En bild från ovan över Mulseryds kyrka.
Lyssna

Kyrkogårdar

I Norra Mo församling finns fyra kyrkogårdar.

Församlingen ansvarar för kyrkogårdarna

Det är församlingen i Svenska kyrkan som ansvarar för verksamheten på kyrkogårdarna. Det gäller alla begravningar, oavsett vilken religion den som begravs hade.

Innehåll på sidan:

Kontakta personalen på kyrkogårdarna

Om du har frågor eller vill att församlingen sköter om en grav som du har ansvar för, kan du kontakta våra vaktmästare.

Lovisa Betmark

Lovisa Betmark

Kyrkvaktmästare, Norra Mo församling

Eva  Jakobsson

Eva Jakobsson

Kyrkvakmästare, Norra Mo församling

Fredrik Leandersson

Fredrik Leandersson

Kyrkvaktmästare, Norra Mo församling

Rickard Karlsson

Rickard Karlsson

Kyrkvaktmästare, Norra Mo församling

Bottnaryds kyrkogård

Bottnaryds kyrkogård har anor från medeltiden. Den ligger i ett vackert landskap alldeles intill Kyrksjön.

Församlingen kan sköta graven åt dig

Du som är gravrättsinnehavare kan välja att sköta en gravplats själv eller att köpa skötseln av församlingen.

Den skötsel Norra Mo församling erbjuder är:

  • Vårplantering av penseér – utförs så tidigt som möjligt på våren beroende på temperatur.
  • Sommarplantering – från första veckan i juni fram till midsommar.
  • Vinterdekoration – läggs ut före alla helgons dag.
  • Rensning och krattning av grusyta.
  • Gravstenar


Gravrättsinnehavaren har rätt, men inte skyldighet, att sätta upp en gravvård på gravplatsen. Gravvården kan vara av olika typ och material (sten, trä, metall). Det finns gravvårdsbestämmelser som anger inom vilken höjd och bredd man bör hålla sig för att stenen ska komma till sin rätt gentemot andra stenar i närheten. Innan gravstenen monteras fordras godkännande av kyrkorådet.

Det finns olika slags gravplatser

Det finns olika former av gravplatser, allt från helt anonym till stor gravplats med gravsten. Det är viktigt att noga tänka igenom detta innan man fattar beslut, eftersom stoftet normalt inte kan flyttas från en grav till en annan. En gravplats har man i många år och finns det någon gravplats i släkten som kan användas, är det ofta ett bra alternativ.

Kistgrav

Kistgravar upplåtes vanligen med plats för två kistor. Gravrätt upplåtes på 25 år. Kistgravar finns på alla våra kyrkogårdar. Begravning i kistgrav kallas jordbegravning och är i vår församling det vanligaste gravskicket. Begravningsgästerna brukar följa med ut till gravplatsen, där man sänker ned kistan, och sista avskedet tas.

Urngrav

Urngravar upplåtes med plats för flera urnor. Gravrätt upplåtes på 25 år. Det finns urngravar på alla våra kyrkogårdar. Om det finns en gravplats i släkten finns det oftast plats till en urna där om man vill. Det är vanligt att de närmast anhöriga själva sköter urnsättningen, men man kan också välja att ha med präst, begravningsentreprenör eller vaktmästare. Svenska kyrkan har en kort gudstjänstordning för gravsättning av urna.

Minneslund

Detta är ett helt anonymt gravsätt som i vår församling finns på alla 4 kyrkogårdarna. Med anonymt menar vi att askan grävs ner någonstans inom minneslundens område. Det är personalen på kyrkogården som sköter nedsättningen utan att anhöriga är närvarande. Minneslundsblad sänds efter nedsättningen till den som anmält begravningen, därefter skrivs namnet in i en minneslundsbok som förvaras på församlingsexpeditionen. Det finns en gemensam plats för blommor och en ljusbärare.

Askgravlund

En del av minneslunden är avskild som askgravlund. Anhöriga kan vara med vid nedsättningen. Här kan man få en platta med namn och årtal uppsatt. Precis som fallet är med minneslunden är det kyrkogårdspersonalen som sköter gravplatsen. Det finns en gemensam plats för blommor och en ljusbärare där man kan tända ljus. Kostnad för namnplatta i brons tillkommer.

Kremering 

Gravsättning i urngrav, minneslund eller askgravlund har föregåtts av kremation. Vid kremation är det vanligt att kransar och buketter läggs utanför den kyrka eller det kapell där begravningsakten har ägt rum eller på den gravplats där askan skall nedsättas. Blommorna ligger kvar så länge de inte ser vissna ut (vanligen en vecka).

Läs mer på Svenska kyrkans gemensamma webbsidor

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

Välj grav och gravplats

Jordbegravning eller kremering? Egen grav eller aska som sprids? Om en avliden person inte har lämnat några önskemål efter sig, får de anhöriga välja en bra lösning.

Kostnader för en begravning

Kostnaderna för en begravning hämtas ofta från två eller tre olika håll – från begravningsavgiften och dödsboet, samt från kyrkoavgiften om den döda personen var medlem i Svenska kyrkan.

Skriften Om begravning

Om begravning är en skrift som beskriver hur begravningar går till. Den finns på flera olika språk och innehåller information om bland annat gravplatser, ceremonier och aktuell lagstiftning.

Begravningsverksamheten

Begravningsverksamhet kallas det arbete som omfattar begravningsplatser med gravplatser, vissa transporter av stoft, samt kremering. 

Begravningsavgiften

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Alla som är folkbokförda i Sverige – oavsett religion – och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst betalar en begravningsavgift via sin skattsedel. Det är begravningsavgiften som finansierar begravningsverksamheten.

Bottnaryds kyrkogård

Alldels intill Bottnardys kyrka, och vid Kyrksjöns kant, ligger Bottnaryds kyrkogård.