Svenska kyrkan Malmös program under Malmö Pride 2022
Pride House 6-8 juli
Pride House Malmö (Scandic Triangeln). Under Pride House öppettider har vi präst och diakon på plats för samtal.
Pride Park 8-9 juli
Kom till Svenska kyrkans tält i Folkets park fredag-lördag kl 10-17!
Onsdag 6 juli
Kl. 9-15 Utställningen Power walk
Möt Audre Lourde, Sixten Herrgård, Alex Fridunger, William Shakespeare, Lili Elbe, Jimmy Sserwadda, Jesus och många fler förebilder och föregångare. Lär dig mer om hbtqia i historien, konsten och litteraturen i denna powerwalk i kyrkorummet. Bli inspirerad, stärkt, upprörd och hoppfull.
Tygelsjö kyrka
14-17 Drop-in vigsel
Ett enkelt och okomplicerat bröllop? Då kan en drop-in-vigsel vara en lösning. Välkommen till S:t Petri kyrka 6 juli mellan kl. 14 och 17! Ni behöver inte boka något i förväg.
S:t Petri kyrka
17 - 18.45 Queerteologisk Workshop
En workshop som vill utforska kristen tro och vad bibeltexterna berättar när vi läser dem utifrån ett Queerperspektiv. Utgångspunkten är deltagarna själva. I processen finns det möjlighet att använda olika uttrycksmedel. Leder gör prästerna Hanna Malmqvist och Erica Lang
I S:t Pauli Församlingshem
Kl. 19 -21 Konstutställningen Proud Queer Art öppnar.
Vernissage med samtal och musik.
Konstnärerna:
Novalie Kaspersson. Arbetar mest digitalt i form av illustrationer. Som del av hbtq+ skapar hon sin konst från ett normbrytande perspektiv. Novalie är uppvuxen i kyrkan och använder sin konst för att belysa hbtqi+-personers upplevelser i en församling.
Erik: En del av Eriks liv finns dokumenterad i dokumentärfilmen Prince of Dreams (Drömprinsen, TriArt Film 2021). Filmen belyser könsdysfori, utanförskap och att finna sin egen identitet. Eriks konst tar upp samma teman. I keramik skapar han spännande och omvälvande skulpturer.
S:t Johannes kyrka.
Kl. 21-21.30 Regnbågsandakt Love Shine a light.
Kvällens eftertanke: Mikael Karlsson (från Instagramkontot @mikaelikjol), normkreativ ickebinär brevbärare och transperson. Musik och sång: Albin Johansson, pianist, producent och elektronisk musiker och Agnes Hulander, sångare och låtskrivare.
S:t Johannes kyrka.
Torsdag 7 juli
Kl. 9-15 Utställningen Power walk
Tygelsjö kyrka.
Kl. 11-22.30 Utställningen Proud Queer Art
med konstnärerna Novalie Kasperson och Erik.
S:t Johannes kyrka.
Kl. 15-16 Panelsamtal ”Rätten till sin egen kropp (och själ)”
Leiya Hansen tvekar inte, hon tar upp Bibeln för att se vad som finns där om kropp och själ. Vad hittar hon och vad tycker hon och hennes gäster?
Med Leiya Hansen och Nicole Voigt.
Leiya Hansen är transaktivist, medlem i EKHO – ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer, sexualupplysare för RFSU, medgrundare av instagramkontot #deladintranshistoria.
Nicole Voigt är sexolog och utbildad instruktör i feministiskt självförsvar. Ett självförsvar som är specialiserat på sexualiserat våld i nära relationer.
S:t Johannes kyrka.
Kl. 17-18 Samtal ”Med Paradiset för ögonen” - om Elisabeth Ohlssons konstverk Paradiset
Elisabeth Ohlson är fotograf, konstnär och teaterregissör. Elisabeth Ohlson är förmodligen mest känd genom den uppmärksammade utställningen Ecce Homo. Den 29 november 2019 sattes verket Paradiset upp i en kyrka i Malmö. Den togs snabbt ned igen efter beslut om att den inte fick finnas i kyrkorummet.
