Other languages with Google Translate

Första hjälpen vid sorg: 3 av 4 örebroare vill bli bättre på att möta människor som sörjer

I en Sifo-undersökning från 2017 svarar sju av tio svenskar – och tre av fyra länsbor – att de vill bli bättre på att möta människor i sorg. Därför lanserar Svenska kyrkan "Första hjälpen vid sorg".

Första hjälpen vid sorg är en samling konkreta tips på sådant som medmänniskor, vänner och kollegor kan göra för den som sörjer.  Tipsen utgår från Svenska kyrkans erfarenhet av att stötta människor i sorg i olika faser i livet – och syftet är att hjälpa till i mötet med andras sorg.

– Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Sorg kan inte botas, men genom att dela den kan sorgen göras mer uthärdlig. Det ser vi inte minst i våra sorgegrupper där människor får träffa andra i samma situation, säger Anna Maria Armö, präst i Svenska kyrkan Längbro församling.

Örebroarna vill bli bättre på att möta sorg

Sifo-undersökningen bygger på 4 200 intervjuer och har gjorts på uppdrag av Svenska kyrkan. I Örebro län svarar 75% – tre av fyra tillfrågade – att de vill bli bättre på att möta människor som sörjer.

"Sorg kan inte botas, men genom att dela den kan sorgen göras mer uthärdlig", säger Anna Maria Armö, präst. Bild: Ulla-Carin Ekblom

Ladda ner: Sifo-undersökning om sorg (pptx)

Tusentals besöker kyrkogården i allhelgona

Allhelgonahelgen har blivit en av de största helgerna, då människor i alla åldrar besöker kyrkor och kyrkogårdar för att tända ljus och minnas sina nära och kära. Läs mer om allt som händer i våra kyrkor och på våra kyrkogårdar i allhelgona.

Första hjälpen-kittet är en affisch och folder som går att ladda ner på svenskakyrkan.se/forstahjalpenvidsorg.

• Anna Maria Armö, präst i Längbro församling, 019-15 46 42
  • Cecilia Andersson, kommunikatör, 019-15 45 02
Anna Maria Armö

Komminister, Almby församling, Örebro pastorat