Foto: Magnus Aronson/Ikon

Frågor och svar om drop in-vigsel

Här har vi samlat några vanliga frågor om drop in-vigsel. Om du inte hittar svar på din fråga kan du skicka den via ett formulär.

Vanliga frågor om drop in-vigsel. Här finns svaren!  

Får vem som helst gifta sig?

Ja, under förutsättning att ni har med giltiga intyg om hindersprövningen och giltiga id-handlingar. En av er måste vara medlem i Svenska kyrkan. 

Hur ansöker vi om hindersprövning och hur lång tid tar det?

Det är Skatteverket som hanterar hindersprövning. Antingen kan ni gå in på Skatteverkets hemsida där all information (och blanketten) ni behöver finns. Eller så kan ni besöka ett av Skatteverkets kontor och skriva under blanketten direkt. Handläggningstiderna kan variera så ansök så snart som möjligt.

Behöver vi ringar?

Det enda ni egentligen behöver tänka på är att ha en ring, eftersom den har en roll i vigselgudstjänsten. Vigselringen, eller ringarna, är en sluten cirkel och det är en urgammal symbol för evighet och eviga förbund. Prästen läser en bön över ringen, eller ringarna, och vigselparet håller gemensamt i den medan de uttalar sina löften till varandra. En ring kan vara av vilket material som helst.
Det finns ringar att låna i kyrkan om ni skulle ha glömt era hemma eller inte har några.   

Måste vi ha bröllopskläder?

Nej, ni får ha precis vilka kläder ni vill. Det viktigaste är att ni känner er bekväma i ert val. Det är er dag.

Måste vi ha bukett?

Många väljer att ha det men det är absolut inget måste. Känn efter vad som känns bäst för er.

Får vi ta med oss gäster?

Ja, självklart! 

Vad händer när vi kommer till kyrkan?

Först behöver ni registreras. När ni stiger innanför kyrkporten får ni en kölapp. Om det blir köbildning så väntar ni på er tur.
Kyrkobokföringsassistenten kollar era intyg, ID-handlingar och kyrkotillhörighet, eftersom minst en av er måste vara medlem i Svenska kyrkan. Vigseln kan inte genomföras om ni inte har med er intygen.  

Vigselsamtal

Sedan är det dags att möta prästen som ska viga er för ett vigselsamtal. Ni pratar bland annat om vigselns betydelse och vilka psalmer och sånger ni vill ha under akten. Vigseln sker när vigselsamtalet är klart och kyrkan inte är upptagen av en annan vigsel.

Om det blir väntetid, och ni vill vänta i kyrkan på er tur att vigas, finns det kaffe, te, mackor, saft, vatten och godis för er och era gäster. Ingen kostnad.
Det finns även ett pysselbord för barn. 

Vilken musik kan vi välja?

Ni får välja musik utifrån förvalda alternativ. Ni kan välja ingångsmusik, två psalmer, en solosång och utgångsmusik. Läs och lyssna här:
Musik under vigselakten
Förbered gärna era musikval i förväg. 

Hur lång tid tar vigseln?

Den tar cirka 20-25 minuter.

Kan vi förboka en plats?

Nej. Och det är ju halva poängen med drop in. Bara kom!

Får vi välja präst?

Nej, under dagen arbetar tre präster utifrån ett fastlagt schema.

Får vi ha med en egen solist?

Nej. För att det ska fungera rent praktiskt är det församlingens musiker som tjänstgör den här dagen. Vi kan lugna er med att de är mycket professionella!

Får vi ha med någon som fotograferar i kyrkan?

Ja, det är fritt fram att ni har någon som fotograferar er vigsel.

Vad händer efter vigseln?

Efter vigseln får ni och era eventuella gäster fira den stora dagen med alkoholfritt bubbel, bröllopstårta, kaffe, te, saft. Det kostar inget. 

Erbjuder ni fotografering?

Ja. Vi erbjuder enkel fotografering utanför kyrkan efter vigseln för er som inte har egen fotograf. (Observera, det är inte studiobilder av professionell fotograf.)

Finns era frågor inte med? 

Om ni saknar svar på någon fråga, fyll i formuläret nedan eller ring församlingsexpeditionen, 0920-27 70 00.

Drop in-vigsel 27 maj 2023