Föräldraföreläsningar

I samarbete med Nacka kommun och Rädda barnen håller Nacka församling föräldraföreläsningar några gånger per termin. I rådande dagsläge hålls föreläsningarna på Zoom och anmälan behövs ej.

Föräldraföreläsningar VT 2021

Varje termin håller Nacka församling, Nacka kommun och Rädda Barnen föräldraföreläsningar i Nacka kyrka. Under pandemin och rådande restriktioner håller vi dock alla föreläsningar digitalt på Zoom. Välkommen att klicka på denna länk för att komma till föreläsningen. Du behöver inte anmäla dig för att deltaga vid de digitala föreläsningarna.  En värd kommer att släppa in dig några minuter innan den börjar. Din mikrofon och kamera kommer vara avstängda. Om du är ny på Zoom hittar du mer information längre ner på sidan. 

Till föreläsningarna

https://us02web.zoom.us/j/87026369424

17 februari 19.00-20.30
VAD ALLA FÖRÄLDRAR BORDE FÅ VETA – barnets förta tolv år. 

Hur sätter man gränser på rätt sätt? Är det okej att bli arg på sitt barn? Gör jag rätt som förälder? Hur kan vi få mindre bråk och konflikter i familjen? Hur ger jag mitt barn en bra självkänsla? Hur vill jag vara som förälder?

Föräldraskap väcker många frågor och det vimlar av åsikter och tyckanden kring hur en förälder ska vara, vilket ofta skapar onödig stress och oro. Under föreläsningen hjälper psykologerna Maria Lalouni och Kajsa Lönn Rhodin till att sålla i det enorma informationsflödet. Utifrån tanken att varje förälder är expert på sitt eget barn kommer de att berätta varför det är så viktigt att vara närvarande, att kvantitet faktiskt är kvalitet när det gäller tid med barn och hur man gör för att slippa så många konflikter med sitt barn. Med hjälp av "den psykologiska tallriksmodellen" sätter de fokus på det som forskning visat är de allra viktigaste delarna av föräldraskapet. Sådant som alla föräldrar borde få veta. Välkommen till en inspirerande föreläsning om något av det svåraste och roligaste i livet -att vara förälder.

Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni är båda psykologer och har fördjupat sig i frågan om föräldrarollens betydelse och utmaningar. De är upphovsmakare till ett flertal program för föräldrar och barn, bla föräldraträffarna ABC- Alla barn i Centrum. De utkom 2019 med boken ”Vad alla föräldrar borde få veta”. Boken tar upp föräldraskapets utmaningar och guldkorn på ett enkelt och inspirerande sätt och den ligger till grund för föreläsningen som Kajsa och Maria håller. 

24 mars 19.00-20.30
TROTSÅLDERN, FINNS DEN? - Livet i familjen

Någonstans runt ett och ett halvt till två år så börjar ditt barn att utforska sin egen vilja  - barnets fantastiska resa mot självständighet har börjat! Men som förälder känns det inte alltid fantastiskt när vardagen tidvis är fylld av konflikter.

Susanna Sohlbergs föreläsning handlar om hur du som förälder, eller anhörig, möter barnet på ett respektfullt sätt och hur du kan bidra till barnets självkänsla och trygghet. Susannas föreläsning vänder sig till alla som har barn upp till 12 år och som vill få nya infallsvinklar och inspireras i det viktigaste ledarskapet av alla - föräldraskapet.

Susanna Sohlberg är från början förskollärare. Nu föreläser hon om livet med barn och tonåringar på bland annat skolor, ideella organisationer och företag. Sanna arbetar också som konsult och handledare. Hon har läst specialpedagogik och jobbar dessutom med föräldrastöd i Vallentuna kommun.

21 april 19.00-20.30
HUR DU LÄR DITT BARN EKONOMISKT TÄNKANDE – En bra start i livet

Christina Sahlberg kommer att berätta om hur du som förälder kan spara till dina barn och hur du uppmuntrar dina barn och tonåringar till ekonomisk tänkande. Hon pratar om hur unga får råd att flytta hemifrån och om tonåringarna verkligen ska betala hemma om de sommarjobbar. 

Du kommer att få konkreta tips med dig för att kunna ge ditt barn bra förutsättningar i frågor kring ekonomi. När ska mitt barn börja få hantera pengar och vilken takt är optimal? När är det aktuellt att börja med veckopeng, när växla upp till månadspeng? Hur mycket ska man lämna över och när? Ska barnet få pengar vid behov eller vid prestation?

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och fick utnämningen Årets Bankprofil 2018. Christina har en masterutbildning i ekonomi som hon kombinerat med psykologistudier. Hon är anlitad expert i olika sammanhang där hon pratar om sitt intresse för beteendeekonomi. Hon har också skrivit boken "Fixa din drömekonomi - Smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv".

Höra föreläsningen på plats?

Alla föreläsningar sker digitalt på Zoom. Ifall Folkhälsomyndigheten släpper på restriktionerna kommer vi öppna upp för en publik i Nacka kyrka. Om du är intresserad av att vara med där går du in på denna länk och gör en intresseanmälan. 

Ny på Zoom? 

Zoom till dator kan laddas ned här: https://zoom.us/download. Du kan också använda Zoom i din browser, då klickar du på ”Join from Your Browser”. 

Zoom till mobil/smartphone kan laddas där appar finns (Apple App Store eller Google Play). Tryck sedan på Zoom-möteslänken ovan för att vara med på föreläsningen.

Information om hur Zoom fungerar finns här: https://onlineguiden.se/superenkel-guide-till-zoom-sa-har-kommer-du-igang/

Kontakta oss i Nacka kyrka

Gamla Värmdövägen 14
Tel: 08-546 06 145 eller 08-546 06 143
Åka kommunalt: www.sl.se Hållplats Finntorp. Bussar från Slussen.

 

Öppet i kyrkan:


tisdag – söndag 10.00-16.00
Kom in om du vill tända ett ljus eller bara vara i kyrkan en stund.

 

Öppet i församlingshemmet:


måndag–fredag 8.00-16.00, lördag–söndag 10.00-16.00

Nacka kyrka och kapell

Nacka kyrka
Foto: Eddie Granlund

Nacka kyrka, kapell och församlingshem ligger i området Finntorp i Nacka. Här finns också församlingsexpedition och kyrkogårdsförvaltning.

Gamla Värmdövägen 14
Tel: 08-546 06 145
Församlingshemmet 08-546 06 143

Öppet i kyrkan:
tisdag – söndag 10.00-16.00
Kom in om du vill tända ett ljus eller bara vara i kyrkan en stund.

Öppet i församlingshemmet:
måndag–fredag 8.00-16.00, lördag–söndag 10.00-16.00

Åk kommunalt
www.sl.se Från Slussen: Buss 409-411, 413-414, 420 och 422. Hållplats Finntorp.