Other languages with Google Translate

Dop helt enkelt

Varje termin genomför Svenska kyrkan Mölndal Dop - helt enkelt. Ett sätt att bli döpt, eller döpa sina barn utan att behöva bekymra sig för kalas och annat. Se kalendern för aktuellt datum eller ring kansliet 031 761 93 00

Nästa tillfälle till drop-in dop blir den 7 september 2019.

Det går också bra att boka in ett vanligt dop om det skulle passa bättre. Då är det bara att ringa kansliet 031 761 93 00.

Vi har inte haft tid, ork och råd att ställa till med dopkalas.

Med en ny familjemedlem finns oändligt många saker att tänka på och ordna. Vid drop-in-dopet står kyrkan för det praktiska. Ni kan ägna er åt högtiden och varandra.

Vi har lite knepiga familjerelationer, det är inte självklart med kalas.

Ni väljer själva vilka gäster ni vill ha med vid dopet. Kanske bara ni själva, närmaste familjen eller ett par goda vänner. Vid drop-in-dop kan hela dopsällskapet vara upp till tio personer.

Åren går, det har inte blivit av att döpa barnen. Nu är de ganska stora.

Den här dagen döper vi barn upp till cirka 14 år. Dopet i sig har ingen åldersgräns, men innan ungdomar och vuxna döps, vill vi att de först tar del av dopundervisning. Kontakta oss gärna för att boka in den.

Är det okej att barnen döps, vi är ju inte med i kyrkan?

Kyrkan välkomnar alla att döpas. Det spelar ingen roll om du/ni som vårdnadshavare tillhör Svenska kyrkan, något annat samfund eller en annan religion.

Varför dop?

Dopet bekräftar Guds stora kärlek till varje människa. Dopet är en gåva. Ett löfte om gemenskap med Jesus oavsett hur livet är eller blir, om nya livsmöjligheter ända in i evigheten.

För dig som förälder kan dopet vara ett tecken på tacksamhet över att du har fått bli förälder till just denna lilla människa.

Dopet är ett sakrament, ordet betyder helig handling. Det har ingen åldersgräns och det gäller en gång för alla.

Dopet är en fest! Vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan.
Den som döps blir i och med dopet medlem i Svenska kyrkan.

Att tänka på och förbereda inför drop in-dop

• Att döpas kostar inget och vid drop-in-dop behövs ingen föranmälan. Men ni kan höra av er om ni vill för att få en hålltid när ni kan komma.

• Församlingen ordnar präst, musiker och solist, dekorerar lokalerna, tar hand om gästerna och bjuder på dopfika.

• Dopdräkt är inget krav, det går bra att döpas i andra kläder.

Om ni vill använda dopdräkt, finns det att låna..

• Vill du att barnet som döps ska ha en eller flera dopfaddrar behöver du kontakta dem i förväg. Den som är dopfadder behöver själv vara döpt.

• Före dopet hålls ett dopsamtal med prästen, där även eventuella faddrar kan delta.

• Om dopkandidaten är omyndig behöver samtliga vårdnadshavare godkänna att dopet äger rum.

Församlingsexpedition och kansli

Mer om Svenska kyrkan Mölndal

Telefontid: mån-fre 09-12, 13-14.30 och fre 09-12Besök (mån-fre 09-12, 13-14.30 och fre 09-12):Terrakottagatan 3B, 43142 Mölndal.Faktureringsadress:Fack 77800936, Box 15018, 75015 Uppsala.Organisationsnr:252003-0202