Dop

Dopet är livets fest och början på en livslång gemenskap med Gud. Att bli döpt är också att komma med i den kristna gemenskapen och medlem i Svenska kyrkan.

Dopet är en mycket gammal handling som har sina rötter i urkyrkan. Jesus gav sina lärljungar i uppdrag att gå ut i hela världen och göra alla folk till sina lärjungar – döpande dem i Faderns och Sonens och den Helige Andens namn. Därför döper vi fortfarande barn i kyrkan. Du får lämna Ditt barn i Guds hand och får löftet att Jesus är med er alla dagar.

När som helst i livet

De flesta barn döps under sitt första levnadsår. Men dopet kan också ske i samband med konfirmationen eller när som helst i livet. Det är aldrig för sent att komma till Gud.

I Onsala församling finns möjlighet till dop vid alla gudstjänster. Vi har också speciella dopgudstjänster på lördagar. Vill du döpa ditt barn, eller själv bli döpt, kontakta församlingens expedition, tel 0300 - 56 95 00 eller någon av våra präster.

Låna dopklänning

Kyrkan har dopklänningar till utlåning.

Dopklänningar
Bild: Ulrika Tönnäng
Dopklänningar
Bild: Ulrika Tönnäng

Musik i dopgudstjänsten

Dopet är en stor händelse i livet och musiken är en viktig del i gudstjänsten. Våra kyrkomusiker hjälper er gärna med musikval och framförande.

Levande musik

Vid dop i kyrkan har du tillgång till musiker och kyrkans instrument. Levande musik gör upplevelsen extra fin och speciell. Kontakta expeditionen, tel 0300-56 95 00, för att komma i kontakt med rätt musiker.

Digitala musiktjänster

När det gäller streamad eller nerladdad musik (tex Spotify, iTunes, YouTube mm) vid förrättningar så finns i dagsläget ingen tjänst som Svenska kyrkan kan använda då gudstjänster och förrättningar är offentliga. Spotify och iTunes är endast lagligt att framföra vid privata små tillställningar.

Den som vill ha inspelad musik vid förrättningar och gudstjänster får endast använda en original CD-skiva (inte bränd CD-skiva).

Svenska kyrkan centralt arbetar med att ta fram ett avtal för att kunna spela upp streamad musik i kyrkan, men fram till dess gäller det som står ovan.