Lyssna

Bordssamtalen och Martin Luther

”Ingen människa är så dålig att hon inte har något gott i sig.” Det är ett citat från alla de bordssamtal som Luther bjöd in till i sitt hem. Det var informella samtal som Luther delade med elever, vänner och kollegor. Samtalen nedtecknades och bearbetades till boken ”Tischreden”. Kejsaren beordrade att boken skulle brännas och det innebar till och med dödsstraff att äga den. 1626 hittades en kopia av boken i en husgrund och genom den har vi fått omfattande kunskap om Luther som person.

Författare är Anne Olofsson som sitter i kyrkorådet och har sin hemvist i S:t Olofs församling.

Martin Luthers 95 teser på porten i kyrkan i Wittenberg utlöste den protestantiska reformationen genom att utmana romersk-katolsk kyrklig praxis och påvens ledning av sin kyrka.

 

I sitt hem i Wittenberg hade Martin Luther så kallade bordssamtal. Det var informella samtal, som han delade med sina elever, vänner och kollegor. Ämnena för samtalen sträckte sig från religiösa doktriner och historia, kyrkliga instruktioner, texter som handlade om den akademiska världen vid universitet till rent personliga uttalanden. Luther presenterade sig och sin tro och drog sig inte för att delge sina egna åsikter. Medan de etiska konsekvenserna av Luthers synpunkter var omdebatterade i samtiden, så gav Luther genom bordssamtalen en mer ocensurerad bild av sig själv.

 

Bordssamtalen nedtecknades av vännen och f d eleven Anthony Lauterbach och bearbetades av vännen Johannes Aurifaber 1545-46. Det blev boken ”Tischreden” eller översatt till engelska ”Table Talk”.

 

Luthers tankar var kontroversiella för den katolska kyrkan. Kejsaren Rudolf ll, ivrigt påhejad av påven Gregory Xlll, beordrade att bränna boken.  Att äga den kunde till och med ge dödsstraff! 1626 hittades en kopia av boken med de nedtecknade samtalen, förvarad i husgrunden i ett tyskt hem. Det är bland annat genom bordssamtalen vi har fått omfattande kunskap om Martin Luther som person och många av de citat vi känner till är hämtade ur ”Tischreden”.

 

Att få möjlighet att slå sig ned vid bordet i Luthers hus, i den så kallade Lutherhalle, och ta del av Luthers teologiska reflektioner och åsikter om livet, kanske även själv få yttra sig och föra dialog med läromästaren, måste ha varit många studenters dröm. Tilläggas kan att det inte bara var vid köksbordet Martin Luther delade med sig av sin livsåskådning och erfarenhet av livet, utan även på promenader i trädgården ventilerades tankar med medföljande vandrare och adepter.

 

Att vi idag behöver hitta tillfällen i våra liv då vi sitter ned i reflektion och delar med varandra, känns som ett ganska uppenbart behov. Att samlas runt fikaborden och dela tro och liv med varandra är ett viktigt komplement till gudstjänster och andra kyrkliga aktiviteter.


Det sägs ju att ett av de första ord den som invandrare till Sverige har nytta av att lära sig är ”fika”. Fika görs ju vid ett bord, ofta under samtal och avslappnade former. Fika med bordssamtal, låter inte det trevligt? Att slå samman den gemytliga fikagemenskapen med att dela tro och livstankar, visst är väl det ett gott arv att ta efter Martin Luther under jubileumsåret 2017?

 

Några citat från Martins Luthers bordssamtal

– Ingen människa är så dålig att hon inte har något gott i sig. 

– Såsom du tror, så älskar du – och omvänt.

–  Om Gud kan förlåta mig, att jag i tjugo års tid har korsfäst och pinat honom, kan han också förlåta mig, att jag ibland tar ett glas till hans ära. Sedan får världen tyda det som den vill.

 

Klicka här för att komma till de andra delarna i serien.