Fråga 4: Vilka frågor är viktiga för din nomineringsgrupp?

Nyhet Publicerad Ändrad

"Vilka frågor är viktiga för din nomineringsgrupp?"

Inför kyrkovalet i Örebro pastorat har väljarna haft möjlighet att ställa frågor via webben till de sex nomineringsgrupper som kandiderar till kyrkofullmäktige. Den fjärde frågan kommer från signaturen ”Ellen”: 

Vilka frågor är viktiga för din nomineringsgrupp?

Så här svarar nomineringsgrupperna:

ARBETAREPARTIET SOCIALDEMOKRATERNA

”Att svenska kyrkan ska vara en öppen demokratisk folkkyrka. Att jobba för att vi minst blir klimatneutrala i pastoratet – helst klimatpositiva! Att vara en bra arbetsgivare så vi blir ett attraktivt pastorat att vilja komma till och arbeta i. Att alla inom svenska kyrkan ska välkomna alla oavsett kön i äktenskapet. Att mänskliga rättigheter respekteras och utanförskap motverkas.”

BORGERLIG SAMVERKAN I ÖREBRO PASTORAT 

”Det finns flera frågor som är viktiga för Borgerlig samverkan. Vi vill att pastoratet och dess församlingar ska erbjuda ett rikt gudstjänstliv för människor i olika åldrar och med olika önskemål. Kyrkan ska arbeta med en tydlig diakonal inriktning i samverkan med övriga samhället för alla människors rätt och värde. Vi vill att kyrkans pedagogiska arbete med barn och unga prioriteras för att skapa en positiv kontakt med kristen tro och kristna värderingar. Kyrkan ska också erbjuda fördjupning för vuxna och möjligheter för ideellt engagemang. Samtidigt vill vi att Örebro pastorat fortsatt ska driva gemensamma verksamheter såsom sjukhuskyrkan, universitetskyrkan, individ- och familjerådgivningen och kursgården Solliden. Örebro pastorat ska ta internationellt ansvar genom act Svenska kyrkan och arbeta för att bli en hållbar samhällsaktör.”

FRIMODIG KYRKA

”1. Idag styr de stora, sekulära riksdagspartierna det mesta i Svenska kyrkan. Du hör hemma i Svenska kyrkan oavsett vad du röstar på i riksdagsvalet men politiska partier hör inte hemma i Svenska kyrkan. I en kristen kyrka bör beslut tas av medlemmarna och grundas på den kristna tron och bibeln. 2. Vi i Frimodig kyrka tycker att så mycket som möjligt av makten över din lokala församling och kyrka ska stanna lokalt. I Svenska kyrkan går utvecklingen nu åt andra hållet. Svenska kyrkan ska inte fungera som en företagskoncern utan den lokala församlingen ska alltid vara viktigast. 3. Till Svenska kyrkan är du alltid välkommen, vad du än tror, vem du än är och var du än kommer ifrån. I församlingen läser vi Bibeln och firar gudstjänst. Vi i Frimodig kyrka arbetar för att Svenska kyrkan inte ska hymla med sitt kristna budskap utan modigt stå upp för att Jesus är vägen, sanningen och livet.”

PARTIPOLITISKT OBUNDNA I SVENSKA KYRKAN (POSK)

”Svenska kyrkan ska vara en kyrka som gör skillnad, där alla är välkomna och möts med respekt! POSK vill därför verka för en fri kyrka. Fri från partipolitiskt inflytande och verka för ett nytt valsystem (indirekta val) som utgår från församlingen. POSK vill också verka för en ansvarstagande kyrka. En kyrka som värnar om miljön och sköter sin ekonomi. Vi vill också att pastoratet ska ta ett större ansvar för utsatta områden och inrätta ett pastoratstäckande arbete kring detta. POSK vill att fler kommer till tro i en levande kyrka. Därför ska vi arbeta för att fler engagerar sig i kyrkan, öka antalet dop och besökare till våra gudstjänster, samt att det finns sociala aktiviteter för alla åldrar.”

