
Påsk
Påsken är kyrkans största helg. Vi firar Jesu uppståndelse och liv. Påsken är här och vi gläds åt att ljuset återigen har segrat över mörkret.
"Johannespassionen" av Johann Sebastian Bach.
Konsert. Lördag 1 april 18.00 Camleby kyrka. Johannespassionen är en musikalisk berättelse komponerad av J.S. Bach om Jesu lidande och död enligt evangelisten Johannes.

Palmsöndagen
Söndag 2 april. Palmsöndagen inleder stilla veckan som är den sista veckan i fastan. Söndagens bibelberättelser handlar om Jesu intåg i Jerusalem. Längst vägen lades palmkvistar och folket jublade.

Påskkul
Skärtorsdagen 6 april 15.00 - 17.00 Gamleby centrum. Sång av barnkören, pyssel och aktiviteter för barn och vuxna. I samarbete med Gamleby Företagsförening och Västervik Framåt.

Skärtorsdagen
Torsdag 6 april. Det var på denna dag som Nattvarden instiftades. Jesus, som visste att han skulle dö, samlade de tolv lärjungarna till en sista måltid tillsammans. Vid måltiden tog Jesus bröd och vin och gav åt sina lärjungar.

Långfredagen
Fredag 7 april. Från Hosiannarop till korsfästelse. Jesus utsattes för förräderi och lidande för att sedan dö på korset under Långfredagen. Välkommen till "Olivet to Calvaray" långfredagsgudstjänst med musik av John Henry Maunder.

Påskafton
Lördag 8 april. På Påskafton kan vi lämna fastans eftertanke och stillhet bakom oss. Natten mellan lördagens Påskafton och Påskdagen firar många kyrkor påsknattsmässa inför det miraklet som upptäcktes på påskdagens morgon - Jesus uppståndelse.

Påskdagen
Söndag 9 april. Ett mirakel upptäcktes på påskdagens morgon. Jesus grav var tom och budskapet om att han återuppstått spred sig. Påskdagen är Kristi uppståndelses dag, och den firar vi i våra kyrkor med mycket ljus, sång och glädje.

Annandag påsk
Måndag 10 april. Annandag påsk berättar om människors möte med den uppståndne Jesus.
Påskveckan inleds på påskdagen
Alla dagar från skärtorsdagen fram till annandag påsk kallas i folkmun för ”påsken”. Men det är egentligen påskdagen, den dag då Jesus uppstod, som inleder påskveckan.
På påskdagen får vi ta till oss påskdagens budskap om att Kristus är uppstånden. Berättelsen om Jesus uppståndelse bär på hopp om att det finns uppståndelse efter döden också för oss.
Allt om stilla veckan och påsk – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

Palmsöndagen inleder stilla veckan
Palmsöndagen är en glädjens dag då vi firar att Jesus tågade in i Jerusalem under människornas hyllningar.

Skärtorsdagen – Jesus blir förrådd
Jesus äter den sista måltiden tillsammans med sina tolv lärjungar. Senare samma kväll blir han förrådd och grips av romerska soldater.

Långfredagen – Jesus blir korsfäst
När Jesus har gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus. Denne fattar beslutet att Jesus ska dömas till döden.

Påskafton – mitt emellan sorg och glädje
Påskafton är egentligen ingen helgdag, men före midnatt firar vi påskmässa i många kyrkor.

Påskdagen – Jesus har uppstått
När en grupp kvinnor kommer till Jesus grav är stenen bortrullad och hans kropp är inte där. Jesus har uppstått från döden.

Annandag påsk – Jesus möter lärjungarna
Jesus visar sig för lärjungarna på olika sätt. De reagerar också olika. Några tvivlar, någon vill se bevis. Men oavsett deras reaktioner stannar Jesus hos dem och delar deras tillvaro.

Följ med på en Getsemanevandring
En Getsemanevandring är en meditation där vi i tanken stannar upp på de platser där Jesus var under sina sista dygn, innan han korsfästes.

Tankar inför helgen – i påsk
Läs en prästs funderingar inför påskhelgen.