Den 6 februari är det samernas nationaldag: Dagen firas över hela Sápmi sedan 1993. Kerstin Lingebrant Vinka är född och uppvuxen i Skåne med en skånsk mor och en samisk far. Fadern utsattes för rasism vilket bland annat medförde att det samiska hölls dolt i hennes familj. I fjol bad Svenska kyrkan samerna om ursäkt för de oförrätter som begåtts i historien.
– Svenska kyrkans ursäkt är viktig för den visar att kyrkan har insett att man deltagit i förtrycket av samer. Sen måste ursäkten följas av konkreta handlingar. Bedriva skogsbruk så att det är möjligt med renskötsel, återlämna skog och så vidare. Det räcker inte med ord, säger Kerstin Lingebrant Vinka.
Relationen till det samiska folket - en angelägenhet för alla
Biskop Johan Tyrberg har fått frågor om varför Lunds stift behöver prata och agera i frågor som rör samarbete med det samiska folket. Är det inte en fråga för de norra stiften i Sverige?
– Samerna lever inte bara i Sápmi utan finns i hela vårt land. Därför är Svenska kyrkans ursäkt till dem en angelägenhet för just hela Sverige. Under min tid i skolan fick jag aldrig höra samernas berättelser om övergrepp och rasism. Nu måste vi alla lyssna, och lära, så att vi inte gör fel igen, säger han.
Kerstin Lingebrant Vinka önskar att alla medarbetare och förtroendevalda i kyrkan ska känna till både samisk historia och hur det är att vara same i Sverige idag.
– Det vore också glädjande om någon vill delta i officiella sammanhang, som i vårt nationaldagsfirande. Det är en högtidsdag, en dag att vara stolt över det samarbete vi har i Sápmi.
Läs mer om Svenska kyrkans ursäkt till samerna: https://www.svenskakyrkan.se/samiska/ursakt-till-det-samiska-folket