Högmässa i en fullsatt S:t Petri kyrka.
Foto: Karin Rosvall

Fira gudstjänst i S:t Petri

Från 24 november får max 8 personer samlas. Middagsbön måndag till fredag kl. 12.10, morgonmässa onsdag kl. 8.30 och kvällsmässa torsdag kl. 18.30 fortsätter firas med dessa begränsningar. Kyrkklockorna ringer på söndagar kl. 11 för att uppmuntra till enskild bön, men vi kan inte samlas till högmässa.

Gudstjänstkalender för S:t Petri kyrka

I kalendern nedan ser du de gudstjänster som hålls i S:t Petri kyrka och församlingshus den närmaste tiden. Använd ikonerna i anslutning till kalendern om du vill ändra till att se vecko- eller månadsvy. Vill du söka på en viss typ av gudstjänst använder du förstoringsglaset bland ikonerna. Använd länken om du vill se gudstjänster i alla kyrkor i Malmö. Länk till gemensam gudstjänstkalender för alla kyrkor i Malmö

Olika typer av gudstjänster i S:t Petri kyrka

S:t Petri kyrka har varit en plats för människors andliga längtan sedan 1300-talet. Oavsett var du befinner dig i ditt liv eller i din tro är du välkommen till gudstjänst. Under veckan finns olika gudstjänster  att delta i. Små där vi fokuserar på gemenskapen inför Gud eller stora där du kan vara mer anonym om du vill. Förutom veckans fasta gudstjänster firas då och då särskilda temagudstjänster som du kan hitta i kalendern. Läs mer om de fasta gudstjänsterna nedan.

Högmässa firas varje söndag kl. 11 /INSTÄLLT TILLS VIDARE

Högmässa, en traditionell gudstjänst med nattvard, firas varje söndag kl. 11 i S:t Petri kyrka. Till högmässan kommer unga och äldre, vana och ovana gudstjänstfirare för att vila i ritualer och liturgi. I gudstjänsten medverkar oftast någon av S:t Petris körer eller solister med klassiska kyrkomusikaliska inslag. Efter gudstjänsten är du välkommen till kyrkkaffe i S:t Petri Kammare som ligger mittemot kyrkans huvudingång.

Morgonmässa varje onsdag morgon

Morgonmässa firas varje onsdag kl. 8.30, ibland i S:ta Annas kapell, ett av kyrkans sidokapell. Detta är en kortare nattvardsgudstjänst med psalmsång, bibelläsning och förkunnelse. Fokus ligger på att vi delar bröd och vin med varandra. Mässan varar ca 20 minuter.

Kvällsmässa med fokus på förbön

Kvällsmässa firas varje torsdag kl. 18.30. Detta är en nattvardsgudstjänst med psalmsång, bibelläsning och förkunnelse med fokus på förbön. I förbönen till nattvardsbönen lyfts de böner fram som kyrkans besökare skrivit i bönboken eller lämnat i Mariakapellet under veckan.

Middagsbönen låter dig stanna upp i vardagen

Mitt på dagen kl. 12.10 ringer kyrkklockorna samman till en kort bön och du får stanna upp och bli stilla precis där du just nu är. Meditera över dagens bibeltext och vila en stund i bönen som tar ca 10 minuter. På torsdagar är middagsbönen speciellt tillägnad de som avlidit i församlingen. Klockorna ringer för dem som avlidit i församlingen.

Lunchkonsert – en gudstjänst i toner /INSTÄLLT ÅRET UT

Lunchkonserten på onsdagar kl. 12.10 är en gudstjänst i toner. Oftast är det orgelmusik som fyller valven med lovsång, men annan instrumentalmusik eller sångsolister förekommer. Denna musikaliska bön varar ca 30 minuter.

Evensong

Ett par gånger om året firas evensong med några av kyrkans körer och medverkande präst. Evensong, eller aftonsång, firas i den anglikanska kyrkogemenskapen sedan 1500-talet. Den är till sin form en sammanslagning av vespern och kompletoriet – dagens två sista böner i den klassiska tidegärden.

Bli gudstjänstvärd i S:t Petri kyrka

Om du vill vara mer aktiv i gudstjänsten kan du bli gudstjänstvärd. I S:t Petri finns flera gudstjänstgrupper som turas om att delta i söndagarnas högmässa. Du förväntas delta ungefär en gång i månaden. Som gudstjänstvärd skapar du delaktighet och hemkänsla för dem som kommer till gudstjänsten och deltar själv genom att läsa texter, samla in kollekt med mera. Du får också möjlighet att fördjupa dig i varför gudstjänsten ser ut som den gör och får lära dig mer om kyrkorummets symbolspråk. Kontakta Ida Wreland för mer information eller anmäl dig via ett formulär på sidan Bli gudstjänstvärd.

Ida Wreland

Arbetsledande Präst, S:t Petri kyrka, Ledamot verksamhetsrådet S:t Petri kyrka

Be för mig vid nästa gudstjänst

Varje gudstjänst ber vi till Gud. Om du vill så ber vi gärna för dig.
Kom ihåg att markera om du vill vara anonym.

Få information om kommande gudstjänster

Hand håller mobil som visar appen Kyrkguiden
Foto: Gustaf Hellsing / IKON

Du kan också få gratis information om kommande gudstjänster genom att

Swisha söndagens kollekt

Qr-kod för att swisha söndagens kollekt i S:t Petri kyrka

Saknar du kontanter kan du swisha söndagens kollekt till 123 694 16 78. Du kan också välja att scanna qr-koden ovan i din Swishapp.

Obs! Swishar du annan dag än söndag går din gåva till Act Svenska kyrkan (Svenska kyrkans internationella hjälparbete) istället för till söndagens kollektändamål.

Församlingskollekter 2020 S:t Petri kyrka

18 oktober Kvinnojouren i Malmö

organisationsnummer 846003-4013, bankgiro 5504-7534

1 november Hela människan Malmö

organisationsnummer 802438-1355, bankgiro 204-1218

22 november Kvinnojouren i Malmö

organisationsnummer 846003-4013, bankgiro 5504-7534

25 december Stiftelsen Skåne stadsmission

organisationsnummer 846004-8716, bankgiro 900-3252

27 december Fryshuset Malmö (Barn till ensamma mammor)

organisationsnummer 802496-5025, bankgiro 900-2767. Märk inbetalningen ”Projekt barn till ensamma mammor”.