Lyssna

Dopet – en gåva för livet

Det spelar ingen roll hur gammal du är, dopet är för alla. Dopet är en gåva och ett löfte om att Gud alltid har omsorg om dig. Det är en väg till personlig fördjupad andlighet och tro.

Vad betyder dopet?

Dopet rymmer en stor hemlighet. Ett löfte från Gud att vara med oss på ett nära och personligt sätt i hela vårt liv. Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer.

Vid dopet nämner prästen den som döps högt och tydligt vid dess namn. Därefter framför prästen ett löfte från Gud, om att vad som än händer i livet, kommer Gud alltid att ha omsorg om personen. 

Dopljuset

Vid dopet får den som döps ett dopljus. Det tänds i anslutning till dopet och överlämnas till den som döps. 

Dopljuset är en påminnelse om Jesus som sa att den som följer honom inte ska leva i mörker utan ha livets ljus. Jesus vill vara ett ljus i våra liv. Alla döpta får också en uppmaning att lysa upp livet för andra. På dopljuset finns ett Kristusmonogram, P och X. Detta är de två första bokstäverna i Kristus på grekiska. Att vara döpt innebär att vara en del av den kristna gemenskapen tillsammans med alla andra döpta.  

Att tända ljus, stanna upp och be för sig själv eller någon annan är för många ett sätt att uttrycka tacksamhet och omsorg eller en bön om hjälp vid svårigheter. Tänd dopljuset där hemma till exempel vid olika högtidsdagar eller vid dagar då livets känns svårt. Ljuset kan hjälpa dig att komma ihåg ditt dop och Guds löfte om att vara med oss alla dagar till tidens slut. I några församlingar tar konfirmanderna med sig dopljuset till konfirmationsgudstjänsten. Då tänds det som en symbol för att dop och konfirmation hör ihop. Vid konfirmationen bekräftar man sitt dop. Vid begravning kan man tända den dödes dopljus som uttryck för att den kärlek Gud visar i dopet omsluter oss i liv och död. 

Sakrament

Dopet är ett av kyrkans sakrament. Det betyder att dopet är en helig handling instiftad av Kristus, där Gud genom jordiska medel ger människan en del av det himmelska livet. Det kristna dopet sker alltid med vatten och i Faderns, Sonens och den helga Andens namn. Dopet gäller en gång för alla och behöver aldrig göras om.

Dopplats

Du kan döpa dig på flera olika platser, i havet, i en sjö eller när vatten hälls på huvudet vid en dopfunt.

Den som döps blir medlem  

Den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan, som består av alla kristna genom alla tider. När dopet sker i Svenska kyrkan blir den döpta också medlem i just Svenska kyrkan.  

Kontakta din församling 

Välkommen att kontakta din församling om du vill bli döpt eller om du har frågor om dopet. 

Innan dopet får du träffa prästen för dopsamtal. Då pratar ni om dopets innebörd och om dopgudstjänsten och du får vara med och planera för hur den ska utformas. 

Genom dopet har vi alltså dött och blivit begravda med honom för att också vi skall leva i ett nytt liv, såsom Kristus uppväcktes från de döda genom Faderns härlighet. Ty har vi blivit ett med honom genom att dö som han skall vi också bli förenade med honom genom att uppstå som han.

Romarbrevet 6:4-5

Så går en dopgudstjänst till

Dopet kan vara en del i söndagens gudstjänst, eller utformas som en egen dopgudstjänst. Här läser du om hur gudstjänsten går till.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.