Få stöd av kyrkan

Genom diakoni, Svenska kyrkans sociala arbete, kan du få stöd av kyrkan. I S:ta Maria kyrka finns Citydiakonalen som erbjuder samtal, ekonomisk rådgivning och stöd i kontakten med myndigheter. Här finns också Maria klädförråd samt möjlighet att duscha. I samarbete med andra organisationer erbjuds även juridisk rådgivning och sjukvård åt papperslösa och EU-migranter.

Diakonernas samtalslinje 040-27 92 48

När du akut behöver prata med någon är du välkommen att ringa till diakonernas samtalslinje. Telefonlinjen är öppen vardagar kl. 10–12 och kl. 13–15 samt helger kl. 13–15. När det inte är akut eller om du har frågor som rör ekonomiskt stöd ska du vända dig till diakonen i den församling du tillhör. Se vilken församling du tillhör.

Diakoni i centrum i Luleå domkyrkoförsamling är en social mötesplats. Alla är välkommna för att värma sig, ta en dusch och ombyte av kläder, dricka kaffe och umgås. Frukost och fika finns för en symbolisk summa.
Församlingen har diakoner tillgängliga för stöd och rådgivning.

Citydiakonalen

Citydiakonalen i S:ta Maria kyrka har öppet tisdagar kl. 13–16. På Citydiakonalen kan du som bor i S:t Johannes församling få träffa en diakon för samtal. Du kan få stöd i dina kontakter med olika myndigheter eller i frågor som rör din ekonomi.

Hylla med toalettrullar, handdukar och tvål.

Dusch och hårklippning

I S:ta Maria kyrkans källare finns möjlighet att duscha utan kostnad måndag, tisdag, torsdag och fredag kl. 9–12. I samarbete med en utbildad frisör finns det regelbundet också möjlighet att bli klippt.

Skjortor och byxor hänger på galgar på en klädställning.

Maria klädförråd

Maria klädförråd i S:ta Maria kyrka förmedlar skänkta kläder till behövande barn, tonåringar och vuxna. Med anledning av den ökade smittspridningen av covid-19 är både Klädförrådet och inlämningen stängda tills vidare.

Servering av soppa från ett mobilt soppkök

Det mobila soppköket Hipsamoppen fortsätter i höst

Varje tisdag och torsdag under hösten serverar anställda och frivilliga soppa från den så kallade Hipsamopeden utanför S:ta Maria kyrka. Måndagar och fredagar är soppköket utanför S:t Johannes kyrka.

Närbild på händer i handskar som tar blodprov.

Fri sjukvård för utsatta EU-medborgare och papperslösa

Alla människor har rätt till vård. S:ta Maria kyrka samverkar med den internationella organisationen Läkare i världen (Medicines du Monde). Organisationen erbjuder fri sjukvård åt utsatta EU-medborgare och papperslösa i Malmö.

Juridikcentrums logotyp. En röd droppe med en våg med två skålar.

Juridisk rådgivning

Genom S:ta Maria kyrkas samarbete med Juridikcentrum i Lund kan du få kostnadsfri juridisk rådgivning. För tillfället är dock verksamheten pausad med anledning av pandemin.