En kvinna har ett halssmycke i silver i form av ett kors med en duva omgärdat av en cirkel.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Få stöd av kyrkan

Diakoni är kyrkans sociala arbete. Genom delaktighet, respekt och ömsesidig solidaritet möter kyrkan människor i utsatta livssituationer. Kyrkan erbjuder bland annat samtalsstöd, praktisk hjälp med att söka pengar ur stiftelser och fonder samt leva-vidare-grupp för dig som har sorg

Ung kvinna blundar med ett nöjt ansiktsuttryck. Text Prata hjälper.

Boka samtal med en diakon

Svenska kyrkan Malmö erbjuder samtalsstöd för alla, oavsett ålder, sexualitet eller religion. Det är helt kostnadsfritt och utan journaler. Du väljer själv om samtalet ska ske digitalt, via telefon eller som fysiskt möte. Ingen fråga är för stor eller för liten.

Sedlar och mynt
Kyrkan har ett antal fonder och stiftelser som du kan söka pengar från. Foto: Sven-Erik Falk /Ikon

Sök pengar ur stiftelser och fonder 

Våren 2022 kan man söka pengar ur fonder och stiftelser som Svenska kyrkan Malmö förvaltar.  

Fondhjälp 

Aktuella ansökningsblanketter till vårens fonder hittar du på anslagstavlan innanför entren till församlingshemmet som är öppet mellan kl. 10-15 på vardagar.  

Under våren erbjuds hjälp för dig som är osäker på hur man fyller i fondansökningar. Hjälpen kan fås i S:t Maria kyrka på följande tider under vecka 17 (25-29 april): 

 • Måndag, tisdag, torsdag och fredag kl. 9-12 samt kl. 13-15:30  
 • Onsdagar kl. 13-15:30

(Medtag då alla bilagor som behövs) 

För de som inte har möjlighet att själv fylla i ansökan och ej kan ta sig till S:t Maria kommer vi att erbjuda hjälp i Västra Skrävlinge kyrka 5 april kl 13-15 och i Heliga Trefaldighetskyrkan 6 april kl 13-15. Ta då med samtliga bilagor som behövs. 

Vill du att vi skickar in ansökan åt dig är absolut sista dag att lämna in ansökan 21 april innan kl 12. 

Du måste ofta skicka med vissa papper med din ansökan. Förbered dig genom att beställa följande handlingar: 

 • Senaste slutskattesedel/inkomstdeklaration
 • Hyresavi
 • Uppgift om inkomst (beräkning av försörjningsstöd, försäkringskassa, pension eller lön)
 • Familjebevis
 • Läkarintyg om du är sjuk
 • En del fonder/stiftelser kräver även kostnadsförslag för t.ex. tandvård, glasögon. 
Barn blåser såpbubblor i solen
Kyrkan ordnar bland annat familjeläger. Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Läger för dig som inte annars kan resa bort 

Svenska kyrkan i Skåne och Blekinge arrangerar olika typer av läger för familjer och ensamstående som har små ekonomiska möjligheter att annars resa iväg och möta andra. Lägerverksamheten hålls oftast på stiftsgården Åkersberg i Höör eller Södra Hoka i Blekinge. 

Kyrkan ordnar:

 • Familjeläger på sommaren och efter nyår 
 • Må-bra-dag för personer upp till 65 
 • Jul– och påskfirande 
 • Familjeläger för familjer som mist en anhörig. 
 • Pensionatsdagar och hälsodagar för pensionärer 

Det kostar inget att åka på läger

Kyrkan står för hela kostnaden för lägret. Det inkluderar mat, logi, sänglinne, handdukar samt kostnader för program och aktiviteter. Övriga kostnader står du själv för. 

Gör en intresseanmälan för lägervistelse

Anmäl ditt intresse för lägervistelse till Annika Mattson, antingen via mejl eller via telefon. Anmälan för familjeläger skall vara inne senast 29 april.

Människor fikar och samtalar kring ett bord

Umgås i kyrkan

Det finns många mötesplatser i Svenska kyrkans regi runt om i Malmö. Här finns något för alla, oavsett ålder, som vill träffa andra och umgås. Kyrkan har stickkafé, sopplunch, kafé med föredrag, babykafé och mycket mer. Välkommen in i gemenskapen.

Personer samtalar kring ett bord

Stöd i sorgen

Det finns en läkande kraft i att få dela sin sorg med andra som befinner sig i samma eller liknande situation. Svenska kyrkan Malmö anordnar regelbundet sorgegrupper för vuxna, barn och ungdomar.

Svenska sedlar

Stiftelser och fonder

Svenska kyrkan i Malmö förfogar över en rad olika stiftelser och fonder från vilka du kan söka ekonomiska bidrag.

Stöd vid ansökningar och myndighetskontakter

Svenska kyrkan stödjer varje år fler än 40 000 personer i allt från ansökan om bidrag, ekonomisk rådgivning, skuldsanering, rättshjälp, migrationsärenden, rådgivning för flyktingar och asylsökande till myndighetskontakter.

Försoning i skadade relationer

Svenska kyrkan i Malmö och Lund samt Försoningsgruppen erbjuder fördjupande försoningsdagar för dig som vill bearbeta kränkningar, lösa konflikter, har levt eller lever i skadade relationer och längtar efter att hitta vägar vidare.

Relaterad information

Mobiltelefon på bord

Jourhavande präst

Jourhavande präst tar emot samtal alla dagar 21–06, även om du befinner dig utomlands. Du kan ringa om du är ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam. Ring 112 och be att få tala med Jourhavande präst.

Kolme graafista kuvaa caatista, puhelimesta ja nettikirjeestä.

Palveleva puhelin

Ruotsin kirkon keskusteluapu ja kriisipuhelin. Voit soittaa, lähettää nettikirjeen tai chattailla päivystäjän kanssa luottamuksellisesti. I Sverigefinska telefonjouren kan du prata finska, chatta eller skriva ett digitalt brev. Du kan vara anonym och ingen utomstående kan ta del av samtalet.

Ung kille ligger i mörkret och tittar på sin mobiltelefon.

Kyrkans SOS

Känns livet svårt? Vill du prata med en medmänniska? Vi lyssnar på dej! Skriv till SOS-brevlådan eller ring till SOS-telefonen 0771-800 650 varje dag, året om. För dig mellan 12 och 25 år finns även Nätvandrarchatten, två kvällar i veckan.

Illustration av tre tjejer där två står tillsammans och en utanför.

Nätvandrarchatten

Nätvandrarchatten är till för dig som är 12-25 år. Du är välkommen att prata om det som känns svårt och jobbigt för dig, eller bara småprata med en trygg vuxen. De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Alla har tystnadsplikt och du är helt anonym.

Ett par går hand i hand över en asfalterad bro.

Familjerådgivning

Svenska kyrkans familjerådgivning i Lund erbjuder möjligheter att genom samtal hitta lösningar på de problem som uppstått i relationen till en partner eller till en annan närstående. Ring 046-71 88 90 eller mejla lund.familjeradgivning@svenskakyrkan.se för att boka en tid.

Stort vitt hus med rött tegeltak

Sjukhuskyrkan

Oavsett om du är patient, närstående eller personal, troende eller icke-troende, är du alltid välkommen att kontakta Sjukhuskyrkan på Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Sjukhuskyrkan finns när du behöver någon att prata med.