Foto: Magnus Aronson

Få stöd av kyrkan

Välkommen att kontakta Limhamns kyrka när du behöver någon att prata med. Här finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem. På den här sidan hittar du information om vår diakoni.

Rött keramikhjärta i en hand

Diakoni i Limhamns kyrka

Limhamns kyrkas diakonimottagning är öppen för drop-in fredagar kl. 9-10. Då finns diakoniassistent Angelica Sondén och prästen Mia Hjertquist på plats i församlingshuset. Vill du boka ett samtal kontaktar du Angelica eller Mia per telefon eller e-post.

ReUse - second hand och kafé

I församlingshusets källarplan finns ReUse - kafé och mötesplats för alla. Här finns möjlighet att fynda bland skänkta kläder och prylar och sitta ner en stund i vårt trevliga kafé.

Samtalsstöd

Det finns många tillfällen i livet när vi kan behöva någon att prata med. Kanske behöver vi just bara dela livet med någon – finna tröst, hopp och glädje i ett enskilt samtal eller i en gemenskap med andra. Ibland är livet inte så lätt att leva. Erfarenheten hart visat att det kan vara till stor hjälp att tala med någon utanför den närmaste bekantskapskretsen. Det kan vara olika situationer i våra liv som drabbar oss. En skilsmässa, någon jag älskar dör, mitt barn mobbas eller jag blir arbetslös är bara några exempel på svårigheter som vi kan möta. En obegriplig ångest, olust, depression eller känsla av meningslöshet är andra exempel.

Välkommen att höra av dig!

Präster och diakoner har tystnadsplikt

Vid bikt och enskild själavård har prästen absolut tystnadsplikt. Det finns inga undantag från tystnadsplikten. Även om den som samtalat med prästen vill att prästen ska föra det vidare går det inte. 

Diakonen har också tystnadsplikt vid enskild själavård men till skillnad från en präst kan en diakon bli kallad till vittne i en rättegång. En diakon får också bryta tystnadsplikten när det handlar om brott, och vid oro för att ett barn far illa. Den som har samtalat med en diakon kan själv gå med på att diakonen får lämna informationen vidare.

Ekonomiskt stöd

I Limhamns församling kan vi ge stöd och råd samt hjälpa till med kontakter med myndigheter. Tillsammans kan vi ofta hitta en lösning på de akuta ekonomiska problemen.

Det finns också möjlighet att söka ekonomiskt stöd ur våra stiftelser och fonder. Ansökningsblanketter finns här under aktuella perioder.

Till kyrkan får du komma med din sorg

Samtalsgrupp om sorg

Bearbeta dina sorg tillsammans med andra i liknande situation. I samtalsgruppen får du möjlighet att tala om det som hänt, dela erfarenheter från din nya livssituation med både svårigheter och glädjeämnen. Tillsammans skapar vi en trygg och tillitsfull atmosfär som ger oss möjlighet att få tala om de saker som berör och som förhoppningsvis kan hjälpa dig framåt i din sorg.

Vi träffas fem-sex gånger, varje träff kring ett tema. Du får bäst behållning om du deltar varje träff, men särskilt viktig är den första.

Det bör ha gått minst ett halvår sedan dödsfallet. Har det gått längre tid är det inget problem. Att delta är gratis och samtalen leds av antingen en präst eller diakon.

Antalet deltagare ska vara begränsat för att samtalen ska bli så bra som möjliga.

Leva-vidare grupp

När du deltagit i en samtalsgrupp om sorg bjuds du in till att fortsätta i Leva-vidare grupp. Här fokuserar vi samtalen på det som vi har framför oss och hur vi kan förhålla oss till det nya liv vi lever.

Vi träffas fem-sex gånger, varje träff är kring ett tema. Att delta är gratis och samtalen leds av antingen en präst eller diakon.

Människor fikar och samtalar kring ett bord

Umgås i kyrkan

Det finns många mötesplatser i Svenska kyrkans regi runt om i Malmö. Här finns något för alla, oavsett ålder, som vill träffa andra och umgås. Kyrkan har stickkafé, sopplunch, kafé med föredrag, babykafé och mycket mer. Välkommen in i gemenskapen.

Porträttbild på en tårögt leende kvinna i en kyrka.

Stöd i sorgen

Det finns en läkande kraft i att få dela sin sorg med andra som befinner sig i samma eller liknande situation. Svenska kyrkan Malmö anordnar regelbundet sorgegrupper för barn, ungdomar och vuxna. Du är inte ensam i sorgen.

En kvinnlig diakon sitter inomhus och samtalar med någon.

Diakonal ekonomisk mottagning

Svenska kyrkan Malmö har en gemensam diakonal ekonomisk mottagning (DEM) där du kan få hjälp oavsett var i Malmö du bor. Här kan du få rådgivning angående din ekonomi samt hjälp med fondansökningar. Akut hjälp söker du via din lokala kyrka.

Försoning i skadade relationer

Svenska kyrkan i Malmö och Lund samt Försoningsgruppen erbjuder fördjupande försoningsdagar för dig som vill bearbeta kränkningar, lösa konflikter, har levt eller lever i skadade relationer och längtar efter att hitta vägar vidare.

Relaterad information

Mobiltelefon på bord

Jourhavande präst

Jourhavande präst tar emot samtal alla dagar 21–06, även om du befinner dig utomlands. Du kan ringa om du är ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam. Ring 112 och be att få tala med Jourhavande präst.

Kolme graafista kuvaa caatista, puhelimesta ja nettikirjeestä.

Palveleva puhelin

I Sverigefinska telefonjouren kan du prata finska, chatta eller skriva ett digitalt brev. Ruotsin kirkon keskusteluapu ja kriisipuhelin. Voit soittaa, lähettää nettikirjeen tai chattailla päivystäjän kanssa luottamuksellisesti.

Ung kille ligger i mörkret och tittar på sin mobiltelefon.

Kyrkans SOS

Känns livet svårt? Vill du prata med en medmänniska? Vi lyssnar på dej! Skriv till SOS-brevlådan eller ring till SOS-telefonen 0771-800 650 varje dag, året om. För dig mellan 12 och 25 år finns även Nätvandrarchatten, två kvällar i veckan.

Illustration av tre tjejer där två står tillsammans och en utanför.

Nätvandrarchatten

Nätvandrarchatten är till för dig som är 12-25 år. Du är välkommen att prata om det som känns svårt och jobbigt för dig, eller bara småprata med en trygg vuxen. De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Alla har tystnadsplikt och du är helt anonym.

Ett par går hand i hand över en asfalterad bro.

Familjerådgivning

Svenska kyrkans familjerådgivning i Lund erbjuder möjligheter att genom samtal hitta lösningar på de problem som uppstått i relationen till en partner eller till en annan närstående. Ring 046-71 88 90 eller mejla lund.familjeradgivning@svenskakyrkan.se för att boka en tid.

Stort vitt hus med rött tegeltak

Sjukhuskyrkan

Oavsett om du är patient, närstående eller personal, troende eller icke-troende, är du alltid välkommen att kontakta Sjukhuskyrkan på Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Sjukhuskyrkan finns när du behöver någon att prata med.