Medverkande: Ann-Christine Ruuth, präst, föreläsare och transkvinna. Filmen Min pappa Marianne från 2020 skildrar hennes liv, Gunilla Hallonsten, kyrkoherde i Malmö, Peter Forsberg, queerteolog och domkyrkokaplan i Västerås.
S:t Petri kyrka.
Detta är första delen av en samtalsserie om Paradiset.
Elisabeth Ohlsons konstverk Paradiset, med två Adam och två Evor, hängdes upp i en av Malmös centrala kyrkor för några år sedan. Tavlan satte igång en debatt som bland annat handlade om att tavlan skulle vara teologiskt tveksam. Det hävdades att den inte alls var till befrielse för HBTQIA+ personer. Andra hävdade motsatsen. Men tavlan togs ner. Vad hände sedan? Vem har tolkningsföreträde? Vad betyder konstens kraft i kyrkorummet? Och hur kan konsten befria och vara till hjälp i synen på människan, synen på mångfaldens rikedom och vår möjlighet att leva tillsammans med våra olikheter? Svenska kyrkan Malmös kyrkoherde Gunilla Hallonsten har initierat Projekt Paradiset, en samtalsserie som ger möjlighet till fördjupande samtal tillsammans med spännande tänkare om konsten, människosynen, mångfalden och våra gudomliga olikheter. Projektet vill återinbjuda konstverket Paradiset till Svenska kyrkan Malmö.
Kl. 18.30-19.15 Inklusiva mässan
Gudstjänst med nattvard i regnbågens tecken.
S:t Pauli kyrka.
Kl. 19.30 We are family och Vem tänder stjärnorna - Vi laddar inför kvällens film med kända hits
Kärleksmuren står beredd att ta emot din kärlek, längtan och bön.
Albin Johansson, pianist, producent och elektronisk musiker. Hanna Söderqvist, jazz och popsångare.
S:t Johannes kyrka.
Kl. 20 Filmvisning ”Nelly & Nadine” i samarbete med Doc Lounge
Detta är den osannolika kärlekshistorien om två kvinnor som blir förälskade i varandra på julafton 1944, i Ravensbrücks koncentrationsläger. Nelly & Nadine har vunnit Teddy Award vid Berlin Film Festival. Filmen är den tredje delen av Magnus Gerttens dokumentärtrilogi som utgår från arkivmaterial från april 1945, då överlevare från koncentrationslägren anlände till hamnen i Malmö.”
Mingelsnacks och filmsnack utanför kyrkan, på Johannesplan.
(Doc Lounge specialises in documentary film distribution of new Nordic and international documentaries through events and outreach)
S:t Johannes kyrka.
Fredag 8 juli
Kl. 9-15 Utställningen Power walk
Tygelsjö kyrka.
Kl. 11-21.30 Utställningen Proud Queer art
S:t Johannes kyrka.
Kl. 15-17 Drop in-doppåminnelse för transpersoner
Under Malmö Pride finns det möjlighet för dig som ännu inte hört ditt sanna namn uttalas i kyrkorummet att göra just det. I en påminnelse om ditt dop får du uttala ditt namn och pronomen. Du får stå stolt och ta plats med hela dig och vi som är där får, tillsammans med Gud, glädjas åt att just du är här. Vi får be, sjunga och välsigna.
Och är du inte döpt – kom ändå! Säg ditt namn och låt oss be för just dig.
Välkommen!
S:t Johannes kyrka.
Kl. 17-18 Queera skrönor från norr och söder – demokratisering av historieskrivningen
Medverkande: Matilda Svensson Chowdhury, historiker och lektor i socialt arbete vid Malmö universitet, redaktör (tillsammans med Pål Brunnström) för antologin ”Queera historier från Malmö” samt Elfrida Bergman, kulturanalytiker, projektledare för ”Myter och verkligheter – en lesbisk odyssé”.
S:t Pauli församlingshem.
