Sjuarmade ljusstakens kapell, Lunds domkyrka
Lyssna

6. Sjuarmade ljusstakens kapell

Fortsätt från mitten av katedralen över till det södra sidoskeppet; här finner du den sjuarmade ljusstakens kapell.

Illustration av domkyrkan.

6. Sjuarmade ljusstakens kapell.

Foto: Lunds domkyrka

En imponerande ljusstake

Vid 1400-talet slut tillverkades den 3,5 meter höga sjuarmade ljusstaken av brons som i dag står i det södra tvärskeppskapellet. Kapellet kallas för den sjuarmade ljusstakens kapell. 

Försvunna kapell tillägnade S:t Dionysios och Peder Lykke

Från 1330-talet till år 1882 fanns från det södra sidoskeppet ingång till två kapell som inte längre finns kvar: Sankt Dionysios kapell och ärkebiskop Peder Lykkes kapell. Kapellen var ungefär 10 meter långa utbyggnader och spår från dem går att se i ytterväggen fortfarande.

Den sjuarmade ljusstaken

Vid 1400-talet slut tillverkades den 3,5 meter höga sjuarmade ljusstaken av brons som i dag står i det södra tvärskeppskapellet, det så kallade sjuarmade ljusstakens kapell. Ljusstaken är tillverkad av Harmen Bonstede i Hamburg, Tyskland och ska påminna om en liknande ljusstake som stod i templet i Jerusalem. Mellan ljusarmarna och foten finns evangelisternas symboler; ängel (Matteus), lejon (Markus), oxe (Lukas) och örn (Johannes). Ljusstakens fötter består av fyra lejon och symboliserar därmed styrka och mod. Ljusstaken var ursprungligen placerad i högkoret.

Sjuarmade ljusstakens kapell, Lunds domkyrka

Sjuarmade ljusstakens kapell. En liknande ljusstake lär ha funnits i Jerusalem.

Foto: Karin Rosvall

Fem meter högt sakramentsskåp

Från högkoret har också den officiantstol och sakramentsskåp som numera finns i sjuarmade ljusstakens kapell flyttats. Stolen har ursprungligen använts av de tjänstgörande prästerna vid gudstjänsterna och i det fem meter höga sakramentsskåpet har det inviga nattvardsbrödet förvarats. Liksom korstolarna är de rikt utsmyckade med djur och växtmotiv och tillverkade på 1300-talet.

Till minne av vår tids martyrer

Vid trappan till sjuarmade ljusstakens kapell har en särskild plats skapats till minne av vår tids martyrer - någon som offrade sitt liv för sin tro. I en pärm kan man läsa mer om några av dem som under 1900-talet blivit martyrer. På medeltiden fanns på denna plats ett altare till ära för ärkebiskop Thomas Becket av Canterbury, martyr år 1170.

Tavla om Martyrer i Lunds domkyrka

Det finns en särskild plats i kapellet om vår tids martyrer.

Foto: Karin Rosvall

Pelikanen är en symbol för Kristus

I sjuarmade ljusstakens kapell finns en pelikan avbildad på officiantstolens gavel. Pelikanen är en symbol för Kristus. Om pelikanen berättas att den hackar upp sitt eget bröst för att ge sina ungar att dricka av sitt blod och rädda dem till livet. På Laurentiusstodens fot kombineras bilden av pelikanen med en vinranka. Så tolkas pelikanen som en bild av Kristi död och uppståndelse och mässans vin som drycken som ger liv.