbetspartner är Svenska kyrkan klockren och precis den typ av samhällsförbättrande aktör som vi vill förknippas med. Ensam kan man göra något, men tillsammans kan vi göra mycket. Vi ser fram emot ytterligare ett roligt och bra år tillsammans med Svenska kyrkan, säger Björn Andersson, klubbchef i KIF Örebro.