18.30 – 19 Stand up
Pernilla Hammargren är komiker och grundade 2014 den prisbelönta humorklubben Stand Up Yours. Hörs i poddarna Lesbisk Revy och OKAY, TACK! Har drivit humorklubbar sedan 2007 för att skapa scener och platser för HBTQiqueers & kvinns, uppträtt på många Pridefestivaler & ställen i landet, (en gång t. o. m. i Miami) och gjort två solostandupshower- Dykes on Sparkbikes och Homo Aloneo.
I S:t Pauli Församlingshem.
Kl. 19.30-20.30 Panelsamtal ”Störst av allt är kärleken – möte med polyfamiljen Fridland-Engström, kyrkoherde Gunilla Hallonsten och Kent Wisti.
Familjen Fridland-Engström lever i ett trepartnerskap med många barn. På instagram har de nästan 10 000 följare. Familjen har medverkat i program som Nyhetsmorgon och Bolibompa, SVT Barn. De vill inte gömma sig utan leva öppet och offentligt. Allt för att visa att man inte måste leva enligt normen.
Familjen möter kyrkoherde Gunilla Hallonsten och Kent Wisti i ett samtal om det som Paulus, en av de viktigaste personerna i kristendomens historia, skrev en gång i tiden: Störst av allt är kärleken. Det blir ett samtal om att våga leva sitt liv utanför tvåsamhet och heteromall, en norm som kyrkan ofta har värnat men också ett samtal om ärlighet, lyhördhet, trohet och jämställda kärleksrelationer. Hur får vi det?
S:t Johannes kyrka.
Kl. 20.30-21.30 Panelsamtal ”Kontrollerad eller fri? Om synen på kroppen, på själen och sexualiteten. Finns det frihet i sikte?”
Ett samtal om normer, värderingar och föreställningar som på gott och ont, har präglat hur vi ser på kroppen, på själen och på sexualiteten.
Medverkar gör Maria Küchen, författare och kulturjournalist, Chris Schenlaer, författare och verksamhetsledare på Inkonst. Elis Fredrik Gällentoft, från EKHO – ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer.
Maria Küchen har bland annat skrivit texterna till bildkonstnären och prästen Kent Wistis utställning #Kyss –en meditation i ord och bild över Höga Visan, en utställning som ville väcka samtal om tro, sexualitet och kyrka. (Skruv förlag AB)
Chris Schenlaers debutroman “Jag skapade Eva” (2020 Tallbergs förlag) handlar om Eva som föds som pojken Göran i en tid, i ett Sverige som inte är beredd att ta emot henne.
Elis Fredrik Gällentoft är projektledare på IKEA. Han har bott i London och i Paris. Fredrik är med i EKHO:s styrelse i syd-ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer. Han växte upp i Småland och varje Pride var smärtsam för honom eftersom han ännu inte kunde leva öppet.
S:t Johannes kyrka.
Kl 21.45-22 Kom, tänd ljus!
Vi tänder ljus för det vi tror på och det vi hoppas på. Kvällens eftertanke: Sofia Tunebro, universitetspräst i Malmö. Musik: Per Myrstener, organist i S:t Pauli kyrka i Malmö
S:t Johannes kyrka.
Lördag 9 juli
Kl. 10-14.30 Utställningen Power walk
Tygelsjö kyrka
Kl 10-16 Utställningen Proud Queer art öppen
S:t Johannes kyrka.
Kl 13 Prideparad genom Malmö
Paraden startar i Slottsparken kl 13 och avslutas i Folkets park kl 15.
Söndag 10 juli
Kl. 10-13 Utställningen Power walk.
Tygelsjö kyrka.
Kl. 10-16 Utställningen Proud Queer art
S:t Johannes kyrka.
Kl. 11 Mässa under regnbågen
Gudstjänst med nattvard.
S:t Johannes kyrka.
Kl. 18.15 Samtal ”Medikalisering av (a)sexualitet - hur kan medikalisering av asexualitet förstås och vad kan det säga om diskurs kring sexualitet generellt?”
Med Alice Olsson, som skriver kandidatuppsats om medikaliseringen av asexualitet och asexuella personer.
Kirsebergskyrkan.