S:t Nicolai kyrkas torn fotograferat upp mot himlen.

Skolvandringar i Nikolai

Nikolai församling vill vara en naturlig del i skolan. Vi vill finnas som en resurs och ett komplement till skolans verksamhet. S:t Nicolai kyrka är en fantastisk lokal där vi tillsammans kan arbeta mot kursplanernas mål. Temavandringarna är självklart förankrade i skolans läroplan. Vi önskar att vi med kyrkans närvaro och undervisning genom skolåren skapar en ökad nyfikenhet och förståelse för religion. Vi vill att skolan ska känna sig trygg i samarbetet med kyrkans personal så att det från skolans sida känns enkelt och självklart att samarbeta vid t.ex. temadagar eller vid krissituationer.

Förskola/F-klass

Jul- och påsksamling (ca 30min)

Vi berättar om julens och påskens berättelser med hjälp av våra bibliska figurer. Antingen besöker ni oss eller så kommer vi till er.

F-klass/År 1-3

Jul- och påskvandring (ca 45 min)

Under julvandringen får vi följa med till Betlehem och vara med om det som hände den allra första julen. Under påskvandringen får vi följa dramat om Jesu död och uppståndelse.

Mattedetektiverna (ca 45 min)

Vi går på geometrispaning genom kyrkan och samtidigt lär vi oss om kyrkan och dess innehåll. Vi lär oss några ord på ”kyrkiska” som dopfunt, predikstol, altare m.fl. samt deras betydelse. Vi försöker också ta reda på hur högt det är till kyrktaket.

Vad gör en präst? (ca 45 min)

Om att jobba som präst och vilka andra yrken som finns i kyrkan. Dop, vigsel, begravning och annat som händer i kyrkan.

Gyllene regeln (ca 45 min)

Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det ska ni göra för dem. Genom olika pedagogiska metoder jobbar vi med den gyllene regeln. Antingen besöker ni oss eller så kommer vi till er.

År 4-6

Kyrkan mitt i staden (ca 60 min)

Hur gammal är kyrkan och vem var Engelbrekt? En historievandring om Örebro, S:t Nicolai kyrka och Engelbrekt.

Teknik i kyrkan (ca 60 min)

Flyter en båt eller lyfter vattnet båten? Vi konstruerar båtar och testar flytkraft. Och vem var Noa?

Allhelgonavandring (ca 60 min)

Vi funderar kring livet och döden målar ljus. Vi berättar om hur en begravning går till och om likheter/skillnader mellan halloween och allhelgona.

Reformationen (ca 45 min)

Det handlar om Martin Luther och Gustav Vasa. Reformationen och dess konsekvenser för Sverige.

Bilden visar S:t Nicolai kyrka och rörelse på stan. Konfirmander är på festen "Inte som du tror".

S:t Nicolai kyrka

Varmt välkommen till S:t Nicolai kyrka, en citykyrka i centrala Örebro. Kyrkan byggdes på 1200-talet och har 352 sittplatser. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Bilden föreställer nattvardsoblater.

Gudstjänster i S:t Nicolai kyrka

Här kan du läsa mer om gudstjänsterna, andakterna, veckomässorna och musiken i S:t Nicolai kyrka.

Nikolai församling

Adress:
Nikolaigatan 8

Telefon: Informationsservice: 019-15 45 00
öppet mån–tors kl. 9–17, fre 9–16. Lunchstängt mån-fre 12–13.

E-post: orebronikolai.forsamling@svenskakyrkan.se

Kontaktlista med alla medarbetare i Nikolai församling

Till Nikolai församling på Facebook

Församlingens kyrka: