Biskop Eva välsignar växthuset i Nacka församling

Ett pris för Nacka församlings aktiva arbete för Agenda 2030/ De 17 Globala målen.

Biskop Eva Brunne välsignade nya växthuset i Örtagården bakom Gula Villan intill Nacka kyrka som ett pris för tävlingen ”Tävla för 17”.

- Det är inte varje dag man får vara med och inviga ett växthus, det har jag nämligen aldrig gjort. Och det är inte heller varje dag man blir pris i en tävling. Det har heller aldrig hänt, skrattar biskop Eva när hon trasslar upp en vinranka som förseglar ingången till växthuset. Jag är så glad att få vara här och verkställa det här priset. Och jag är så glad över att ni är med och bidrar till det som är så grundläggande viktigt för oss alla.

I våras deltog Nacka församling i ”Tävla för 17”, en tävling som Stockholms stift anordnade till förmån för Globala Målen. Första pris var en aktivitet med biskop Eva samt 17 st kartongklossar med de globala målen. När Nacka vann kändes det självklart att biskop Eva kom och välsignade det nya växthus som står intill Nacka kyrkas gamla prästbostad, Gula Villan. Motiveringen till priset var följande: 

 ”För en medveten helhetssyn på skapelsen och hållbar utveckling, där omsorgen om allt liv även anses fördjupa människans livsvärden. Församlingen eftersträvar en lokal strategi för arbetet med FN:s Agenda 2030/Globala målen. Arbetet präglas av genomtänkta verksamheter och åtgärder inom olika områden, både på kort och lång sikt, samt aktiv kommunikation av såväl insatser som värderingar”

 Nacka församling arbetar sedan länge med hållbarhet och har under sommaren även startat odlingar i Örtagården, en trädgård där det växer både grönsaker och örter men också blommor. 

- Växthuset och trädgården är alltid öppet. Oavsett tidpunkt på dygnet kan man besöka platsen, påta lite eller bara sitta och vila på en bänk. Det här är en viktig del i vårt arbetet för ekologisk och social hållbarhet, säger Carl Dahlbäck, kyrkoherde i Nacka församling.

Växthuset har tillkommit efter önskemål från församlingsbor och som också har bidragit till  ”gröna volontärer”. Som grön volontär odlar och sköter deltagare om trädgården tillsammans vilket både skänker glädje och gemenskap för alla. Odlingarna har också blivit en mötesplats för människor i alla åldrar och en plats att sitta ner och stanna upp vid för en stunds vila och alla är välkomna förutom rådjur och mördarsniglar.

Hållbarhetsarbetet pågår även på flera håll i församlingen. I konfirmandarbetet pågår en ny pedagogisk modell där konfirmanderna får skriva trosbekännelsen och utgå från ett av de Globala mål som de känner starkast för. 

Kyrkogården i Nacka har sedan i våras en egen bikupa och där alla växter planteras med hänsyn till de insekter som behöver blomning över hela säsongen. Församlingens krematorium har också solceller samt tar tillvara på värmen från krematorieugnen. 

I Fisksätra kyrka har församlingen haft en miljövecka utifrån de Globala målen där alla deltagare fick prova på både sopsortering men också tips om hur vi både kan leva mer hållbart och återvinna både föremål och kläder.

Nacka har också en stor container med prylar och möbler som får byta ägare till någon som behöver det bättre. Där finns allt från barnkläder till möbler och köksredskap. Det är till stor glädje för både den som ger och den som får.

- Skapelsen är det viktigaste vi har som vi behöver vårda både för oss och våra barn, förklarar biskop Eva. Det hänger ihop med det kristna budskapet och kärleken till vår nästa och Guds rikedom, fortsätter hon. Detta är bland det sista jag gör som biskop men också bland det viktigaste, att uppmuntra till kunskap och klokskap om vår miljö och hur vi kan leva så att det räcker till kommande generationer. 

Text: Alice Braun

Foto: Nadia Mitrovski