Foto: Ajan Gendel

Få stöd av kyrkan

Diakoni är den kristna tron omsatt i praktisk handling, att stå på de svagas sida, att stå upp för människans rätt, att förmedla hopp och vara med i såväl glädje som sorg. I S:t Andreas kyrka jobbar två diakoner som finns tillgängliga för samtal, stöd i kontakter med myndigheter eller när du vill söka ekonomiska bidrag ur fonder och stiftelser.

Öppen expedition och diakonimottagning 

På öppen expedition och diakonmottagning finns det möjlighet att träffa och samtala med en diakon.

Vi har öppet på tisdagar 10.00-12.00 och fredagar 10.00-12.00. Ingång under S:t Andreas kyrktorn. Ring på klockan vid dörren till församlingsexpeditionen. 

Boka samtal eller hembesök

Det går även bra att kontakta någon av diakonerna eller prästerna för att boka ett samtal vid ett senare tillfälle. Samtalet kan ske både över telefon och vid ett fysiskt möte. Alla diakoner och präster har tystnadsplikt. 

Några sedlar och mynt på en svart duk.
Foto: Sven-Erik Falk /Ikon

Sök pengar ur stiftelser och fonder

Hösten 2022 kan du söka pengar ur Svenska kyrkan i Malmös samförvaltade fonder och stiftelser och externa fonder.

 • Malmö Pastorats samförvaltade stiftelser där S:t Andreas fonder ingår - kan sökas av dig som har en årsinkomst på max 193 200 kr och är behov av ekonomiskt stöd.
  Ansökningsperiod 1 september-27 september.
 • Anna-Lisa och Sven-Eric Lundgrens stiftelser – kan sökas av dig som fyllt 50 år och har en årsinkomst på max 193 200 kr. Stiftelsen är riktad till gamla, sjuka och behövande.
  Ansökningsperiod 1 september-14 oktober.

Fondhjälp

Aktuella ansökningsblanketter för höstens fonder finns tillgängliga på församlingsexpeditionen i början av september. Församlingsexpeditionen och diakonimottagningen är öppen tisdagar och fredagar kl. 10-12. Om du vill få ansökningsblanketterna hemskickade kontakta diakonerna.

Vid ansökan behöver du skicka med bilagor som styrker din situation. Förbered dig gärna genom att beställa följande handlingar.

Till Malmö Pastorats samförvaltade stiftelser behövs:

 • Senaste inkomstdeklarationen
 • Aktuell hyresavi
 • Uppgift om inkomst som tex. beräkning av försörjningsstöd, Försäkringskassan, pension eller lön
 • Familjebevis (beställs via Skatteverket)
 • Läkarintyg (Om du har, ej nödvändig)

Till Anna-Lisa och Sven-Eric Lundgrens stiftelser behövs:

 • Senaste inkomstdeklarationen
 • Uppgift om inkomst som tex. beräkning av försörjningsstöd, Försäkringskassan, pension eller lön

En del fonder och stiftelser kräver också kostnadsförslag för tandvård, glasögon etc.

Ring gärna om du undrar över något. Vi svara gärna på frågar. Tänk på att vara ute i god tid om du behöver hjälp med ansökan.

Människor fikar och samtalar kring ett bord

Umgås i kyrkan

Det finns många mötesplatser i Svenska kyrkans regi runt om i Malmö. Här finns något för alla, oavsett ålder, som vill träffa andra och umgås. Kyrkan har stickkafé, sopplunch, kafé med föredrag, babykafé och mycket mer. Välkommen in i gemenskapen.

Personer samtalar kring ett bord

Stöd i sorgen

Det finns en läkande kraft i att få dela sin sorg med andra som befinner sig i samma eller liknande situation. Svenska kyrkan Malmö anordnar regelbundet sorgegrupper för vuxna, barn och ungdomar.

Svenska sedlar

Stiftelser och fonder

Svenska kyrkan i Malmö förfogar över en rad olika stiftelser och fonder från vilka du kan söka ekonomiska bidrag.

Stöd vid ansökningar och myndighetskontakter

Svenska kyrkan stödjer varje år fler än 40 000 personer i allt från ansökan om bidrag, ekonomisk rådgivning, skuldsanering, rättshjälp, migrationsärenden, rådgivning för flyktingar och asylsökande till myndighetskontakter.

Försoning i skadade relationer

Svenska kyrkan i Malmö och Lund samt Försoningsgruppen erbjuder fördjupande försoningsdagar för dig som vill bearbeta kränkningar, lösa konflikter, har levt eller lever i skadade relationer och längtar efter att hitta vägar vidare.

Ung kvinna blundar med ett nöjt ansiktsuttryck. Text Prata hjälper.

Boka samtal med en diakon

Svenska kyrkan Malmö erbjuder samtalsstöd för alla, oavsett ålder, sexualitet eller religion. Det är helt kostnadsfritt och utan journaler. Du väljer själv om samtalet ska ske digitalt, via telefon eller som fysiskt möte. Ingen fråga är för stor eller för liten.

Relaterad information

Mobiltelefon på bord

Jourhavande präst

Jourhavande präst tar emot samtal alla dagar 21–06, även om du befinner dig utomlands. Du kan ringa om du är ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam. Ring 112 och be att få tala med Jourhavande präst.

Kolme graafista kuvaa caatista, puhelimesta ja nettikirjeestä.

Palveleva puhelin

Ruotsin kirkon keskusteluapu ja kriisipuhelin. Voit soittaa, lähettää nettikirjeen tai chattailla päivystäjän kanssa luottamuksellisesti. I Sverigefinska telefonjouren kan du prata finska, chatta eller skriva ett digitalt brev. Du kan vara anonym och ingen utomstående kan ta del av samtalet.

Ung kille ligger i mörkret och tittar på sin mobiltelefon.

Kyrkans SOS

Känns livet svårt? Vill du prata med en medmänniska? Vi lyssnar på dej! Skriv till SOS-brevlådan eller ring till SOS-telefonen 0771-800 650 varje dag, året om. För dig mellan 12 och 25 år finns även Nätvandrarchatten, två kvällar i veckan.

Illustration av tre tjejer där två står tillsammans och en utanför.

Nätvandrarchatten

Nätvandrarchatten är till för dig som är 12-25 år. Du är välkommen att prata om det som känns svårt och jobbigt för dig, eller bara småprata med en trygg vuxen. De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Alla har tystnadsplikt och du är helt anonym.

Ett par går hand i hand över en asfalterad bro.

Familjerådgivning

Svenska kyrkans familjerådgivning i Lund erbjuder möjligheter att genom samtal hitta lösningar på de problem som uppstått i relationen till en partner eller till en annan närstående. Ring 046-71 88 90 eller mejla lund.familjeradgivning@svenskakyrkan.se för att boka en tid.

Stort vitt hus med rött tegeltak

Sjukhuskyrkan

Oavsett om du är patient, närstående eller personal, troende eller icke-troende, är du alltid välkommen att kontakta Sjukhuskyrkan på Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Sjukhuskyrkan finns när du behöver någon att prata med.