En elbil står och laddar från en laddstolpe under en rönn.
Lyssna

Extern finansiering miljö- och klimat

Det finns flera möjligheter att söka finansiering utanför Svenska kyrka, när det gäller miljö- och klimatprojekt. Här har vi samlat några av dem.

Vid ett webbinarium den 17 augusti 2022 kl 13.00-14.30 ges information om hur församlingen kan få ekonomiskt stöd för sitt klimatarbete.

Läs mer om webbinariet och anmäl dig via Svenska kyrkans utbildningsportal.

Klimatpremien (främst elektriska arbetsmaskiner) 

Via Klimatpremien kan företag, organisationer, kommuner och regioner söka stöd för köp av miljölastbilar och elektriska arbetsmaskiner. Även leasing av fordonen räknas som köp under förutsättning att leasingen är så kallad finansiell leasing.

Vilka fordon är stödberättigade?

  • Eldrivna arbetsmaskiner med en nettoeffekt över 75 kW. Fordonen får drivas enbart av elektrisk energi från en bränslecell, ett batteri eller en extern källa.
  • Tunga lastbilar, med en totalvikt över 3,5 ton, som drivs enbart eller genom en kombination av bioetanol, fordonsgas eller elektrisk energi från en bränslecell, ett batteri eller en extern källa.  

Den sökande kan få maximalt 20 procent av miljöfordonets inköpspris och stödet beräknas finnas fram till och med 2023. 
Klimatpremien söks hos Energimyndigheten som också har mer information.

Laddpunkter

Ladda bilen (icke-publik laddpunkt som främst används av anställda)

Ladda bilen är ett stöd för installation av laddningsstation vid bostäder eller en arbetsplats. De som bor i bostaden eller de som är anställda på arbetsplatsen ska vara de huvudsakliga användarna. Till viss del kan stationerna användas av besökande och andra.

Bidraget ges som ett engångsbelopp med högst 50 procent av de bidragsberättigade kostnaderna, dock högst 15 000 kr per laddpunkt. 
Bidraget kan sökas både innan och efter att installationen är slutförd. Om ansökan görs efter att installationen är slutförd måste den ha inkommit till Naturvårdsverket innan sex månader har gått från installationens färdigställande.

Ladda bilen söks från Naturvårdsverket som har mer information.

Publik laddstation

Energimyndigheten definierar publik laddning som ”en laddstation som står placerad där vem som helst kan ladda bilen, till exempel utmed landsvägar, i parkeringshus, vid köpcentrum, vid infartsparkeringar eller resecentrum”.  
Som mest kan 50 procent av investeringskostnaden beviljas för laddstationer. 
Stödet söks genom bidraget Klimatklivet som finns hos länsstyrelser och Naturvårdsverket.

Klimatklivet

Stöd kan fås för konkreta klimatsatsningar inom till exempel transporter, industri, bostäder, lokaler, stadsbyggnad och energi. Det kan handla om allt från biogas och infrastruktur som cykelbanor, till destruktion av lustgas och energikonvertering (byte av energikälla exempelvis från olja). 

Klimatklivet kan sökas av alla förutom privatpersoner. Bland de som tidigare beviljats stöd finns till exempel företag, kommuner, landsting, bostadsrättsföreningar och andra organisationer. 
Klimatklivet hos länsstyrelsen i Blekinge.
Klimatklivet hos länsstyrelsen i Skåne.
 
Läs mer om andra bidrag som går att söka hos Energimyndigheten och Naturvårdsverket