Allt om kyrkovalet i Nacka församling

17 september är det kyrkoval. Då kan du som är medlem i Svenska kyrkan påverka hur kyrkan ska styras.

Bra att veta inför kyrkovalet

Svenska kyrkan är demokratiskt uppbyggd och beroende av människors engagemang. Alla är välkomna att vara med, ta initiativ och dela ansvar. I kyrkovalet har Svenska kyrkans medlemmar möjlighet att rösta på de grupper och personer som ska besluta om frågor som påverkar kyrkans verksamhet och framtid.

När är kyrkovalet?

Söndag den 17 september 2017 är det kyrkoval. I Svenska kyrkan är det val vart fjärde år och alltid den tredje söndagen i september.

Hur gör jag för att rösta?

Antingen röstar du på valdagen den 17 september eller så förtidsröstar du i någon av de lokaler som erbjuds, vardagar 4-17 september. Du kan också förtidsrösta genom brevröstning.

Brevrösta
Hämta brevröstningspaket på församlingsexpeditionen och posta det så att det når fram senast 11 september. Glöm inte att skicka med röstkortet.

Rösta med bud
Om du får förhinder att rösta på valdagen kan du be någon rösta åt dig. Budet behöver ditt röstkort och ett brevröstningspaket.

Om du är utomlands
Om du är utomlands kan du rösta med brevröstningspaket. Allt om kyrkovalet på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval

Vad väljer jag till?

I kyrkovalet väljer du de personer som ska få förtroendet att styra Svenska kyrkan de kommande
fyra åren. Direkta val sker till kyrkofullmäktige i församlingen, till
 stiftsfullmäktige i stiftet och till kyrkomötet på den nationella nivån.

Får jag rösta?

För att du ska få rösta ska du senast på valdagen fylla 16 år, du ska vara medlem i Svenska kyrkan och vara folkbokförd i Sverige. Röstlängden baseras på uppgifter som hämtas ur Kyrkobokföringen 30 dagar innan valdagen.

Vilka röstar jag på?

De grupper som deltar i kyrkovalet kallas för nomineringsgrupper. De här kan du rösta på i Nacka församling.

Var ska jag rösta?

På valdagen 17 september är alla vallkoaler i Nacka församling öppna kl 9.00-20.00. På ditt röstkort står vilken vallokal du ska rösta i:

Nacka församlingshem och Lillstugan, vid Nacka kyrka. Gamla Värmdövägen 14.
Älta kyrka, Almvägen 5, Älta
Fisksätra kyrka, Fisksätra torg
Vilans skola, Danvikshemsvägen 4, Nacka

När kommer röstkorten?

De röstberättigade får sitt röstkort omkring den 30 augusti. På röstkortet finns uppgifter om vilken vallokal du ska rösta i och vilka val du har rätt att rösta till.

Om jag tappat bort mitt röstkort?

Om du tappat bort ditt röstkort eller ännu inte fått det kan du beställa ett nytt här: Beställ nytt röstkort. Du kan också ringa församlingsexpeditionen så hjälper vi dig att ta fram ett nytt, tel 08-546 06 100.

Är det möjligt att personrösta?

Ja, på valsedeln kan du kryssa för upp till tre personer.

När presenteras valresultatet?

När vallokalerna stänger görs direkt en preliminär röstsammanräkning. Vartefter de
preliminära resultaten blir klara presenteras de på här.

Var finns mer information?

www.svenskakyrkan.se/kyrkoval och röstkortet hittar du ytterligare information.

Allt om Kyrkovalet 2017

Hand som håller i ett röstkort

Allt om kyrkovalet 2017 hittar du på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval.