Logotyp World Pride 2021
Foto: World Pride 2021

Kyrkan på World Pride

12–22 augusti 2021 anordnas World Pride i Malmö och Köpenhamn. Här hittar du Svenska kyrkan Malmös program under World Pride

Svenska kyrkan Malmös program under World Pride uppmärksammar frågor som rör HBTQIA+ och religion. I programmet hittar du allt från teologiska samtal, gudstjänster, dopförnyelse för transpersoner och drop-in-vigsel till själavård,  utställningar och konserter. 

Kulturarrangemang

Fearless Allies – conversations for LGBT Inclusion

12–22 augusti​

Filmer framtagna av organisationen GIobal Interfaith Network visas på digitalskärmarna inne i S:t Petri kyrka och i S:t Johannes kyrka. Filmerna kommer även att delas på Svenska kyrkan Malmös Facebooksida under World Pride.

Du kan se filmerna på Global Interfaith Networks webbplats.

 

Omsorgsstationen – en interaktiv installation i S:t Petri kyrka 

12–22 augusti. Vernissage 12 augusti kl. 17.​

Upptäck en oas av omsorg, en inbjudan till att sjunka djupare i sinnena – ett omslutande mantra, en varm vetekudde, en helig spa treatment genom ljud och bild i S:t Petri kyrka. En stund att hämta kraft och bekräftelse. I livet och i kampen om allas lika värde och rättigheter. En konstinstallation skapad av deltagare från Kraftstationens mötesplats för unga mellan 16–25 år. 

Utställning av nya regnbågstextilier i S:t Pauli kyrka

12–22 augusti.

Regnbågen är fridens, fredens och framtidshoppets symbol. Den speglar skapelsens mångfald: Gud är alltid större och inte mindre. Detta gestaltas i Malmökonstnären Kerstin Maria Jakobssons textilier till S:t Pauli kyrka. Textilerna omfattar nya stolor som bärs över axlarna av präst eller diakon, nytt antependium till att klä altaret och nytt predikstolskläde.​

Textilierna invigs under hösten.

Utställning: Powerwalk i S:t Pauli kyrka

12–22 augusti. ​19 augusti kl. 19 Vernissage: Celebrate Power Performance med Lilla Vilda Teatern från Malmö med gäster.

Möt Audre Lourde, Sixten Herrgård, Alex Fridunger, William Shakespeare, Lili Elbe, Jimmy Sserwadda, Jesus och många fler förebilder och föregångare. Lär dig mer om hbtqia i historien, konsten och litteraturen i denna powerwalk i kyrkorummet. Bli inspirerad, stärkt, upprörd och hoppfull.​ 

Konsert: Over the rainbow 

17 augusti kl. 19 S:t Petri kyrka

En sprakande orgelkonsert med Ulla Olsson. ​

Orgelkonsert: A quintet of gay composers / Disco, decadence and Duruflé


22 augusti kl. 16 S:t Johannes kyrka

Part 1: Music by George Frederick Handel, Ethel Smyth, Camille Saint-Saëns, Stephen Hough and Nico Muhly. Part 2: Music by Lefébure-Wély, The Communards, Ulvaeus/Andersson, Percy Whitlock and Maurice Duruflé. 

Organist: William Whitehead, engelsk konsertorganist från London.  

Samtal

Ecce Homo – Vad är då en människa?

15 augusti kl. 14–18 S:t Petri kyrka

Samarrangemang mellan Svenska kyrkan Malmö, EKHO Skåne och Universitetskyrkan. 

Samtalsledare är Frida Ohlsson Sandahl.
Samtalen digitalsänds även via Facebook och Youtube.

Kl. 14–14.45 Skapad till Guds avbild
Teologi utifrån skapelseperspektiv möter queerteologi i ett samtal om vad det innebär att vara människa i en värld full av mångfald. Medverkande: Lovisa Nyman och Peter Forsberg 

Kl. 15.15–16 Sedd som Guds avbild
Ett samtal om könsidentitet som utgår från erfarenheter och kunskaper om en tillvaro där inkludering inte är självklar.Medverkande: Ann-Christine Ruuth och
Ida Wreland 

Kl. 16.30–17.15 Leva som Guds avbild
Hur gör vi för att röster som annars inte hörs får ta plats i kyrkan? Varje människa hör till med sin sexualitet, sin könsidentitet och allt vad en människa är. Vad behöver kyrkan för att leva som Guds avbild i framtiden? Medverkande: Cecilia Redner och Gunilla Hallonsten

Öppet samtal ​med ungdomar från Malmö om HBTQIA+

18 augusti kl. 19 S:t Petri kyrka

Tillsammans funderar vi kring frågor som aktualiseras under World Pride. Samtalsledare: Erica Lang och Charlotta Ortiz. Samarrangemang med EKHO Skåne. 

Öppet samtal: Vad innebär det att vara HBTQIA+ i kyrkliga sammanhang?

19 augusti kl. 19 S:t Petri kyrka 

Samtalsledare: Erica Lang
Samarrangemang med EKHO Skåne 

Samtal mellan regissören till filmen Prince of Dreams, huvudrollsinnehavaren Erik och pilgrimerna från Walk for future

20 augusti kl. 18 S:t Matteus kyrka

Gunilla Hallonsten samtalsledare

 

Pilgrimsvandring

20 augusti kl. 9–13.30, samling Arlövs kyrka. 

Samarrangemang med Pilgrim’s Walk for Future: Pilgrimsvandring mellan Burlöv och Malmö (12,8 km). Regissören Jessica Nettelbladt och Erik (huvudrollsinnehavaren i filmen Prince of Dreams) vandrar med pilgrimsgruppen. Möjlighet att vandra med.  

 

Gudstjänster

Kvällsmässa i regnbågens tecken

12 augusti kl. 18.30 S:t Petri kyrka

En mässa där mångfalden bekräftas i sång, ord och bön. Präster: Jessica Menzinsky och Emma Jesperson. Musiker: Kristian Fogelqvist Bredford​.

Regnbågsmässa

15 augusti kl. 11 S:t Johannes kyrka

Präster: Michael Andersson (predikan), Sofia Tunebro, Richard Aspegren, Emma Jesperson. Musiker: Mats Hultkvist. Solist Nino Ramsby.

Samarrangemang med EKHO Skåne och Universitetskyrkan. 

Mässan digitalsänds även via FB och Youtube.

Mässa i S:t Petri

15 augusti kl. 17.30–18 

En gudstjänst med nattvard, där vi blir en gemenskap i mångfald.​ Präster: Ann-Christine Ruuth och Gunilla Hallonsten (Ida Wreland). Musiker: Ulla Olsson​

Andakt i regnbågens tecken

18 augusti kl. 18.30 S:t Petri kyrka 

För och med ungdomar från Malmö. Präster: Erica Lang och Emma Jesperson. Samarrangemang med EKHO Skåne.

 

Drop-in-doppåminnelse för transpersoner

20 augusti kl. 15–17 S:t Petri kyrka

Under World Pride finns det möjlighet för dig som ännu inte hört ditt sanna namn uttalas i kyrkorummet att göra just det. I en påminnelse om ditt dop får du uttala ditt namn och pronomen. Du får stå stolt och ta plats med hela dig och vi som är där får, tillsammans med Gud, glädjas åt att just du är här. Vi får be, sjunga och välsigna. Och är du inte döpt – kom ändå! Säg ditt namn och låt oss be för just dig.

Solist under arrangemanget är sångerskan Karolina Larsson. 

​För barn och familj

pride för barn

17 augusti kl. 14-16 S:t Pauli kyrka

Tillsammans skapar vi en regnbåge som utrycker alla människors lika värde. Skapande för alla åldrar vid kyrktrappan, med fika som avslutas med andakt kl.16, där regnbågen följer med in i kyrkan.