Svenska kyrkan i Örebro Besöksadress: Storgatan 27, 70363 Örebro Telefon: +46(19)154500 E-post till Svenska kyrkan i Örebro Webbplats

Kyrkvandringar i Olaus Petri

Grupper i alla åldrar, från förskola till seniorboende är välkomna till upplevelsevandringar i Olaus Petri kyrka, Örebro.

Vandringar för barn

Du som är pedagog i förskola/skola kan boka in din barngrupp/klass på Upplevelsevandring i Olaus Petri kyrka.

Upplevelsevandringar är ett spännande och annorlunda sätt att komma närmare historierna, arkitekturen och den kultur som  förmedlas genom Svenska Kyrkan.

Vandringar för förskoleklasser och lågstadiet tar ungefär 35 minuter och de från mellanstadiet och uppåt ungefär en timme.

Vandringarna har en pedagogisk inriktning och följer skolverkets rekommendationer. De innehåller inga inslag av bön eller välsignelse. Det gör dem möjliga att vara med om även för deltagare som av religiösa eller ideologiska skäl inte kan eller vill delta i kristna gudstjänster.

Vandringarna bygger på deltagande och att alla sinnen stimuleras.
Till exempel genom att:
• känna, lukta, smaka.
• vandra runt i kyrkans olika "rum".
• lyssna till berättelser och musik under valven.

Symbolvandringar

För alla åldrar! Från förskola till gymnasium/folkhögskola. Anpassas till respektive grupp
Upptäck vår kyrkas egen berättelse!
Varför ser kyrkan ut som den gör? Genom att berätta Jesu liv vandrar vi kyrkan runt. Rummet med sina symboler, samt kläder och föremål ur kyrkans gömmor, allt lyfts fram och förklaras på ett sätt som talar till fantasin.
-Vad har prästen på sig? -Vad är en kalk? -Och vad finns egentligen bakom altaret?

Vandringar särskilt för mellanstadiet

Dramatiserade vandringar som tar upp delar ur läroplanen
Reformationen i Sverige: Om bröderna Petri och Martin Luther.
Upplev genom musik och drama den spännande brytningstiden mellan medeltid och renässans! Följ Olaus Petris lillebror Laurentius till barndomshemmet på smedjebacken i Örebro. Res med honom till Wittenberg och träffa Martin Luther, en avlatsförsäljare och påven Leo X.
Gå i kloster - Vad var det? Prova på en medeltida livsstil!
Möt nunnan syster Catharina och följ med henne till klostret. Genom ljud, lukter och smaker får vi en bild av hur livet i ett kloster kunde te sig vid slutet av 1300-talet. -Var klostret ett kvinnofängelse? -Varför har nunnor vigselringar på sig? - Kan man verkligen påstå att bävern är en fisk?
S:t Eskil - Martyr och helgon Ilsken engelsman kristnar Sörmland.
Vem var egentligen S:t Eskil? Är det så intressant att veta vem som kristnade våra trakter? Ja, kanske om man får uppleva allt själv... En upplevelsevandring enligt engelsk modell, där det är barnen själva som agerar alla roller. På så sätt är vi själva med och skapar historien.

Jul & påskvandringar

Varje år bjuder jag in skolorna i församlingen till jul och påsk. Håll utkik efter brev!
Vem bor i advent? ( förskoleklasser + årskurs1 )
Adventets hus har fyra rum. -Kom och hälsa på!
Vandringen tar upp mycket av det som vi förknippar med julen utan att fundera närmare på det.
Under musik går vi runt till adventstidens fyra rum. Där möter vi ängeln Gabriel, Sankt Nicolaus (vår jultomte), Sankta Lucia och slutligen Maria, Jesus mamma, som berättar om julnatten.
Vad hände den första påsken? ( mellanstadiet )
Ett upplevelsespel om påsken år 33 enligt en modell som jag hämtat från England. Det speciella med den är att barnen själva blir aktörerna i dramatiseringen, jag är mer en spelledare. De får på så sätt leva sig in i påskens drama och får en egen bild av det som hände den gången.

Vandringar för vuxna

Jag tar gärna emot grupper med vuxna, ring mig så utformar vi besöket efter era behov! Jag visar gärna kyrkan för större eller mindre grupper, oftast med utgångspunkt i kyrkorummets symboler.

Kontakt, bokning

Har du önskemål om vandringar med något annat tema är du välkommen att höra av dig,  jag utformar vandringen efter dina behov.

Jul- och påskvandringarna bjuder jag in till via brev direkt riktade till respektive klassföreståndare. Dem anmäler du till via svarstalong.

Bokning sker direkt till mig, Agneta Larsson, på telefon 019-15 46 69.
Jag arbetar i allmänhet 08.00-15.00 måndag-fredag.
Du kan även kontakta mig via e-post på:
Agneta Larsson

Upplevelsevandringarna här i Olaus Petri kyrka är helt kostnadsfria. Du är välkommen att boka in din klass till en eller flera av dem när det bäst passar dig och studieplanen.

Olaus Petri Församling

Olaus Petri församling
Församlingsexpeditionen

Olaus Petri kyrkogata 4,

E-post:
Örebro Olaus Petri församling

Olaus Petri församlingshem
Sofiagatan 2 A-D

För bokningar mm. ring informationsservice
tfn. 019-15 45 00.

Kontaktlista med alla medarbetare i Olaus Petri församling

Olaus Petri kyrka
Storgatan 40, Örebro
Kyrkan är öppen tis, ons, fre 10.00-15.00, tors 10.00-19.00 Samt under helgerna i samband med gudstjänst

Högmässa: söndag 10.00
Veckomässa: onsdag 7.30, torsdag 18.00
Morgonbön: vardagar utom onsdag 8.00
Heliga danser: jämn tisdag 18.30 (under terminerna)

Plan över kyrkan (pdf)

I Olaus Petri församling bor drygt 21.500 människor. Den är belägen i norra Örebros centralare delar. Församlingen ligger inom Örebro kontrakt och Strängnäs stift i Svenska kyrkan.

Läs mer om Olaus Petri församling