Svenska kyrkan i Norrköping

Svenska kyrkan i Norrköping Besöksadress: Nya Rådstugugatan 7, 60242 NORRKÖPING Postadress: BOX 263, 60104 NORRKÖPING Telefon: +46(11)241000 E-post till Svenska kyrkan i Norrköping

Gravskötsel

Kyrkogårdsförvaltningen åtar sig att mot en avgift vårda och underhålla graven.

Skötsel av gravplats innebär att gravplatsen hålls i ordnat och värdigt skick. Kyrkogårdsförvaltningens ansvar avser tiden maj-september.

Grundskötsel innefattar följande: Vår- och höststädning, gräsklippning runt gravvård och planteringsyta, klippning av häck, beskärning och ogräsrensning. Erforderlig vattning, gödsling och påfyllning av jord. Borttagning av vissna snittblommor varje vecka under skötselperioden.

Plantering innefattar följande: Vår- och sommarplantering. Höstplantering av ljung. Plantering av perenner. Grundskötsel måste beställas för att få planteringshjälp.

Ändring av "stående beställning" bör göras året innan beställningen ska börja gälla.

Vid nybestställning av grundskötsel förutsätter vi att planteringsytan är i vårdat skick, annars kan det tillkomma en avgift på upprensning av gravplatsen.

Vi erbjuder två typer av skötselavtal

Ettårsavtal: Ett inbetalningskort skickas ut i februari varje år på den skötsel och blommor man har valt. Ingen påminnelse skickas ut. Vid missad betalning skickas inget inbetalningskort året därefter.

Avräkningsavtal: En större summa sätts in och efter det löper avtalet så länge pengarna räcker. Vi garanterar minst 5 år. Avtalet kan bara tecknas på minst 5 år och så länge gravrätten gäller.

Vi utför även tvättning, förgyllning och målning av gravvård.
Innan en stentvätt kontrollerar vi alltid om gravvården står säkert. Om gravvården inte är säker tillkommer en kostnad på stensäkring.
För prisuppgift Kontakta oss.

Gravlyktor, vaser och redskap

Föremål som förvaras bakom gravvården är ett arbetsmiljöproblem och utgör även ett hinder för arbeten som häckklippningen och skyffling av häcklister. Gravägaren ombeds därför att ta med sig sina föremål hem under den perioden då de inte används.

Personalen kommer att lyfta fram de föremål som förvaras bakom gravvården och placera dessa i planteringsytan. Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar inte för gravlyktor, vaser eller redskap. Glas och material med risk för skärskador tas bort.