Max 20 deltagare på begravning från 24 november

Nyhet Publicerad Ändrad

Från och med tisdag den 24 november får allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ha max 8 deltagare, regeringen har dock gjort ett undantag för begravningar som får ha 20 deltagare.

Sedan mars i år gällde en begränsning om 50 personer vid offentliga sammankomster, men detta ändras nu av regeringen till max 8 personer. Orsaken är att begränsa den ökande smittspridningen av coronavirussjukdomen covid-19. Regeringen har dock gjort ett undantag för begravningar som får ha max 20 deltagare.

Begravningar kommer därför att kunna genomföras, dock med max 20 personer närvarande inklusive medverkande (präst/officiant, musiker, begravningsentreprenör). Detta gäller alla begravningar, även borgerliga.

Om det är möjligt så önskar vi att begravningarna genomförs, i stället för att de skjuts upp, trots coronaviruset. Det är t.ex. möjligt att hålla begravningsakten utomhus på vår uteceremoniplats i nära anslutning till S:t Olofs kapell, eller att bara ha de allra närmaste anhöriga närvarande.

Risken är annars att det blir ont om begravningstider längre fram om många ceremonier skjuts upp, och att det också kan bli problem med förvaring av stoft. 

Sedan den 17 november gäller även skärpta allmänna råd för Skåne.

Vill du läsa mer om beslutetså hänvisar vi till krisinformation.se samt Regeringskansliet.