Brudbukett
Lyssna

Vigsel

I nöd och lust

Vigselakten är en symbolhandling inför Gud där vi som par lovar att vi vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet. Med äktenskapet vill vi fästa vår gemenskap i något som är mer hållbart och pålitligt än våra flyktiga känslor. Gud är kärleken och all kärlek har ytterst sitt ursprung i Gud.

Kyrklig eller borgerlig vigsel?

Rent juridiskt är det ingen skillnad. Den borgerliga vigseln tar endast någon minut, men gifter man sig i kyrkan är man med om en hel gudstjänst med bön och bibelläsning, psalmer och musik. I en kyrklig vigsel ser man äktenskapet som Guds gåva och ett heligt förbund. Prästen och bröllopsgästerna ber för brudparet och vi räknar med att Gud välsignar dem och följer dem på deras gemensamma väg genom livet.

Vad kostar det?

Det kostar inget att vigas i kyrkan om någon eller båda makarna är medlemmar i Svenska kyrkan. Vill man gifta sig i en annan församling i Svenska kyrkan, så är det också kostnadsfritt. Detta på grund av ett clearingsystem som gäller sedan 2003. Det som kan kosta är om man vill ha extra musik, kanske en sångsolist, och extra utsmyckning av kyrkan. Om man sedan väljer att ha en bröllopsfest, så kostar givetvis den. Hur mycket den får kosta bestämmer man själv.

Hur gör man?

Det första man skall göra är att kontakta den församling i vilken man önskar vigas. Där bokar man tid, kyrka och präst. Med prästen kommer man sedan överens om tid för vigselsamtal.

Hindersprövning

Inom fyra månader före vigseln kontaktar man Lokala skattemyndigheten för hindersprövning. Om det inte finns några hinder för giftermål får man av skattemyndigheten ett "Intyg om hindersprövning". Intyget gäller upp till fyra månader och skall lämnas till vigselförrättaren. Från skattemyndigheten får man också en blankett med "upplysningar om makars efternamn och mellannamn". På den blanketten anmäler man vilket efternamn och eventuellt mellannamn man skall ha efter vigseln.

Vigselsamtalet

I vigselsamtalet får man tillsammans med prästen gå igenom ordningen för vigselgudstjänsten. Man får också hjälp att välja psalmer. Vid valet av musik kan kantorn eller organisten hjälpa till. Kontakta församlingen och be att få tala med den kyrkomusiker som skall tjänstgöra vid vigseln. Kanske kan ni träffas i kyrkan och få höra smakprov på olika "ingångs- och utgångs-musik".

För mer information: Svenska kyrkan

Här kan du läsa om hur vi behandlar era personuppgifter under och efter vigseln. GDPR, vigsel.