Foto: Foto: Angela Collin (bakgrund) Magnus Aronson/Ikon (Anna Hjälm) privat (Mia Wålsten)

Studiecirkel om fred i Israel och Palestina: ”Shalom inshallah, fred om Gud vill” – start 15/2 i Örebro

Nyhet Publicerad

Många förfäras av händelseutvecklingen i Israel och Palestina och vill samtala för att förstå situationen och möjligheten till fred. I en ny studiecirkel från Svenska kyrkan och Sensus tar vi upp bakgrund och drivkrafter till konflikten, har samtal och workshops – och får besök av Svenska kyrkans utsända i Jerusalem: Anna Hjälm och Mia Wålsten. Fem torsdagskvällar i S:t Mikaels kyrka med start 15 februari.

Välkommen till en studiecirkel på fem träffar i S:t Mikaels kyrka i Örebro våren 2024. Vi tar upp bakgrund och drivkrafter till konflikten i Israel och Palestina. Vi varvar korta inledningar med samtal och workshop varje kväll.

– Studiecirkeln är för dig som vill lära dig med om bakgrunden till konflikten i Israel och Palestina. Ingen förkunskap krävs, säger Åsa Nausner från Svenska kyrkan.

Studiecirkeln heter ”Shalom inshallah, fred om Gud vill”. Varför?

– Ett namn som visar att det handlar om båda perspektiven. ”Shalom” är det hebreiska ordet för fred. ”Inshallah” är arabiska för ”om Gud vill”. Det står för den längtan efter fred som finns hos många muslimer, judar och kristna i Israel och Palestina. ”Shalom inshallah” är också titeln på en bok som skildrar människor som på olika sätt verkar för en hållbar fred och försoning i det heliga landet.

Varför gör Svenska kyrkan det här?

– För att vi möter många människor som är frustrerade och förfärade över kriget. Att få träffas, lära sig mer och tala med andra, det skapar hopp i det som för många känns som en hopplös situation.

• Vems är landet? Tre religioner, en historia, tre historieskrivningar.
  • Förintelsen och Nakba - att leva vidare trots motgångar och trauma.
  • Vad står det i tidningen? Hur förstår jag media och det sociala flödet?
  • Att vara kristen i det heliga landet. Gäst Anna Hjälm.
  • Förutsättningar för fredsarbetet och läget just nu. Gäst Mia Wålsten.

Studiecirkeln leds av tre medarbetare från Svenska kyrkan i Örebro: Angela Collin, präst, Åsa Nausner, strateg för möten över gränser och Johan Sobelius, diakon.

Gästtalare:

• Anna Hjälm, direktor för Svenska teologiska institutet i Jerusalem. Institutet är en del av Svenska kyrkan: Ett teologiskt studieinstitut med inriktning på bibelvetenskap, judaistik, religionsteologi, religionsdialog och religionsmöten.
  • Mia Wålsten, regional representant för Act Svenska kyrkan i Jerusalem.

Tid, plats och anmälan

• Plats: Mikaels församling, Hjärstavägen 33. Kollektivtrafik: Buss nummer 6 från Örebro Resecentrum. Hållplats: Hjärstavägen Baronbacken.
  • Dag och tid: Torsdagar, direkt efter fredsmässan i S:t Mikaels kyrka, klockan 19.15–21.00.
  • Datum: 15 februari, 29 februari, 14 mars, 4 april och 11 april.
  • Studiecirkeln är kostnadsfri. Vi kan vara max 25 deltagare.
  • Du anmäler dig senast 14 februari via Svenska kyrkans informationsservice, på telefon 019-15 45 00 (öppet mån–fre klockan 9–16, lunchstängt klockan 12–13) eller e-post orebro.pastorat@svenskakyrkan.se. Ange namn, telefonnummer och eventuell specialkost (vi serverar enkelt fika).

Studiecirkeln genomförs i samarbete med studieförbundet Sensus.

Fredsmässa och fika

För den som önskar är S:t Mikaels kyrka öppen för fika från klockan 17.30. Klockan 18.30 firar vi Fredsmässa i S:t Mikaels kyrka.

Du kanske också är intresserad av:

En mur med taggtråd. En fågel flyger över mörkblå himmel i bakgrunden.

Israel och Palestina

Svenska kyrkan arbetar för dialog mellan kristna, judar och muslimer. Vi arbetar för en rättvis fred mellan Israel och Palestina och ger katastrofhjälp och stöd till yrkesutbildning och hälso- och sjukvård.

Svenska teologiska institutet

Ett studieinstitut i Jerusalem med inriktning på religionsteologi, ekumeniska relationer och möten mellan människor med olika trostillhörighet.