SVERIGEDEMOKRATERNA

”I en föränderlig värld skall kyrkan vara en fast punkt i tillvaron, den trygga och traditionsbundna plats som utgör fundamentet i vår kristna tro. Som ger hopp, trygghet och styrka i en värld fylld av prövningar. Idag finns det dock ett maktmonopol inom Svenska kyrkan, som successivt ökat det rent politiska och ideologiska greppet om kyrkans identitet och dess plats i vårt samhälle. Det maktmonopolet måste hävas och kyrkans själ återfinnas. En kyrka där Gud, Jesus och evangeliet åter står i fokus och är den starka centrala delen som genomsyrar oss alla. Sverigedemokraternas viktigaste fråga fokuserar helt kring de reformer som krävs för att åter finna den väg som kyrkan historiskt guidat oss igenom.”

VÄNSTERN I SVENSKA KYRKAN (ViSK)

”ViSK vill ha en öppen och solidarisk kyrka som verkar i världen för att återupprätta skapelsen och befria människan genom rättfärdighet, fred och försoning. I vårt program för skogen tydliggörs vad en sådan helhetssyn innebär: Klimatfrågorna är mänsklighetens mest akuta och tätt förbundna med de fattigas behov i det globala syd, eftersom klimatförändringarna slår ojämlikt. ViSK vill avsätta en femtedel av Svenska Kyrkans skog för naturreservat och att allt vårt skogsbruk ska ske hyggesfritt med respekt för samhällsnära rekreationsvärden, biologisk mångfald, ursprungsfolket samernas markrättigheter och naturens helighet. Andra frågor som vi prioriterar är: HBTQI-frågor; Diakoni - att möta människor där de är; Kulturdiakoni - att vara en kulturell mötesplats; Ekumenik & Interreligiös dialog; Närdemokrati - att församlingar får frihet att utforma sin verksamhet utifrån sina behov.”

Tidigare ställda webbfrågor med svar från nomineringsgrupperna

Fråga 8: Vad kan kyrkan göra för klimatet?

Publicerad:

”Klimatförändringarna eskalerar enligt den nya IPCC rapporten och vi behöver göra mer och snabbare. Vad kan kyrkan göra mer än det som redan pågår och som ger ett reellt bidrag till att minska fossila utsläpp? Och hur kan det bli verklighet?"

Fråga 7: Hur får vi bra chefer?

Publicerad:

"Jag har tidigare arbetat inom ett annat stift som administratör. Hur säkerställer ni att en församlingsherde eller kyrkoherde är en bra chef och inte bara en bra teolog?"

Fråga 6: Vad skiljer din grupp från de övriga?

Publicerad:

"Vad anser du är den största skillnaden mellan din nomineringsgrupp och övriga nomineringsgrupper här idag?"

Fråga 5: Hur jobbar Örebro pastorat för klimatet?

Publicerad:

"På Svenska kyrkans nationella sidor kan man läsa om ambitiösa klimatmål. Hur tänker ni lokalt? Vad kan göras inom Örebro pastorat?"

Fråga 4: Vilka frågor är viktiga för din nomineringsgrupp?

Publicerad:

"Vilka frågor är viktiga för din nomineringsgrupp?"

Bilden visar en griffeltavla med ett stort frågetecken på.

Väljarnas frågor och de förtroendevaldas svar inför kyrkovalet

Inför kyrkovalet i Örebro pastorat har väljarna haft möjlighet att ställa frågor via webben till de sex nomineringsgrupper som kandiderar till kyrkofullmäktige. Här kan du läsa alla frågor och svar som kommit in!

Kyrkoval örebro pastorat

Pulsen på de sex olika nomineringsgrupperna i Örebro pastorat

Har kyrkans betydelse för samhället förstärkts under pandemin? Vilken verksamhet är du mest stolt över? Vilka effekter ser du av besparingarna som gjorts? Och hur ska vi locka medlemmarna att rösta? Den 19 september är det kyrkoval och frilansskribenten Gunnar Sundell har tagit pulsen på företrädarna för de sex nomineringsgrupper som kommer att ställa upp i valet till kyrkofullmäktige i Örebro pastorat.

Kyrkoval och valnämnd

Vid kyrkoval får Svenska kyrkans medlemmar som fyllt 16 år välja vilka som ska företräda dem de kommande fyra åren. Vid valet 2021 slog valdeltagandet i Örebro pastorat nytt rekord och även förtidsröstningen ökade jämfört med valet 2017.