Föräldraföreläsningar

Föräldraföreläsningar som främst riktar sig till föräldrar med barn i åldern 6–12 år, men föräldrar med barn i alla ålder är välkomna. 

I samarbete med Nacka kommun och Rädda barnen håller Nacka församling föräldraföreläsningar några gånger per termin. Föreläsningen riktar sig främst till föräldrar med barn i åldern 6–12 år, men föräldrar med barn i alla ålder är välkomna.

För dig som är förälder, jobbar med barn och ungdomar eller är allmänt intresserad av relationer, familjeliv, skola och utveckling. Föreläsningarna hålls i Nacka kyrka och digitalt live. 

Vi har inte längre några restriktioner kvar att förhålla oss till så det är fritt antal i kyrkan. 

När vi sänder föräldraföreläsningarna live gör vi det här. 

trots, starka känslor och egen vilja – hur gör jag nu?

onsdag 21 september 19.00-20.30
Slänga sig på golvet i matbutiken, vägra ta på sig overallen eller skrika rätt ut när det inte blir favoriträtten till middag gör de flesta barn ibland. Ändå skapar det stress, frustration och oro hos oss vuxna och vi ställer oss frågan ”Vad gör jag för fel?”. Frustrerade barn som lever ut sin aggressivitet eller andra starka känslor ställer stora krav på oss vuxna. Att möta och stötta barn i affekt och samtidigt se till att andra barn inte far illa kräver tålamod av oss vuxna och det är lätt att känna sig otillräcklig fast du gör ditt bästa.

Välkommen till en föreläsning som ger dig förståelse för vad som pågår i ditt barn och ta del av konkreta tips och råd om:
• Hur du möter ditt barns känslor och skapar kontakt i stället för trots
• Hur barn lär sig reglera känslor och impulser och varför det är så viktigt
• Varför barn behöver få vara med och påverka
•Vad barn inte bör bestämma över

Om föreläsaren
Maria-Pia Gottberg är en av Sveriges främsta föreläsare och konsulter när det handlar om att bemöta barns känslor. Hon har utvecklat Friendy, som är ett konkret verktyg för att arbeta med känslor, självkänsla, empati och impulskontroll. Hon har också skrivit flera böcker, bland annat “Känslosmart – konsten att leva med sig själv och andra”, ”Medkänslans pedagogik” och barnboken ”Jag är här”.

hjälp! skolan funkar inte för mitt barn

onsdag 19 oktober 19.00-20.30
Har ditt barn lite för ofta ont i magen? Huvudet? Undrar du om ditt barn är sjukt eller om det är något annat? Får du inte den respons du önskar från skolan? Vill ditt barn inte gå till skolan? Kanske till och med blivit hemmasittande?

Välkommen till en föreläsning som ger dig kunskap och redskap för att samarbetet mellan skolan och hemmet ska fungera så bra som möjligt. Du får också veta vilka risk- och skyddsfaktorer som spelar in för en fungerande skolgång och hur vi ska hantera dem. Dessutom får du en introduktion till skollagen och hur den kan tillämpas när skolan inte fungerar. Föreläsningen har fokus på grundskolan, men riktar sig till alla föräldrar som upplever att skolan inte fungerar. Du får idéer och stöd även för andra åldrar och skolformer, och för barn både med och utan neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Om föreläsaren 
Aggie Öhman är grundare av Prestationsprinsen som vill ge ökad förståelse och bättre uppväxtvillkor för barn och unga som tänker, känner och gör annorlunda (än vi vuxna vill och hoppas). Prestationsprinsen är en ideell förening för bland annat föräldrastöd. Till vardags arbetar Aggie med skolutveckling. Hon är specialiserad på närvaroarbete för minskad frånvaro och hemmasittande på skol- och huvudmanna-nivå och en flitigt skoldebattör, föreläsare och författare.

prestationsångest

onsdag 23 november 19.00-20.30
Prestationsångest, perfektionism och kontrollbehov sätter krokben för både barn och vuxnas hälsa. Med ett nytt förhållningssätt till våra prestationer kan vi både skapa en inre trygghet och mental styrka samtidigt som vi faktiskt kan prestera bättre än vi någonsin vågat drömma om. Först då kan vi lära av våra misstag i stället för att de kostar energi. Dessutom blir vi mer avslappnade, har roligare, lever mer i nuet och fungerar bättre tillsammans med andra.

Välkommen till en föreläsning där du får lära dig mer om prestationsångest, kontrollbehov, inre kritiker och hur vi föräldrar kan hjälpa och stötta våra barn i att använda förhållningssättet GOOD ENOUGH. Idag är förväntningarna uppskruvade och kraven orimligt höga, men vem ställer dem? Hur ska vi föräldrar förhålla oss till denna ständiga tävlan och jämförelsen? Hur hjälper vi våra barn och ungdomar att bygga stark självkänsla, självrespekt och kunna sätta egna gränser?

Om föreläsaren 
Elizabeth Kuylenstierna är terapeut, medlare och krishanterare. Elizabeth blev utsedd till Årets Talare 2019 och har fått utmärkelsen Eminent Speaker. Hennes egen perfektionism höll på att kosta henne livet, nu lever hon sin dröm och hjälper andra att göra detsamma. Hon bjuder den här kvällen både på egna erfarenheter och sitt arbete med ungdomar och familjer.

 

Kontakta oss i Nacka kyrka

Gamla Värmdövägen 14
Tel: 08-546 06 145 eller 08-546 06 143
Åka kommunalt: www.sl.se Hållplats Finntorp. Bussar från Slussen.

 

Öppet i kyrkan:


tisdag – söndag 10.00-16.00
Kom in om du vill tända ett ljus eller bara vara i kyrkan en stund.

 

Öppet i församlingshemmet:


måndag–fredag 8.00-16.00, lördag–söndag 10.00-16.00

Nacka kyrka och kapell

Nacka kyrka
Foto: Eddie Granlund

Nacka kyrka, kapell och församlingshem ligger i området Finntorp i Nacka. Här finns också församlingsexpedition och kyrkogårdsförvaltning.

Gamla Värmdövägen 14
Tel: 08-546 06 145

Öppet i kyrkan:
tisdag – söndag 10.00-16.00
Kom in om du vill tända ett ljus eller bara vara i kyrkan en stund.

Öppet i församlingshemmet:
måndag–fredag 8.00-16.00, lördag–söndag 10.00-16.00

Åk kommunalt
www.sl.se Från Slussen: Buss 409-411, 413-414, 420 och 422. Hållplats Finntorp.